Skip to main content
  • Archivaris
  • 358

korte berichten Kleintje 358

Vrije Arbeid

De Werkgroep Vrije Arbeid stelt zich ten doel vastgeroeste ideeën over arbeid en werk ter discussie te stellen via het tijdschrift KWERK, via discussiebijeenkomsten en mediagerichte bezigheden. Door de arbeidsdwang die zowel mensen met als zonder baan treft en het opgelegde consumentisme, corresponderend met de ongebreidelde productie, gaan mensen zich vragen stellen over de werking van deze geldeconomie. Het bestaan van al dan niet bewust gekozen baanloosheid kan het verlangen wakker roepen naar arbeid op menselijke maat, waarbij samenwerking en solidariteit de richtsnoer zijn.
Ontkoppeling van arbeid en inkomen, bijvoorbeeld door opheffing van de sollicitatieplicht of door de invoering van een levenbehoeftendekkend basisinkomen kan de arbeid verlossen uit zijn harnas van dwang en verslaving. Arbeid kan weer een fundamentele menselijke bezigheid worden, waarvoor zelf wordt gekozen, op basis van zinvolheid en plezier. In een vorm die afgestemd is op het milieu, op de eigen kwaliteiten en op de werkelijke behoeften van anderen. Vrije arbeid dus!
Herken je je in deze beelden ga dan KWERK lezen, een tijdschrift over arbeid, te bereiken via Postbus 11378, 1001 GJ, Amsterdam Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek hun pagina's op internetadres huizen.dds.nl/~kwerk

geen mens is illegaal

Op 27 juni jongstleden organiseerden het politiek Informatiecentrum Wageningen, Vluchtelingen Onder Dak en Vluchtelingenwerk Wageningen een blokkadeactie voor het Asielzoekerscentrum in Wageningen. Zestig actievoerdersters verhinderden dat twee asielzoekers op straat werden gezet. De blokkade was tevens uit protest tegen het steeds repressiever wordende vluchtelingenbeleid van de Nederlandse regering. De initiatiefnemers: "Negenduizend Iraakse Koerden worden de komende maanden op straat gezet, zonder onderdak of eten, laat staan medische zorg. Ten gevolge van het keiharde beleid van de landelijke overheid worden steeds meer landen 'veilig' verklaard. Asielverzoeken van mensen uit die landen worden afgewezen en vele duizenden asielzoekers zullen uit de reguliere opvang op straat worden gezet en worden hierdoor geïllegaliseerd (...) Er zal een mentaliteitsverandering moeten komen die uitmondt in op z'n minst afschaffing van de nieuwe vreemdelingenwet." Twee dagen na deze blokkade-actie werden de twee asielzoekers toch nog om zes uur 's morgens van hun bed gelicht en door de politie op straat gezet. De acties tegen dit onmenselijke beleid zullen door moeten gaan en groter moeten worden.

anti-globalisten

Terwijl in Leiden op 16 juni tijdens de discussiedag "De Wereld is Niet te Koop" ruim 250 mensen debatteerden over de strategieën van het wereldwijde verzet tegen het kapitalisme, liet dit systeem in datzelfde weekend in het Zweedse Göteborg haar ware aard zien. Nog voordat er ook maar een demonstratie of actie had plaatsgevonden tegen de bijeenkomst van de regeringsleiders van de Europese Unie werden mensen ingesloten en gearresteerd. In de Nederlandse en Europese gevestigde media had men vooral oog voor het geweld van de actievoerders; over dat van de politie werd vrijwel met geen woord gerept. In de motieven van de actievoerders lijkt al helemaal niemand geïnteresseerd te zijn. De media niet en de politici evenmin.
Recent verscheen Actieblad Ravage met een bijlage over Göteborg en deze is tevens digitaal toegankelijk via internetadres www.antenna.nl/ravage (Actieblad Ravage, Van Ostadestraat 233n, 1073 TN Amsterdam 020.6761773 www.antenna.nl/ravage & Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Op het moment dat jullie dit lezen zijn "Genua" en "Bonn" ook alweer bijna achter de rug. Volg de informatiekanalen op internet via www.genoag8.org en/of www.italy.indymedia.org en/of www.risingtide.de en/of www.climateconference.org
Een flink aantal organisaties die samenwerken in activiteiten tegen de globalisering komen van 16 tot en 24 september aanstaande bij elkaar in Cochabamba in Boliva. Volg de discussies op internet-adres www.nadir.org/nadir/initiativ/agp/new/cocha.htm (Peoples Global Action Action)

