Skip to main content
  • Archivaris
  • 322

Hongerstaking van Nederlandse Turk in Franse gevangenis

Ali Ayyildiz en Veli Bahsi uit Nederland en nog tien in Frankrijk wonende revolutionair-democratische Turken en Koerden zitten al weer sinds 16 september 1997 in de gevangenis in Frankrijk. Vorig jaar september voerde de Franse politie een razzia uit en viel tientallen huizen en verenigingen binnen waarbij ze meer dan honderd Turken en Koerden arresteerde. Na enige weken werden de meeste arrestanten weer op vrije voeten gesteld, behalve deze twaalf. De arrestanten worden in feite verdacht van het zich bevinden in een verenigingsruimte die sympathiseert met de in Turkije verboden revolutionaire organisatie DHKP/C. Deze mensen kan geen feitelijke overtreding van wat voor Franse wet dan ook ten laste worden gelegd, het enige wat hen ten laste gelegd kan worden is dat ze zich inzetten voor een vrij en democratisch Turkije. Turkije is een land waar zoals bekend, de mensenrechten met voeten worden getreden. Mensen worden er systematisch gemarteld, er "verdwijnen" mensen, oppositionelen worden door doodseskaders om het leven gebracht, er zijn meer dan tienduizend politieke gevangenen. In Europa wonen meer dan tweemiljoen mensen afkomstig uit Turkije. Deze mensen leven allemaal mee met hun familie in Turkije. Velen voelen zich betrokken bij de strijd voor mensenrechten en democratie in Turkije zelf. Veel mensen in Turkije, en ook hier, zien het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront de DHKP/C als een uitdrukking van georganiseerd verzet tegen de regering in Turkije.

De belangen van het Westen in Turkije zijn groot. De verbale bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in Turkije die de westerse landen zo nu en dan uiten, staan in schril contrast met de repressie die ze hier in Europa uitoefenen tegenover mensen die zich hier inzetten voor solidariteit met de onderdrukte bevolking in Turkije en Koerdistan. De geheime diensten van diverse Europese landen en die van Turkije werken nauw samen in hun strijd tegen de democratische krachten die willen dat de situatie in Turkije en Koerdistan werkelijk verandert. Het Westen levert al jaren wapens waarmee het Koerdische volk wordt vermoord, Turkse militairen en politieagenten krijgen onderricht van Europese en Amerikaanse collega's. Sinds enige jaren loopt er op Europese schaal (Schengenakkoord) een criminalisering- en vernietigingscampagne tegen revolutionaire organisaties uit Turkije en Koerdistan. In Duitsland, Zwitserland en in Frankrijk is het verboden om o.a de DHKP/C te ondersteunen.

Op donderdag 14 mei jongstleden werd het voorarrest van de twaalf arrestanten opnieuw verlengd. Na acht maanden voorarrest, zonder een concreet misdrijf te hebben begaan, gaat het vooral met Ali Ayyildiz slecht. Hij heeft slechts één nier en is de afgelopen maanden vijftien kilo afgevallen. Ondanks zijn gezondheidsproblemen heeft het zeer lang geduurd voordat hij enige medische behandeling kreeg. De gevangenis waarin de twaalf verblijven ligt onder Parijs, in Fleury. Het is een overvolle, oude, koude en tochtige gevangenis in de winter en het is er heet in de zomer. Het eten is er zeer slecht. Zijn post of krant ontvangt hij soms niet of veel later. Ook het door familieleden opgestuurde geld ontvangt hij soms niet zodat hij geen melk of ander eten kan kopen in de gevangeniswinkel. De eerste vier maanden van zijn detentie kon hij tijdens het luchten een praatje maken met een Turkstalige medegevangene. Sinds januari van dit jaar is er niemand die Turks, Engels of Nederlands spreekt en zit hij dus feitelijk in isolatie. Ali Ayyildiz is bij de wat ouderen onder ons bekend als "Halil" van Halil en Mustafa. Eind jaren tachtig communiceerden zij via brieven die in het toenmalige tijdschrift "De Zwarte" werden geplaatst met de linkse beweging in Nederland. Op 1 mei is hij, uit protest tegen hun langdurig voorarrest en de slechte leefomstandigheden die volgens hem zeer veel lijken op de omstandigheden in de gevangenissen in Turkije, in hongerstaking gegaan.
Wij willen jullie vragen Ali Ayyildiz te ondersteunen. Je kan dit doen door middel van een kaart aan onderstaand adres te sturen: Ali Ayyildiz, No. ecrou 270 657 T - M 236, Maison d'arret, Allee des Peupliers, Fleury-Merogis, 91705 Sainte Genevieve des Bois, France. Voor meer informatie kunt U contact opnemen met het Turkije Komitee, Postbus 3359, 1001 AD, Amsterdam (internetadres: http://www.ozgurluk.org en e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 322, 18 juni 1998