Den Bosch is toe aan een geel college
De politieke machtsverhoudingen in Den Bosch zijn vastgeroest. Hoewel vrijwel iedereen na de verkiezingen van drie jaar geleden, toen de zetelverdeling in de Bossche gemeenteraad revolutionair veranderde ten gunste van vooral Bosch Belang en de CD en vrijwel helemaal ten koste van de toenmalige college-partijen CDA en PvdA, had gedacht dat er in de stad zaken zouden veranderen, is daarvan niets terecht gekomen.
De nederlaag destijds was voor een belangrijk deel te wijten aan het arrogante uitgeven van geld aan grote prestige-projekten als de concertzaal, ongeïnteresseerd voor de mening van de Bosschenaren. Hans Dona gaf z'n arrogantie toe en vertrok naar Brabant Pers. Maar PvdA en CDA wisten D'66 en VVD zover te krijgen aan te schuiven om met dezelfde politieke regentenmentaliteit te kunnen voortgaan. Met z'n vieren maar net goed voor een krappe meerderheid in de gemeenteraad wisten ze jarenlang op basis van pure machtspolitiek hun geldverslindende aktiviteiten voort te zetten. Het college had dezelfde grauwe kleur als voorheen.
PvdA verliest maar blijft de baas
De verkiezingen van vorig jaar, na de overname van Rosmalen, beloofden pas echt vuurwerk. Iedereen voelde op z'n klompen aan dat de opkomst in Den Bosch laag zou zijn. De PvdA voerde kampanje alsof de duivel hen op de hielen zat. Je kon geen hoek of straat meer zien zonder de brallende Kagie."Ik heb de racisten de stad uitgejaagd" stelde pistolen paultje de volgende ochtend kinderlijk trots vast. Het Brabants Dagblad, waar Hans Dona inmiddels feitelijk de scepter zwaait, praatte hem maar al te graag na. Niemand leek zich te realiseren dat de PvdA alweer een zetel verloren had. Het feestje bij de PvdA was groot. Niet omdat de CD vertrokken was, die stelde nooit wat voor, maar omdat de schade zo erg meeviel dat het voorwaar leek of er gewonnen was.
Grote winnaar was natuurlijk Rosmalens Belang. Bijna alle Rosmalenaren kozen voor Van Grunsven, Goedhart en de zijnen. Met haar tien zetels kon Rosmalens Belang feitelijk bepalen wat de kleur van het nieuwe college zou worden. En wat kiezen ze? Dezelfde grauwkleur als voorheen. D'66 eruit, VVD mag blijven. Weer samen met PvdA en CDA.
Het resultaat hebben we inmiddels ruimschoots kunnen proeven. Dezelfde arrogantie. Dezelfde afbraak. Dezelfde prestige. Grootheidswaanzin die slechts in stand gehouden wordt omdat de partijen die aan het college deelnemen blind in de pas lopen van de voorstellen van de wethouders.
Een van de beste voorbeelden is wel de behandeling van de NABW. In de commissievergaderingen spelen de partijen allemaal het spelletje klaverjassen mee. Maar tot pokeren, echt gedurfde stappen nemen, komt het niet. In de gemeenteraad weet het college zich onverkort telkens weer gesteund door de raad omdat daar nou eenmaal de college-partijen in de meerderheid zijn. Van serieuze inhoudelijke beoordeling en principiële politieke diskussies is in de Bossche Gemeentepolitiek al lang geen sprake meer.