EPON stopt stoken afvalhout

De Nijmeegse kolencentrale EPON (tegenwoordig eigendom van het Belgische Electrabel) stopt zeer binnenkort met het bijstoken van afvalhout. Het provinciebestuur van Gelderland heeft de centrale opgedragen om gehoor te geven aan het verbod dat de Raad van State op 20 juni 2001 uitsprak over het stoken van dit hout. EPON zal aan dit verzoek gehoor geven, maar maakt eerst de voorraad afvalhout nog op, die op het terrein ligt. Naar verwachting draait EPON vanaf 6 augustus 2001 weer volledig op kolen. Met dit besluit behalen Nijmeegse milieu- en bewonersgroeperingen na 6 jaar taaie strijd definitief een daverende overwinning. De 'Vrijwillige Milieurecherche' was in 1995 getipt over de schadelijke milieugevolgen van het bijstoken van zwaar vervuild geïmpregneerd afvalhout door het 'Ecologisch Kennis Centrum' van de Brabantse milieu- en veiligheidsdeskundige Ad van Rooij (zie elders in dit Kleintje). Diverse bezwaarschriften en rechtzaken bij de Raad van State waren het gevolg. In een later stadium mengden ook de 'Vereniging Stedelijk Leefmilieu', de 'Vereniging Dorpsbelang Hees' en de 'Stichting Weurt' zich in de juridische strijd. De uitspraak van de Raad van State heeft mogelijk grote gevolgen voor andere projecten, waar afval wordt bijgestookt, of plannen in de maak zijn om dit onder het motto "Groene Stroom" te gaan doen. Bij deze plannen zal nog kritischer gekeken moeten worden naar de gevolgen van de bijstook voor de uitstoot van gevaarlijke stoffen.
Menig bijstookproject in onze veelal verouderde kolencentrales zal daarmee minder rendabel of zelfs onrendabel worden. Met dit besluit behaalt de 'Vrijwillige Milieurecherche' voor de tweede maal binnen enkele maanden een groot succes. Eerder stopte EPON op eigen initiatief, door de dreiging van ingrijpen van Justitie en onder de zware druk van onze acties, met het bijstoken van gevaarlijk afval in de vorm van abi- slib, dat vrijkomt in de eigen rookgasreinigingsinstallatie.

"Groene" stroom

Wanneer je "groene energie" koopt, wordt -volgens de energiebedrijven- het extra geld dat je daarvoor betaalt geïnvesteerd in nieuwe "groene stroom"projecten. De controle daarop is echter niet sluitend. Daarnaast speelt het probleem van de definitie? Wat is groene stroom? Zonne-, water- en windenergie zou je toch denken. En verder niets (behalve misschien het allergroenste: energie"besparing". Maar daar hoor je niemand meer over, met al die computers en vliegvakanties tegenwoordig). Veel bedrijven produceren en verkopen onder het motto "groene stroom" of "natuurstroom" ook zeer vieze stroom uit "biomassa", zoals kippenmest en afval zoals bijvoorbeeld geïmpregneerd/gewolmaniseerd hout.
Deze stroom zorgt voor ernstige milieuvervuiling en draagt, in tegenstelling tot wat beweerd wordt, niet of nauwelijks bij aan terugdringing van de Co2-uitstoot. Daar komt nog bij dat de "gewone" stroom steeds vuiler wordt (onderandere steeds meer bruinkool en kernenergiestroom uit het buitenland).
voorbeeld: NUON promoot haar Natuurstroom die voor 98% gebaseerd is op zon-, water- en windenergie. Maar hetzelfde NUON koopt vervolgens een zeer vervuilende kolenvergasser in Buggenum (Limburg), waarmee men onderandere rioolslib en kippenmest wil vergassen... Over diermeel hebben we het reeds vaker in het Kleintje gehad...

