Skip to main content
  • Archivaris
  • 278

anti-legitimatieplicht-aktie

In het kader van de nieuwe legitimatieplicht zal iedereen binnenkort een oproep krijgen van zijn of haar werkgever om een kopie van een geldig legitimatiebewijs in te komen leveren. Wij willen dit met een zo groot mogelijke groep mensen gaan weigeren uit principiële overwegingen. We willen niet meewerken aan de jacht op illegale buitenlanders en verzetten ons tegen dit soort racistische maatregelen.
Op 1 juli 1994 is de nieuwe Wet op de Identifikatieplicht in werking getreden. Op 1 juni 1995 zal iedereen ook op de arbeidsplaats aan de legitimatieplicht moeten voldoen. De legitimatieplicht is een voortvloeisel van het Akkoord van Schengen. De grenscontrole zou komen te vervallen, daarvoor in de plaats zou er in Nederland zelf meer gecontroleerd moeten worden. Hoewel de wet gepresenteerd is als een beperkte legitimatieplicht, is de grootste kritiek altijd al geweest dat de wet in feite een algehele legitimatieplicht inhoudt, zeker voor mensen met een donkere huidskleur. Wat is namelijk het geval? Tegenwoordig ben je in 5 gevallen verplicht je te legitimeren. Bij bezoek aan een voetbalwedstrijd met verhoogd risico, bij zwartrijden in het openbaar vervoer, op het werk, bij financiële transacties en bij vreemdelingentoezicht. Eén van de belangrijkste redenen voor het invoeren van de legitimatieplicht is de controle op illegale buitenlanders. Zowel de legitimatieplicht op het werk, als de algemene legitimatieplicht bij het vreemdelingentoezicht zijn hiervoor ingevoerd.

vliegende brigades
Al jarenlang is er tegen de legitimatieplicht geprotesteerd. De legitimatieplicht zal leiden tot veel meer controles, en bij uitstek neigen naar racisme. De extra controles worden vooral uitgevoerd door de marechaussee, volgens de laatste voorstellen zullen zo'n 1000 mensen extra worden ingezet. Een deel daarvan voert al de semi-grenscontroles uit door middel van de vliegende brigades, de rest zal het vreemdelingentoezicht in de grote steden gaan versterken. Gekleurde mensen lopen bij uitstek meer kans gecontroleerd te worden. Uit de ons omringende landen blijkt dat dit tot flinke spanning kan gaan leiden tussen migranten en gekleurde mensen versus de politie.
De legitimatieplicht op de werkplicht heeft enkel en alleen tot doel het opsporen en verwijderen van illegale buitenlanders. Bij controles door de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA) en de vreemdelingenpolitie zal iedereen voortaan een geldig legitimatiebewijs moeten kunnen tonen. Diegene die hieraan niet kunnen voldoen kunnen op grond van de Wet Anonieme Verdachten worden meegenomen ter identificatie.
De legitimatieplicht is nauw verbonden met persoonsregistratie. Er wordt momenteel gewerkt aan de landelijke invoering van het Vreemdelingen Administratie Systeem (VAS) waarin alle gegevens van buitenlanders worden geregistreerd. Het VAS wordt gekoppeld aan bestanden van allerlei kollektieve voorzieningen, die moeten gaan controleren of iemand legaal in Nederland verblijft. Illegale buitenlanders worden op deze wijze uitgesloten van het gebruik van die voorzieningen. Het VAS wordt ook direkt toegankelijk voor politie en marechaussee. Bij controles op de legitimatieplicht kan dus ook gelijk de computerregistratie nagecheckt worden. Voor buitenlanders, maar ook gekleurde Nederlanders zal dit leiden tot veel meer controles.

straf
De sankties op het niet voldoen aan de legitimatieplicht op het werk zijn niet mis. Tot 1 juli 1995 heeft de werkgever de mogelijkheid een kopie van een geldig legitimatiebewijs op te nemen in de loonadministratie. Wanneer een werknemer dan nog steeds weigert dan is de werkgever wettelijk verplicht dit aan de belastingdienst door te geven. De werknemer komt dan in het anonieme belastingtarief terecht van 60%. Wanneer de werknemer ook op de werkplek geen legitimatie bij zich heeft is en boete van maximaal 10.000 gulden of een hechtenis van 1 maand mogelijk. Dit geldt ook voor vrijwilligersters!
Mensen die bij een nieuwe werkgever in dienst treden, of wiens contract op jaarbasis wordt verlengd, moeten bij ondertekening van het arbeidscontract ook direct een kopie van een legitimatiebewijs inleveren. Doen zij dit niet dan worden ze eenvoudigweg niet aangenomen. Dit gebeurde bijvoorbeeld op de Universiteit van Utrecht, de faculteit Godgeleerdheid. Een medewerkster weigerde op principiële gronden mee te werken aan de legitimatieplicht, waarop ze te horen kreeg dat haar contact niet langer verlengd zou worden. Voorlopig is haar contract verlengd tot 1 januari 1995 (In de Volkskrant van 14 oktober 1994 staat hier een stuje over. Een woordvoerdster van het ministerie van Justitie: "Werknemers die weigeren zich te legitimeren, meldt de werkgever aan bij de belastingdienst. Die verplicht de werknemer zich te identificeren. Wie dat weigert, riskeert een boete van tienduizend gulden boete"; aanvulling van het Kleintje).
Een groot aantal werknemers zal de komende tijd gevraagd worden een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs in te leveren bij de werkgever. Wij willen dit gaan weigeren op principiële gronden. We willen in ieder geval iedereen oproepen geen kopie van een legitimatiebewijs in te leveren tot 1 januari 1995. Neem contact op met het Autonoom Centrum op vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur: Stop de legitimatieplicht, Kinkerstraat 48hs, 1053 DX, Amsterdam 020.6168967.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 278, 21 oktober 1994