Skip to main content
  • Archivaris
  • 322

Light and Fresh is Heavy and Rotten

Voor de productie van 1000 kilo gedroogde en gefermenteerde tabaksbladeren is gemiddeld 70 kubieke meter nodig. Voor de productie van tabak wordt jaarlijks een aanslag gepleegd op 15 procent van het totale bosareaal van de planeet. Het gaat om 2,5 miljoen hectare. Voor 21 pakken sigaretten of 15 pakken shag of tien dozen sigaren -om de tabak te laten fermenteren en drogen- is net zoveel energie verbruikt dan het verbranden van een volwassen boom oplevert.
Een heel andere vorm van boom/bosverbranding denkend aan Indonesië, Californië, Florida en andere staten in de V.S., aan Australië, Canada en Siberië waar zich dit - en in de afgelopen jaren enorme branden hebben voorgedaan. We weten inmiddels van de aanslag op bomen/bossen gepleegd door de hamburger/karbonade-industrie door onder andere MacDeath en hier in Brabant, St. Pig. Ik blijf gefascineerd door de tabaksindustrie en toen bovenstaande cijfers en wat meer informatie mij door het tijdschrift De Kleine Aarde (lente '96) werd aangereikt meende ik een update te moeten geven van het artikel dat ik als overzeesche correspondent daarover schreef. Ik gaf commentaar op de gezondheidswaarschuwingen die de Canadese overheid op pakken sigaretten laat verschijnen. "Smoking is the cause of cancer." Over de oorzaak der dingen valt altijd veel te vertellen. Zou het kunnen, vraag ik mij af, dat de sauzen waarmee tabak wordt bewerkt ook vele verslavingselementen bevat en evenzo schadelijk of nog meer dan de componenten van de tabaksplant dat doen? De samenstelling van die sauzen wordt door de stinkend rijke tabaksgiganten zwaar geheim gehouden. In de V.S. hebben consumentenorganisaties het recht op productinformatie in deze opgeëist maar door krachtig lobbyen dus met veel geld heeft de tabaksindustrie dit tegen weten te houden.
In de stinkend rijke industrielanden worden de tabaksovens aan de gang gehouden door steenkool, gas of olie. Niet op hout.
Vooral in landen van Zuid-Amerika en Afrika, in landen die stelselmatig en effectief gedurende 500+ werden en worden beroofd, waar genocide plaatsvond en nog plaatsvindt, landen die werden gekolonialiseerd en dit door wereldbank, IMF, Nafta, Gatt kortom dit verwoestende idee van vrijhandelsverkeer, nog worden, juist dáár, wordt de tabak gefermenteerd en gedroogd door het verbranden van hout. Hout waar de bevolking ook het voedsel op moet verwarmen en waar vrouwen iedere dag weer uren voor onderweg zijn met een takkenbos op hun hoofd.
Dit "tabaksverhaal" is een verhaal over alsmaar hetzelfde of het nu om wapenverkoop, koffieproductie (ook zeer energieverslindend), vlees, of mineralen gaat. Het gaat voortdurend in allerlei vormen over het uitzuigen van de planeet en dat onder het mom van vooruitgang, toekomst, groei. Om stinkend smerig geld in de eerste plaats. Het andere staat nog te bezien. Ik zie verwoesting en weinig anders. Niet iets beters als je naar de voorthollende waanzin kijkt. De tabak dus. Op de plantages zou men ook voedsel kunnen verbouwen voor de lokale bevolking. Iets om aan te denken met de permanente dreiging van een gigantisch wereldvoedseltekort. Tabaksplantages hebben ook herbiciden, pesticiden en kunstmest nodig. Producten van de petrochemische industrie waarvoor olie voor nodig is en waarvan de eerste twee giftig o.a. kankerverwekkend zijn. Ook daar zuig je sporen van naar binnen met iedere trek aan een sigaret. Over kanker, misgeboorte, misvormingen en een algehele verzwakking van het immuniteitsysteem kunnen plantagewerkers in Afrika en Zuid Amerika meepraten. Het gif wordt via vliegtuigen over de plantages gespoten en de werkers worden onkundig gehouden van de giftige werking. En als ze het zouden weten dan zou dat niet veel uitmaken want door het werken met de planten komen ze er toch voortdurend mee in aanraking. We dachten dat slavernij was afgeschaft maar als je bekijkt in welk een dwangpositie zij verkeren dan is dat simpelweg niet waar. Het gemiddelde loon van een plantagewerker is gemiddeld $5 per dag voor acht uur ploeteren onder de zon. Als er bomen/bossen verdwijnen, verdwijnen met hen vanzelfsprekend dieren die in en onder die bomen leven. Planten, insecten en vogels. We weten verder alles over erosie, de verwoestijning van de planeet. Een ander belangrijk aspect van de tabaksindustrie is dat de plantages heel veel zoet water nodig hebben. En dat is ook een item dat steeds schaarser aan het worden is. Het "rookcomplex" is dus iets van alsmaar hetzelfde. Marlboro, Stuyvesant, Barclay, Philip Morris doen er alles aan om met dit geperverteerde kankergenot (ik heb niks tegen de tabaksplant en ook niet tegen het roken daarvan an sich) hun markten uit te breiden. Te groeien en te veroveren. Dat alles geheel volgens de wetten van het kapitalisme. En als er een conferentie bij de Verenigde Naties plaatsvindt om het drugsgebruik tegen te gaan zou ik het verhaal van de tabaksindustrie (de meest smerige pushers denkbaar) voorop willen zien staan. Momenteel zijn er weer veel reclameborden waarin het merk B. een nieuwe sigaret pusht (opdringt). "Fresh and Light" kun je lezen. Vervang dat door "Heavy and Rotten" want dat is het.

Vincent

p.s.
Hé Punt(je)! Waar ben je gebleven? Ik en een heleboel anderen missen je scherpe pen. Bitte, komm zurück...

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 322, 18 juni 1998