Skip to main content
  • Archivaris
  • 322

"MAI niet gezien!"

Wat is het MAI? Regeringen van de 29 rijkste landen ter wereld onderhandelen over een nieuw internationaal verdrag: het Multilateraal Akkoord over Investeringen (MAI). Omwille van een vergaande liberalisering van de wereldeconomie willen zij belemmeringen voor grote banken en bedrijven zoveel mogelijk opheffen. Het MAI geeft multinationale ondernemingen daarom een scala aan mogelijkheden om sociaal en milieubeleid aan te vechten bij een internationaal tribunaal en enorme schadevergoedingen te eisen van lokale en nationale overheden. Een van de rechtbanken waar bedrijven hun zaken aanhangig kunnen maken is de International Chamber of Commerce (ICC), een belangenorganisatie van 's werelds grootste multinationals (zie tevens achterpagina Kleintje Muurkrant nummer 319). De uitgangspunten van "MAI niet gezien!" zijn:
1. Een volledige afwijzing van het MAI
2. Een volledige afwijzing van bestaande vrijhandelsverdragen en de bijbehorende instituties (zoals de WTO, NAFTA en EU), die multinationals en regeringen hebben gebouwd.
3. Een confronterende benadering gericht op het ontmantelen van deze ondemocratische organisaties en de macht van multinationale ondernemingen die daaraan ten grondslag ligt.
4. Democratisering van de politieke en economische macht voor een gelijke verdeling van macht en welvaart in de wereld.
5. Een roep om directe democratische actie en het opbouwen van alternatieven "MAI niet gezien!" sluit zich hiermee aan bij de "Peoples' Global Action against "Free" trade and the WTO", een wereldwijde alliantie van basisbewegingen, waaronder boerenorganisaties, vakbonden, vrouwenorganisaties en inheemse volkeren. De Peoples' Global Action verenigt grote sociale en politieke massabewegingen van alle continenten, waaronder de Zapatistas (Mexico), de Movement for Survival of the Ogoni People (Nigeria), de Peasant Movement of the Philippines, de Movimento Sem Terra (Braziliƫ) en de Indiginous Women's Network (Noord-Amerika & de Pacific). "MAI niet gezien!" voert sinds begin dit jaar actie tegen het MAI door onder meer een bezetting in het Ministerie van Economische Zaken in februari, een picketline bij de Beurs van Berlage, een actie in de Tweede Kamer in april, straatacties in meer dan twintig steden in de internationale actieweek eind april, een blokkade van de hoofdingang van EZ in mei. Verder zijn sinds januari ruim 25 informatie- en discussiebijeenkomsten georganiseerd over het MAI en zijn tienduizenden zelf uitgebrachte folders en duizenden posters verspreid door heel Nederland.
Het verzet tegen het MAI wordt breed gedragen. Onder meer het Europese Parlement, de Wereldraad van Kerken en ruim 600 non-gouvernementele organisaties (NGO's) uit meer dan zeventig landen (waaronder Friends of the Earth International, World Wide Fund for Nature International, Third World Network, Public Citizen (USA), Council of Canadians, World Devolopment Movement (GB), Greenpeace Nederland, Milieudefensie en Oikos) hebben fundamentele kritiek geuit op het MAI.

Wil je meer informatie?


* Kijk op onze website: www.stelling.nl/mai
* Via de anti-MAI informatielijst worden dagelijks actuele berichten over het MAI rondgestuurd per email. Je komt op deze verzendlijst, als je een emailtje stuurt naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de boodschap "nieuw adres voor mailijst".
* Bestel het uitgebreide informatie- en actiepakket. Stort 10 gulden op giro 6217637 t.n.v. De Invalshoek te Leiden o.v.v. MAI-pakket.

Wil je actief worden?


Sluit je aan bij een plaatselijke groep of begin er zelf een. We hopen dat meer individuen en groepen zich bij de campagne zullen aansluiten. Je kunt meedoen met mensen informeren en folders verspreiden, of met het organiseren van bijeenkomsten en acties tegen het MAI. Kom naar de scholings- en discussiedag op zaterdag 27 juni van 11:00 uur tot 21:00 uur: Lauwerecht 55 in Utrecht. Voor iedereen die op lokaal niveau actief wil zijn tegen het MAI. 's Avonds wordt plantaardig en biologisch eten verzorgd. Meer informatie? Schrijf of bel Anti-MAI campagne, Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, 071.5127619 (Fax 071.5134907) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Mailinglijst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) & Website: www.stelling.nl/mai Giften, klein en groot, voor de anti-MAI campagne zijn van harte welkom op giro 6217637 t.n.v. De Invalshoek te Leiden.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 322, 18 juni 1998