de arrogantie van de macht
Heel even was er hoop. CDA en VVD accepteerden het standpunt van Paul Kagie over de BLOS niet, zo leek het. En terwijl het CDA als een bang poedeltje, met de staart tussen de benen, snel weer aansloot bleef VVD-fraktievoorzitter Onno Hoes vasthouden aan een externe onderzoekskommissie die onder andere de dubieuze positie van Paul Kagie met de BLOS (misbruik tijdens verkiezingen) moest beoordelen.Voor de PvdA moet dit ongetwijfeld een van de spannendste avonden uit de geschiedenis zijn geweest. De positie en de geloofwaardigheid van de enige boegman, pistolen paultje, stond immers op het spel. En gevochten werd er. Ruud Rottier, fraktievoorzitter van de PvdA, moet er kilo's lichter door zijn geworden. Overigens is Ruud Rottier ook geen vreemde voor ons, waar het misbruik van politieke macht betreft. Waar Paul Kagie zichzelf via vriend Frank de Bie een heus persoonlijk TV-kanaal toeëigende, wist Ruud Rottier zich enige tijd geleden in de Bossche gemeenteraad de subsidie voor het COS te doen uitbreiden voor een baan waarvan hijzelf stiekem al in de sollicitatieprocedure zat. En natuurlijk is hij het ook geworden. Voor wat hoort wat in Den Bosch.Ruud Rottier stelde na de kritische rol van Onno Hoes in het BLOS Debat via het partij-orgaan (Brabants Dagblad) dat hij zich ging beraden over de positie van de VVD in het college. "We hebben de VVD niet nodig" zei hij. Wat hij bedoelde was dat het college ook zonder de VVD nog een meerderheid in de gemeenteraad heeft. Ook voor Rottier gaat het niet om de inhoud maar om de cijfers, de machtverhouding.
Inmiddels heeft Hoes billenkoek gekregen. In een gesprek tussen hem en Rottier zijn de zaken glashelder geworden. De VVD zal voortaan niet solistisch optreden en in de lijn van het college blijven lopen, verklaarde Hoes en de kinderlijk trotse Rottier achteraf. Wat een opsteker voor Ruuds mannelijkheid is dat geweest!
En dus zijn we weer terug bij af. Opnieuw heeft de PvdA laten zien dat er in Den Bosch maar één ding telt en dat is de macht van de arrogantie. Want als je in de gemeenteraad de meerderheid hebt kun je je arrogantie veroorloven.
alle ogen zijn gericht op...
De doorbraak zit 'm niet in de VVD. Mag in Den Haag Bolkestein wel z'n oppositie-achtige rol spelen, het kabinet kan cijfergewijs niet zonder de VVD, in Den Bosch telt de VVD qua cijfers helemaal niet mee. Het CDA ook niet, dat hadden ze zelf al door, daarvoor was geen roodgelopen hoofd van Ruud Rottier nodig.De doorbraak zit in Rosmalens Belang. We zijn niet onder de indruk van hun prestaties de laatste tijd. Vooral niet die van Goedhart, die man blijkt volledig leeg te zijn. Van Grunsven heeft nog nauwelijks van zich laten horen. Toch zit daar in potentie de revolutie. Als je goed luistert hoor je er soms brommende geluiden. Niet iedereen van Rosmalens Belang is even blij met de diktatoriale houding van de PvdA. Ze moeten wennen, da's overduidelijk, echt positiespel tegen de PvdA durven ze niet te spelen. Da's jammer. De stukken op het bord staan overduidelijk dreigend op mat voor Kagie en Rottier.
Met die imponerende hoeveelheid stukken op het bord weet Rosmalens Belang nog niet goed raad. Ook Timman verloor wel eens in zo'n situatie door te lang na te denken. Hopelijk kiest Rosmalens Belang snel voor de frontale aanval. Openlijk en eerlijk, voor iedereen zichtbaar. Want het wordt hoog tijd voor de stad dat de PvdA buiten spel gezet wordt. Zoals nu landelijk het CDA nog steeds de blaren op de kont voelt, zo zouden Paul en Ruud moeten boeten voor hun arrogantie. En als personen als Delhaye uit Rosmalen niet snel dat vuurtje opstoken krijgen ze die kans niet meer, want niemand gelooft natuurlijk nog in een serieus aantal stemmen voor hen bij de volgende verkiezingen over een kleine twee jaar. Rosmalenaren zullen dan net als Bosschenaren met die halfzachte houding voorgoed afrekenen.
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 295, maart 1996