Skip to main content
  • Archivaris
  • 361

Skal, het EKO-keurmerk en de Waarheid (2)

Sinds het artikel "Skal, het EKO-keurmerk en de Waarheid" verscheen in Kleintje Muurkrant (Nummer 358, 20 juli 2001 te lezen op https://www.stelling.nl/kleintje/edities/2001/juli-358/skal1) is er het een en ander gebeurd in de biologische branche. Op 1 september jongstleden nam interim-directeur Guus de Groot afscheid van Skal. Hij was niet de enige die Skal het afgelopen jaar verliet. Zijn opvolger directeur John Maris gaat nu het veranderingstraject van Skal leiden, de organisatie zal worden opgesplitst in 3 onderdelen. Met ingang van 1 januari 2002 draagt de commerciƫle organisatie Skal International bv de zorg voor alle biologische controles en de overige private taken. De Stichting Skal regelt de certificering van biologische bedrijven. Stichting EKO-Keurmerk waarborgt het gelijknamige keurmerk. Door deze constructie worden private en publieke taken van elkaar gescheiden (Fenneke Wiepkema, Agrarisch Dagblad, 18 augustus 2001, p.7).

door Wolter Seuntjens

Skal International bv zal een joint venture zijn van Skal en Control Union. Dit laatste bedrijf is vooral gespecialiseerd in het controleren van voorraden in havens (Agrarisch Dagblad, 31-07-2001). De ervaring van Control Union in de biologische landbouw is daarentegen beperkt. Maar dat lijkt geen probleem te zijn. Skal zelf heeft immers ook een merkwaardige opvatting van controleren. Al eerder bleek, uit het rapport van KPMG (14 mei 2001), dat Skal slechts processen en uitdrukkelijk geen producten controleert en certificeert. Deze conclusie neemt ook Ernst & Young, in haar onderzoeksrapport waarvoor het ministerie van LNV de opdracht gaf, over ("De aanduiding biologisch zegt dus niets over de kwaliteit van dat product zelf maar wel dat het proces van voortbrenging aan bepaalde eisen voldoet". Ernst & Young, 11 juli 2001, p.15 en p.50) Nu blijkt bovendien dat Skal alleen op basis van papieren certificeert: "Wij hebben namelijk vastgesteld dat het certificeringsproces binnen Skal op dit moment geheel vanachter het bureau plaatsvindt".(Ernst & Young, 11 juli 2001, p.60)
Deze papieren certificaties blijken gebaseerd te zijn op het schriftelijk materiaal van de controles. Op bladzijde 22 van het rapport van Ernst & Young staat onder 'Volledigheid en juistheid van de controles (volgens wet- en regelgeving)': "Skal beschikt niet over voldoende managementinformatie over de afgelopen periode die ons in staat stelt inzicht te verkrijgen in de volledigheid van de uitgevoerde controles en de uniformiteit van de uitgevoerde controles". Skal heeft dus blijkbaar niet eens genoeg informatie beschikbaar voor zelfs maar een 'inzicht'. De conclusie van Ernst & Young luidt vervolgens: "Uit de interne audits over de jaren 1998 en 1999 kwam naar voren dat de uitvoering van de controles een zwak punt is geweest". (Ernst & Young, 11 juli 2001, p.28)
Dat is een van de understatements waarin het rapport van Ernst & Young uitblinkt. Ik raad dan ook een ieder, die belang stelt in de biologische branche, aan het volledige rapport te lezen. En dat kan via de website van Skal (zie www.skal.com)

SKAL