Skip to main content
  • Archivaris
  • 301

Radikal!

De vrijheid van drukpers heeft opnieuw een forse knauw gekregen in Duitsland. Berichtten wij eerder dit jaar over de vele invallen en arrestaties bij medewerkersters van het links-radikale tijdschrift Radikal, op 17 juli jongstleden waren er een aantal huisinvallen bij 'lezersters' van Radikal! Je mag daar in Duitsland dus blijkbaar niet eens op dit blad geabonneerd zijn (laat staan lezen, want dat is zeker niet hetzelfde!). Maar het is nog erger... De Duitse justitie maakt momenteel jacht op zogenoemde internetproviders in Duitsland die een 'link' hebben (en die hebben ze allemaal) met de Amsterdamse internetprovider XS4ALL, waar de digitale versie van Radikal integraal te vinden is op: www.xs4all.nl/~tank/radikal/index.html (neem eens een kijkje). Ondertussen staat de integrale inhoud van Radikal op vele tientallen internetpagina's, de beste manier om een tekst of aktie publiek te maken is om als overheid juridische stappen te nemen naar internet-gebruikers!

Eerder genoemde 'Radikal-verdachten' (die in juni 1995 opgepakt waren) hebben op 27 juni van dit jaar te horen gekregen dat de tegen hen uitgevaardigde inhechtenisnemings-bevelen zijn ingetrokken. De borgsommen (20.000 mark per persoon!) worden terugbetaald. De Koblenzer hoofdofficier Manfred Knieling ziet "geen vluchtgevaar" bij de verdachten en stelt dat het "slechts" een voorwaardelijke straf zou worden indien het tot een veroordeling zou komen. Zij worden er 'slechts' van verdacht redakteur te zijn geweest van het in Duitsland "verboden" tijdschrift Radikal. Maar er zit nog steeds iemand vast die ervan verdacht wordt meegewerkt te hebben aan de laatste twee nummers van Radikal.

Overigens staat niet alleen de radikaal linkse pers in Duitsland onder druk. In Der Spiegel (2 september j.l.) stond een onthullend stukje over justitie-invallen bij redakties en journalisten van Der Tageszeitung, Weser Report, Westdeutschen Rundfunk, Stuttgarter Zeitung, RTL, ZDF, Focus. Meestal ging het hierbij om huiszoekingen om achter 'tipgevers' te komen. Bij het 'Solinger Tageblatt' viel de politie op 12 februari van dit jaar binnen om foto's in beslag te nemen van 'autonomen' die in maart 1995 een demonstratie hadden gehouden in het stadhuis van Solingen. Vreemd genoeg leidt deze politieke repressie niet tot woeste kommentaren in Nederlandse kranten... je zou toch denken dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten haar mond eens open zou gaan doen (of wil ze het subsidiegeld dat ze van de - Nederlandse - overheid ontvangen niet in gevaar brengen?)

Over Radikal is pas geleden een mooi boek verschenen waarin twintig jaar tijdschriftbestaan beschreven wordt. Het is een co-editie van een groot aantal Duitse uitgeverijen en sympathiserende aktiegroepen en instellingen. Je kunt dit bestellen via Uitgeverij Papieren Tijger in Breda (telefoon: 076.5228375).

Wil je meer informatie met betrekking tot de repressie tegen Radikal-medewerkersters, schrijf dan een briefje naar de Solidariteitsgroep Politieke Gevangenen, (SPG Amsterdam), postbus 3762, 1001 AN, Amsterdam.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 301, september 1996