Skip to main content
  • Archivaris
  • 285

Kort nieuws

Kleurtjes

In Den Bosch gaat weer een echte aktie-zeefdrukkerij van start! Leuk hè? Maar dan is er wel inkt nodig! Kleurtjes! Heb je nog wat staan, uit je vorige leven? En misschien nog andere materialen? Bel kleintje even!

Kritisch wonen

Vrouwenwoongroep "Gangsters" in woon-werkpand De Paap zoekt nieuwe bewoonsters! Op dit moment wonen we met drie vrouwen (alledrie begin twintig) en een jongetje (van twee) en we hebben nog ruimte voor twee vrouwen. In De Paap wonen ongeveer veertig mensen plus een aantal kinderen, we hebben onderhoud en beheer van het pand geheel in eigen hand. Er is nog veel meer over De Paap te zeggen, maar dat doen we liever een keer bij de koffie. We zoeken vrouwen die stevig in hun schoenen staan en een aktief en kritisch leven leiden. Interesse? Bel Lineke of Esther, 073.136921.

Antimilitaristisch wandelen

Is Het Hier Oorlog? (IHHO?) is een wandelclub die protesteert tegen de militaire propaganda in de Nijmeegse Vierdaagse en tegen het militarisme in het algemeen. Een derde deel van de wandelaars loopt in militair uniform, een deel daarvan met wapens, wapens bedoeld om te doden. Het is vijftig jaar geleden dat de bom op Hiroshima en Nagasaki viel. Hier hebben we gezien hoeveel een oorlog kan vernietigen. Tevens is het 50 jaar geleden dat de tweede wereldoorlog eindigde. Terwijl niemand de vijand weet te vinden, geven we nog steeds geld uit aan wapens en aan het leger. Ondertussen creperen over de hele wereld mensen van honger en armoede. Van 1979 tot 1984 liep de groep IHHO? mee in de Nijmeegse Vierdaagse net vlaggen en T-shirts met daarop de tekst "Is Het Hier Oorlog?". Van 1984 tot 1992 organiseerde IHHO? alternatieve wandeltochten langs militaire objecten, elk jaar door een ander deel van Nederland. Vanaf 1993 zijn we weer terug in Nijmegen. We lopen in de omgeving van Nijmegen onze eigen routes, stukjes van de officiële Vierdaagse en staan met spandoeken langs de route. Allemaal om het militarisme in het algemeen en de aanwezigheid van militairen in de Nijmeegse Vierdaagse aan de kaak te stellen. Dit jaar gaan we ook weer in Nijmegen lopen. We verzamelen op zaterdag 15 juli om 12.00 uur bij de Leefwerkschool Eigenwijs, Bongerdstraat 1 in Nijmegen. Er moet nog een hele hoop georganiseerd worden, dus neem contact op met IHHO?, Postbus 461, 6500 AL, Nijmegen en/of bel met 074.501459.

Gezond bouwen & wonen

In Kleintje Muurkrant nummer 264 en 265 (zomer 1993) hebben we een paar kritische artikelen geschreven over de in DenBosch gevestigde VIBA, de Vereniging voor Integrale Biologische Architectuur. Deze club maakt zich sterk voor diverse ecologische vormen van wonen en bouwen. Niks mis mee dus, integendeel. Echter, in die periode dat wij met het Kleintje aandacht schonken aan de VIBA zat ene Walter Kunnen, woonachtig in het Belgische Wilrijk, in de redaktiecommissie van het VIBA-blad 'Gezond Bouwen & Wonen'. En Walter Kunnen is simpelweg & letterlijk 'fout'. Hij houdt er zeer ernstige racistische ideeën op na en dat hebben we uitvoerig in ons blad beschreven (je kunt de nummers nog bij ons opvragen indien je ze kwijt bent of nimmer hebt gezien). Een paar weken later verdween toendertijd de naam van Walter Kunnen uit het kolofon van Gezond Bouwen & Wonen. Of dit gekomen is door de artikelen in het Kleintje of dat dit toeval is maakt verder niet zo veel uit, wij waren verheugd dat dit heerschap verdween, daar was het ons om te doen. Sindsdien zien wij maar zeer onregelmatig dat VIBA-Blad. Tot onze schrik duikt Walter Kunnen weer op in het maart/april nummer van dit jaar. Middels een advertentie van zijn onderneming Archibo-Biologica maakt hij propaganda voor de bestrijding van de invloed van ondermeer aardstralen, radar, richtzenders en biosferische storingen. Wij betreuren het zeer dat men bij de VIBA opnieuw blijk geeft het niet zo nauw te nemen met wie men in zee gaat en we roepen hierbij iedereen op die actief bezig is met ecologisch bouwen en wonen om, eventueel aan de hand van de eerder door ons gepubliceerde informatie, bij de VIBA te protesteren. Je kunt reageren via het Blad Gezond Bouwen & Wonen (waarin opgenomen het VIBA tijdschrift): Postbus 16, 3740 AA in Baarn (02154.23281) of rechtstreeks met de VIBA: Postbus 165, 5201 AD, DenBosch (073.216943). Wij willen bij het Kleintje tevens graag op de hoogte blijven dus wanneer er mensen zijn die op bovenstaande kritiek willen reageren dan stellen wij graag ruimte in Kleintje Muurkrant beschikbaar.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 285, 5 mei 1995