Skip to main content

Afrin en Erdogan (017)

15 maart 2018

Het is vandaag donderdag en Afrin is nog niet gevallen, zoals Erdogan voor woensdag te gebeuren aankondigde. Dat zijn regering gekaapt is door de fascistische MHP (grijze wolven) doet hem steeds meer op Hitler lijken met zijn voorspellingen. We staan hier in onze warme bedjes al snel klaar om iemand voor fascist uit te maken. Dat heeft het begrip helaas gedevalueerd en echte fascisten uit de wind gehouden. Afrin is geen zaak van de Koerden of Syriƫ: Afrin is een zaak van de hele wereld. Net als tijdens 'de Spaanse Burgeroorlog' die helemaal geen burgeroorlog was maar een fascistische invasie; zoals nu Afrin. Het feit dat ons 'links' landelijk ochtendblad al twee dagen geen letter wijdt aan Afrin tekent de hemeltergende situatie in dit land. Zoals Spanje in 1936-39; zoals met nazi-Duitsland na 1933 toen joden en politieke vluchtelingen aan de Gestapo werden overgeleverd en onze 'veiligheidsdiensten' nauw samenwerkten met de fascisten.
Als Afrin niet valt zal Erdogan vallen. En zelfs als hij de wereld uitdaagt en een groot bloedbad aanricht is zijn 'overwinning' er een van Pyrrhus. De VS klagen dat de door hen bewapende Koerdisch-Arabische SDF, het leger van  het de facto autonome Rojava, Deir Azzor en de strijd tegen IS laat liggen om massaal naar Afrin te trekken om de broeders te helpen tegen de Turken. Dat was niet de bedoeling. Als je Amerikaanse hulp accepteert moet je wel sterven voor hun zaak, niet een andere. Zo is Erdo nog eenmaal IS ter wille dat hij in het zadel hielp.
Dat dit spel voor de gewone sterveling die MSM leest niet te volgen is valt hen moeilijk te verwijten; net als met Spanje en nazi-Duitsland. 'Das gesunde Volksempfinden' heeft nooit iets geleerd. Voor de gevolgen van dit niet willen leren (voor WO2 was er WO1 geweest; een toenmalig record van bloedvergieten dat al direct de volgende keer gebroken zou worden) betalen de onschuldigen in de 'brandhaarden' der wereld; wij zijn na Finland 6e in de gelukkigsten. Syriƫ staat zonder twijfel onderaan.
Alles leek geregeld door Tillerson met Cavusoglu: na Afrin wordt Manbij van Koerden en hun bondgenoten gezuiverd. Maar nu is Tillerson weg. 'Het duurt misschien 2 weken langer', reageerde Kalin, de woordvoerder van Ankara. Gelukkig zijn 2 weken een lange tijd in de tie-break van de Syrische Oorlog die zijn 8e jaar is ingegaan. Het Syrische leger heeft strategische punten van YPG in Afrin overgenomen (waaronder een militaire basis). In tegenstelling wat veel media brengen is Afrin niet omsingeld maar in staat versterkingen aan te voeren via Assad-gebied.
'Waarom kan Poetin aan dit alles geen einde maken', hoor ik veel. Poetin de verlosser. Omdat een oorlog die door de VS is begonnen niet gestopt kan worden door Rusland op straffe van een kernoorlog.
Dus moeten de Koerden het doen en als er een volk de expertise en de moed heeft dan zijn zij het. Hun verantwoordelijkheid en 'supra-nationaal denken' zijn een voorbeeld voor alle volkeren die achter dom nationalisme aanlopen.
En er bestaat de kans dat Trump, nu hij het 'Russiagate-blok-aan-zijn-been' lijkt te hebben afschud, in deze kwestie een even opmerkelijke beslissing zal nemen als met de Korea's. Tillerson's deal met Ankara hoeft geen enkele waarde te hebben. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 maart 2018
Afrin en Erdogan