Skip to main content

Afrin en Erdogan (006)

04 februari 2018

De Turkse militaire invasie in Afrin die nu zijn derde week is ingegaan draagt de naam 'olijftak'. Uiteraard niet omdat het Turkse leger vredelievende bedoelingen zou hebben in Syrië: de provincie waar Turkije aanspraak op maakt staat sinds bijbelse tijden bekend om de uitstekende kwaliteit van haar olijfolie. De vorderingen van het expeditieleger zijn nog steeds mondjesmaat. Bombarderen vormt de hoofdmoot van de Turkse agressie in Syrië.
In de Turkse pers zijn ondertussen opgewonden berichten opgedoken over 'Koerdische raketten' die vanuit Afrin op Hatay (links van Afrin) en Kilis (boven Afrin) zouden zijn afgevuurd en burgerslachtoffers hebben gemaakt. De Koerden ontkennen kan ik uit eerste hand melden dat zij die raketten hebben afgevuurd. Het is niet hun stijl om burgergebieden aan te vallen voegen ze er aan toe. Dit wordt bevestigd door een Turkse burgemeester in het grensgebied die heeft verklaard dat de beschietingen van Turkse kant kwamen. Om de Koerden de schuld te geven en het nationalistische vuurtje verder op te stoken.
Ten onrechte werd gemeld dat een Russische jet door Koerden zou zijn neergeschoten. YPG heeft het zeer heftig ontkend. 'Ik wou dat we er toe in staat waren', verzuchtte een Koerdische functionaris off the record gekscherend. Het ging om door Turkije gesteunde rebellen in Idlib die nu een kruisrakettenregen hebben ontvangen van de Russische vloot in de Middellandse Zee voor hun daad. De Turkse opmars vanuit Idlib naar Afrin is gestaakt; het Turkse legerkonvooi zou op weg zijn terug naar Turkije. Turkije liet een Russisch anti-vliegtuigwapen zien dat van de schouder wordt afgevuurd, buitgemaakt op de YPG. Het tekent de merkwaardige situatie tussen Rusland en Turkije. De uiterste houdbaarheidsdatum van het avontuur nadert. Want als Turkije niet snel inbindt zal het Syrische leger, na Idlib te hebben bevrijd, zich bij de YPG/SDF voegen in de strijd. Tegen Macron heeft Erdogan gisteren ontkend de bedoeling te hebben grondgebied van Syrië voor langere tijd te willen bezetten. De Franse president had gewaarschuwd dat Frankrijk dat niet zou kunnen accepteren. Zo wordt langzamerhand de bewegingsvrijheid van Ankara verder ingeperkt.
Wat niet ontkend moet worden is dat Turkije belangen heeft in Syrië die niet totaal zullen kunnen worden veronachtzaamd. In een vredesregeling zullen die in een of andere vorm moeten worden gerespecteerd. Waarna alle aandacht zal worden gericht op de oorlog tegen de Koerden in Turkije zelf die al 40 jaar voortduurt. Erdogan's overlevingskunst heeft mythische proporties aangenomen. Het zal de oorlog tegen de Koerden in eigen land zijn die hem uiteindelijk de das om zal doen. Als Öcalan sterft in zijn cel komt een nieuwe generatie Koerdische leiders aan het hoofd van de PKK die wellicht minder meededogen zal hebben met de Turkse staat.

Laatste nieuws: het Amerikaanse leger heeft troepen gelegerd aan de grens van Oostelijk Rojava bij Al Abyad om een Turkse inval aan de grens daar te voorkomen, zo melden bronnen ter plaatse op twitter met beelden.(WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 februari 2018
Afrin en Erdogan