Vunzige reclame van Essent en Nuon

Het is duidelijk dat er samenspanning bestaat tussen de politiek en de energiebedrijven. En de media zorgen ervoor dat de consument zich gaat verplichten om groene stroom te kopen die de facto niet bestaat. Het aanbod van werkelijk groene stroom is dermate gering - nauwelijks 1 procent van de totale energiebehoefte - dat van grootschalige misleiding, flessentrekkerij, oplichting, volksverlakkerij en fraude sprake is. Met name de wisseltruc met geïmporteerde stroom die ten koste gaat van de in het buitenland geproduceerde stroom met bijvoorbeeld waterkracht, zoals in Oostenrijk en Zwitserland. Want ook die landen hebben niet voldoende groene energie voor de eigen behoefte. Het administratief aankopen van die buitenlandse (al dan niet echte) groene stroom zet de deur wagenwijd open naar grootscheepse fraude. Een tweede aspect van deze zwendel is dat door de verstrekte subsidie van 17 cent per kilowatuur aan geprivatiseerde energiehandelaren en producenten er een miljardenstrop voor de fiscus gaat ontstaan. De elektriciteitsmaatschappijen trachten nu met peperdure reclame via de brievenbus, radio en tv om de consument en het bedrijfsleven te verleiden dit non-product te kopen. Het is een grof schandaal waar de bevolking straks genadeloos slachtoffer van wordt, omdat het wegvallen van de accijns op energie, die conventioneel wordt opgewekt, bezuinigingen zal afdwingen in andere sectoren van gesubsidieerde werkgelegenheid voor welzijn en zorg; danwel dat de uitkeringen opnieuw bevroren zullen worden, zoals al eerder is gebeurd om de winsten voor bedrijven en beleggers te vergroten.

anti-kernwapens-kamp

Van 27 juli t/m 11 augustus is er weer een internationaal actiekamp tegen kernwapens. Het kamp vindt plaats in Peaton Woods, Schotland, vlakbij de twee grote Trident-bases Coulport en Faslane. Voor meer info kijk op de website van Trident Ploughshares (www.tridentploughshares.org) of die van Mother Earth (www.motherearth.org).

citaat

Uit de nieuwsbrief 'Ruimte in de Marge' van het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen schrijven we een mooie uitspraak van wethouder Bart Eigeman uit DenBosch over: "De nieuwe vreemdelingenwet is middeleeuws. We zijn nu weer uitgekomen bij de armenzorg van eeuwen geleden". Inderdaad, en wat gaan we daaraan doen?
Wanneer je 5 gulden overmaakt op giro 7913334 tnv ASKV ovv "brochure Vluchtelingen op Straat" krijg je wat meer zicht op de vreselijke problemen die momenteel vluchtelingen ervaren die onder deze nieuwe vreemdelingenwet vallen. Enkele nuttige internetadressen zijn: www.huizen.dds.nl/~askvsv en/of www.stopopsluitingvreemdelingen.nl en/of www.peoples-world.demon.nl, voor allerlei juridische wetten en regelingen. Nog twee citaten: "Valt de Nederlandse asielprocedure eigenlijk al onder schending van de mensenrechten" (Loesje) en "Als een vluchteling de weg zoekt, bedoelt ze niet dat zij op straat gezet wilt worden"

vredes-pc's

Stichting Vredesburo Eindhoven is een organisatie die zich onderandere bezighoudt met het versturen van hulpgoederen naar Bosnië en Kroatië. In het kader hiervan hebben we een veertigtal computers gekregen. We zullen deze computers, na controle, versturen naar scholen en NGO in onderandere Bosnië. Het probleem met deze computers is echter dat er geen cd-rom spelers inzitten. We zijn voor dit project dus nog op zoek naar een aantal cd-rom apparaten. Indien iemand ons van dienst kan zijn, neem dan contact op met Stichting Vredesburo Eindhoven, Grote Berg 41, 5611 KH, Eindhoven 040.2444707 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oolbekkink

