Skip to main content
  • Archivaris
  • 278

25 oktober: oprichting Woonlastenkomitee Den Bosch

In een aantal Kleintjes schreven we reeds over de mogelijkheid tot oprichting van een woonlastenkomitee in Den Bosch. Zo'n komitee wordt steeds noodzakelijker gezien de situatie op woonlastengebied.
Al een aantal jaren stijgen de woonlasten op een onverantwoorde manier. Niet alleen de huren zijn fors omhoog gegaan (en gaan nog verder omhoog), maar ook allerlei gemeentelijke heffingen en belastingen, waterschapslasten en provincieheffingen maken het leven steeds duurder. Alles bij elkaar gaat het om grote bedragen die we per maand kwijt zijn, en dan hebben we alleen nog maar een dak boven ons hoofd!
Het ziet er niet naar uit dat er de komende jaren rust komt op het gebied van de woonlasten. Integendeel: de huren blijven stijgen, de huursubsidie staat onder druk en ook de gemeente gaat door met het verhogen of invoeren van heffingen en belastingen.
Hoog tijd dus om iets te gaan doen in Den Bosch! Er zijn in diverse wijken buurt- en wijkkomitees aktief, die daar goed werk verrichten. Echter, om daadwerkelijk iets te doen tegen de verdere stijging van de woonlasten is een stedelijke bundeling noodzakelijk.
Wij roepen alle wijk- en buurtkomitees en overige belanghebbenden dan ook op te komen naar de oprichtingsbijeenkomst van het Woonlastenkomitee Den Bosch op dinsdag 25 oktober om 20.00 uur in De Schuur.
Onderstaand een aantal mogelijkheden waarover we het zouden kunnen hebben, hoewel eigen suggesties ook zéér welkom zijn!

GEMEENTE EN WOONLASTEN
In november presenteert de gemeente Den Bosch de begroting voor 1995. Deze zou kunnen worden beoordeeld op verdere verhoging van de woonlasten (belastingen/heffingen) en wellicht dat daar konkrete aktie- en protestmogelijkheden uit voortvloeien.

Deze gaan gewoon door... hoewel? Allereerst organiseren de verschillende korporaties de zgn. 'overleg'rondes. Dat er van overleg geen of nauwelijks sprake is bleek wel uit de rondes van dit en vorig jaar. Een woonlastenkomitee zou een gezamenlijke strategie kunnen afspreken om met de verschillende korporaties in diskussie te gaan.
Van groot belang rond de jaarlijkse huurverhogingen is PUBLICITEIT/VOORLICHTING. Vragen als wanneer protesteren, hoe protesteren, heeft protesteren zin, zullen beantwoord moeten worden in een voorlichtingskampagne voor de Bossche huurders. Gedacht zou kunnen worden aan een eigen woonlastenkrant, maar indien dit te hoog gegrepen is zou getracht kunnen worden een woonlastenpagina aan te bieden aan Stadsgewest en/of Bossche Omroep en de benadering van wijkbladen.
Na de publiciteit/voorlichting zullen mensen nog veel vragen hebben, resp. hulp nodig hebben bij eventuele protesten tegen de huurverhoging. Daartoe zouden in de periode half maart-half augustus HUURSPREEKUREN in het leven geroepen moeten worden. Natuurlijk kan dit niet alleen door een Woonlastenkomitee gedragen worden, er zal dan ook een soort koördinatie met bestaande bewonerskomitees tot stand moeten komen. Voor de mensen die de spreekuren gaan doen is het wellicht nodig SCHOLING te regelen. Dit zou via de Woonbond gedaan kunnen worden.
Naast de spreekuren en individuele of kompleksomvattende protesten tegen de huurverhoging, kan ook een stedelijke aktie worden opgezet tegen de stijging van de woonlasten. Ook hierbij spelen de bewonerskomitees een belangrijke rol. Er zijn dit jaar (1994) enkele ervaringen opgedaan met protestkaarten, maar dit moet zorgvuldiger en intensiever worden aangepakt. Dit betekent huis-aan-huis aanbellen, mensen kaart laten tekenen en dan weer meenemen. De inschatting is dat er op deze wijze een groot aantal protestkaarten te verzamelen zijn.

ALGEMENE EISEN
Naast de aktiviteiten rond de jaarlijkse huurverhoging en verdere stijging van de woonlasten in Den Bosch moet er worden gewerkt aan algemene eisen die het lokale gebeuren overstijgen. Er zal ook dokumentatie moeten worden verzameld rond ontwikkelingen op woonlastengebied.
Een belangrijke eis/diskussie is 'huur naar inkomen'. Er zijn reeds enkele ontwikkelingen gaande op dit gebied, maar de diskussie erover zou meer gestimuleerd moeten worden. Een Woonlastenkomitee Den Bosch zou daarin een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld door de (mede)organisatie van een diskussiebijeenkomst waarop 'wonen naar inkomen' een centraal thema is. Hiervoor zouden woningkorporaties, mensen van volkshuisvesting, sociale diensten en natuurlijk huurders uitgenodigd kunnen worden.
Maar, zoals gezegd, zijn eigen ideeën en suggesties, plannen en mogelijkheden ook zeer welkom. De inbreng van belanghebbenden wordt op prijs gesteld en hiermee zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden. Bedenk dus zelf ook plannen om de almaar stijgende woonlasten te lijf te gaan.

Tot ziens op 25 oktober!!!

Bel voor meer informatie:
Buurtkomitee Muziekinstrumenten/Sprookjesbuurt (Wilma van Steen, tel. 423034) of Bewonersvereniging Papenhulst Blijft! (vraag naar Bas, Thomas, Marc of Nikolaas, tel. 136921/136927).

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 278, 21 oktober 1994