Skip to main content
  • Archivaris
  • 367

Ringeloren

Van Baal, Nicolaï, twee sets ellebogen. Twee carrièremakers die voor uitzending van Dutchbat 3 naar Srebrenica een negatief advies over Karremans, 'geestelijk instabiel', van tafel veegden; Twee bureaucraten die de lobbes Van Kemenade in hun zak stopten. Die twee staan niet alleen. Er was al de generaalscoupe maar er is veel meer. Bij de kampioenschappen ringeloren van bestuurders, de kampioenschappen staat in de staat, worden de podiumplaatsen al jaren onder een select gezelschap verdeeld.
De legerleiding is altijd goed voor een medaille. Ook Rijkswaterstaat en het OM gooien hoge ogen. De absolute kampioen is echter het Gemeentelijk Havenbedrijf van Rotterdam, kortweg: De Dienst. Bij dat GHB vergeleken zijn die generaals amusant en is het corruptueus polderen bij Rijkswaterstaat, sinds kort in de volksmond bouwfraude genaamd, minder dan peanuts. Het GHB rules de grootste haven ter wereld en verdient het geld voor alle Nederlanders. Peper weet precies tot waar je in hun gratie bent.
Vergeleken bij deze giganten is de rijksvoorlichtingsdienst niet meer dan een aandoenlijk dreumesje, zeker nu Eef van de valium snoepend achter Maxima door Ghana rennend de val van het Kabinet, toch ook een beetje zijn hoogtepunt, mist.
En de politie, tja... Duizenden agenten erbij; duizenden minder op straat, een rendement per agent van globaal eenderde van dat van een Duitse politieagent is. Nordholt weg en een desolate bedrijfscultuur maken dat in lengte van jaren een podiumplaats buiten beeld zal blijven.
Het toppunt van erg binnen de politie wordt gevormd door de ergste vorm van politie, de rijksrecherche. Zij hebben nog nooit een rapport afgescheiden dat over de rand van een doofpot heen kon kijken. Zij mogen de poedelprijs voor krachtig proberen ringeloren te voorkomen, delen met Van Kemenade.
Tot slot nog een vreemde eend in de bijt: de inspecties. Alle voorgaande genoemde organen zijn bedreven in het actief ringeloren. De inspecties staan op eenzame hoogte in het passief ringeloren. Zij lijken het tot kunst verheven te hebben hun taak zo compleet mogelijk uit te hollen of te verzaken. De voldongen feiten die dat genereert plaatst hen via de Enschede's in de buitencategorie passief ringeloren op eenzame hoogte. De inspecties gaan voor goud.

Enne... Wat zeggen Conventie van Genève en oorlogsrecht over scheiding van gewonden, over deportatie, of over meewerken aan misdaden tegen de menselijkheid? Of heeft het geen pas om een reeks Nederlandse lieden voor een strafhof op te laten draven? Zijn we daar te beschaafd voor?

Zand

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 367, 26 april 2002