Onderstaande tekst is een aangepaste versie van een ingezonden brief die onlangs naar "De Gelderlander" is gezonden naar aanleiding van een interview met de Nijmeegse oud geheime dienst-man Herman Oolbekkink. Oolbekkink gaat met pensioen en wordt volstrekt kritiekloos aan het woord gelaten. Vanwege deze eenzijdigheid en nietszeggendheid een wonderlijk artikel.

door OBIV

Nijmegen heeft een unieke BVD-geschiedenis, die veel te maken heeft met de manier waarop Oolbekkink leiding heeft gegeven aan de regionale vertakking van die dienst: de RID. Het unieke is het grote aantal verhalen dat bekend is geworden over het reilen en zeilen bij deze geheime dienst. Vanuit BVD-oogpunt bepaald een blunder van formaat voor de heer Oolbekkink: het was nu juist niet de bedoeling dat zijn agenten en informanten algemeen bekend werden. Onder Oolbekkink's bezielende leiding gebeurde het: maar liefst 8 burgeragenten en Oolbekkink's hele RID van 7 mensen werden ontmaskerd of maakten zichzelf bekend. In geen enkele Nederlandse stad werden zoveel geheim agenten bekend. Het leverde de Nijmeegse politieman begin jaren negentig de hoon op van collega's in den lande. Ook uniek is het grote aantal schandalen dat zich rond de Nijmeegse BVD-afdeling voordeed: Oolbekkink en zijn RID'ers werden door voormalig agenten en anderen beschuldigd van chantage, bedreiging, uitlokking van openlijke geweldpleging, misbruik van omstandigheden en manipulatie. Twee van zijn agenten mishandelden een jonge vrouw, die wat hen betreft op het verkeerde moment in het verkeerde café was: het café waar Oolbekkink optrad met zijn cabaretgezelschap. Burgerinformanten van zijn dienst zetten aan tot geweld en vernieling, tot aan bomaanslagen toe. Tenslotte kun je je afvragen of Oolbekkink in die dertig jaren wel gedaan heeft waarvoor hij was ingehuurd. Zijn dienst maakt gebruik van infiltratie, observatie en andere geheime opsporingsmethoden. De dienst houdt van meer dan 2100 mensen uit de regio persoonsgegevens aan. Toch blijkt de politie nog steeds verrast over relletjes rond voetbalwedstrijden en kan het geweld van en intimidatie door rechts-extremisten ook al niet voorkomen worden. Om twee doelgroepen van Oolbekkink te noemen. In het geval van de Betuwelijnkrakers zat Oolbekkink er ook nogal naast. Onderzoekers van de universiteit Twente hebben vastgesteld dat hij aan de burgemeesters in de Betuwe een beeld van de krakers schetste dat totaal niet overeenkwam met de waarheid. Die krakers zouden volgens Oolbekkink zeer gewelddadig en gevaarlijk zijn. Zelfs nu heeft hij het nog over bakken met stenen. Iedereen in de Betuwe en daarbuiten weet hoe lastig de ontruimingen in februari 2000 voor de politie waren, maar dat het met geweld door de krakers erg mee viel. De Betuwse burgemeester en plaatselijke politiemensen wisten dan ook wel beter dan Oolbekkink. Die laatste vond het overigens niet nodig zich voor te stellen aan de burgemeesters toen hij die bezocht met een delegatie van de NS. Rest onze vraag: waarom De Gelderlander zo'n kritiekloos interview met een niet onomstreden man heeft geplaatst. Je zou toch zeggen dat de krant niet het personeelsblad is van de politie Gelderland-Zuid. De unieke geheime dienst-geschiedenis van Nijmegen heeft naast veel publicaties, een onderzoeksbureau en een belangenvereniging van benadeelden opgeleverd. Journalist Reijnen had dus uit voldoende bronnen kunnen putten om een kritischer verhaal neer te zetten en Oolbekkink navenante vragen voor te leggen. Het evenwichtig informeren van de lezers was blijkbaar niet het doel van het stuk. Het zijn wel die lezers die door Oolbekkink c.s. decennia lang bespioneerd zijn. Het gaat dan niet alleen om krakers, voetbalvandalen en rechts-extremisten. Maar ook: buurtcomités, fabrieksarbeiders, verplegenden en verzorgenden, studenten, boeren, binnenschippers, milieu- en vredesactivisten, vrouwengroepen en uitkeringsgerechtigden...

Onderzoeksbureau Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (OBIV), postbus 1501, 6501 BM Nijmegen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 024.3233586

De hypocrisis in gEUteborg

door Dennis Rodie

Demonstranten voerden vrijblijvend theater op waarbij een oud conflict - de verdrukkers versus de onderdrukten - uit het stenen tijdperk werd nagespeeld. Dat dit niet in goede aarde viel, bleek uit het feit dat de politie, die maar enkele uren nachtrust had genoten, stenen begon terug te gooien. Onwetend van de ethiek van de strijd, begonnen ze ook nog te slaan met harde rubberen knuppels en schoten paniekerig op individuen die twintig meter van hen stonden met een steen in hun handen. Want de rebellerende jeugd moest hard worden aangepakt.
Niemand in de pers nam het op voor die 'terroristen' zoals ze al snel werden genoemd. In de trams en bussen kon je horen hoe sommigen hoopten dat de zwaargewonde demonstrant zou sterven. Noodkreten voor de terugkomst van traangas en het waterkanon werden samen met hardere maatregelen om herhaling te voorkomen geuit. Overigens niet door de politie maar door de oppassende burger die twee dagen lang voorbij gesloten winkels zijn tijd op een andere manier moest zien in te vullen.
Op zaterdag, de laatste dag van de EU-top, werden er in de hele binnenstad razzia's gehouden. De volledig uitgeruste oproerpolitie die wederom maar twee qur had geslapen, was op zoek naar drie 'zwaar bewapende' mannen uit Duitsland. Iedere groep die uit minimaal drie individuen bestond en die minstens één zwart kledingstuk droeg werd letterlijk tegen de muur gesmeten. Op een school waar demonstranten - tegen betaling - konden overnachten werd één van die razzia's een ware horrorfilm. De politie drukte bij binnenkomst meteen het licht uit en commandeerde de schreeuwende jongeren op de vloer te gaan liggen. Daarna werd men gedwongen om buiten op het natte schoolplein bijna twee uur in dezelfde horizontale positie te liggen, zonder dat men kreeg te horen wat er aan de hand was. Jammer dat de verdachten zich daar niet bevonden en ook jammer dat zij niet in hetzelfde hotel als de EU-vertegenwoordigers sliepen.
Terwijl tijdens het bezoek van Bush nog werd gepraat hoe onrechtvaardig het in Amerika is om sommige moordenaars de doodstraf te geven, probeerden men hier een dag later vandalen te executeren. De literaire lynchpartij die in de geschreven pers werd gevoerd doet daar niets aan onder. Hopelijk overleeft de jongen zijn verwondingen want ik zie liever duizend kapotte ramen dan één dood mens.

(een paar indrukwekkende beelden van de repressie van de Zweedse staat zijn te zien op de video "GBG 2001 An Inpression" - 23 minuten - die je voor een tientje kunt bestellen via Organic Chaos Network, Postbus 234, 2300 AE, Leiden 06.12520674 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Posttarieven

Per 1 juli heeft de PTT de tarieven verhoogd en tevens de eurozegel geïntroduceerd. Half juni ga ik naar het postkantoor in de Kerkstraat om een tarievenblaadje te halen. Is er (nog) niet. Wanneer ik een paar dagen later weer in het postkantoor kom en zoekend in de foldermolen sta te draaien, word ik aangesproken door een dienstdoende klantenbegeleider. 'Zoekt u iets speciaals?' 'Ja, een overzicht van de nieuwe posttarieven.' 'Hebben we nog niet, maar als 't er wel was zou ik het u niet mogen meegeven. De tarieven gaan pas per 1 juli in.' Kulargument natuurlijk, maar hoeveel moet ik nu gaan betalen per 1 juli? Vanaf dat moment wordt het tarievenblaadje bijna een obsessie en ga ik dagelijks informeren in het postkantoor Kerkstraat. Op 4 juli ben ik zelfs aan het informeren in het postkantoor Den Haag. Ook daar nog geen tarievenblaadjes. Op 6 juli krijg ik in de Kerkstraat te horen dat 'de tarievenblaadjes er nog niet zijn wegens wancommunicatie tussen de bv Postkantoren en PTT-post.' De blonde zonnebloem achter het verkooploket wijst me er op dat op de achterzijde van de zegelpakketjes wel de nieuwe tarieven staan vermeld. Maar ik wil een tarievenblaadje. Zo'n blaadje dat al eeuwen bij de PTT te krijgen was, en waarop 'ook handig voor in de zakagenda' gedrukt stond. In m'n oude agenda's zitten de tarievenblaadjes nog. Brieven t.m. 20 gram 25 cent tot en met 80 cent. Maar na 1 juli?

vieze grond

Grond die door Greenpeace verzameld is in de buurt van de Britse opwerkingsfabriek Sellafield is zo vervuild dat het volgens Europese regels bestempeld moet worden als radioactief afval. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), na onderzoek van ongeveer 120 kilo aarde uit de omgeving van Sellafield. Greenpeace liet die grond eind vorig jaar achter bij de kerncentrale in Dodewaard als protest tegen de verwerking van Nederlands kernafval in de nucleaire installatie van Sellafield. Greenpeace is van mening dat Nederland het contract met de opwerkingsfabriek moet opzeggen. Het RIVM trof onder andere hoge concentraties plutonium aan. De vervuiling rondom Sellafield overtreft zelfs de besmetting die wordt aangetroffen in de verboden zone rond de kerncentrale in Tsjernobyl, waar in 1986 een reactor ontplofte. Lees de documentatie op internetadres www.greenpeace.nl/ams/Sellafieldgrondbesmetn.shtml

amsterdamse handel

Nou daar ligt ie dan. De aan twee zijden bruikbare containerhaven van de gemeente Amsterdam en de Canadese havenbaron Christos Kritikos. Per 1 juli geopend en geen schuit te bekennen. Amsterdam heeft 280 miljoen gulden in het project gestopt en verwacht dat binnen een afzienbaar aantal jaren 650.000 containers per jaar in het novum aan het Noorzeekanaal zullen worden afgewerkt. Maar wie dat gelooft heeft teveel in de Efteling rondgedwaald. Het grote probleem is volgens insiders misschien niet containers met een doorvoerbestemming naar Mokum te lokken. Het grote probleem is het krijgen van een retourlading. Amsterdam zelf beschikt in de regio over een onvoldoend aantal grote bedrijven om aan de bulk van die vraag te voldoen. En geen enkele reder ziet zijn schepen graag leeg uit een haven vertrekken. Als de gemeenteraad een paar mensen uit de praktijk had geraadpleegd was dit gat in het project direct boven gekomen. Maar wie het oor teveel te luisteren legt bij projectontwikkelaars en hoge ambtenaren loopt een goede kans doof te worden voor de werkelijkheid. Om nog maar te zwijgen over Christos, wiens naam aan de Amstel onderhand geheiligd lijkt te zijn geraakt...

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 358, 20 juli 2001