Skip to main content
  • Archivaris
  • 305

06-terreur/305

Eerder schreven we al over het gebruik van 06-nummers bij de overheid (studiefinanciering, misschien ook buro huisvesting), bij de snuffelkrant, allerlei babbelboxen en sexlijnen.We gaan nog even verder. De televisie. Want ook de programmabazen in Hilversum, Luxemburg en Aalsmeer hebben het lucratieve 06-verhaal inmiddels ontdekt.
Zoals je weet kun je geen programma langer dan 30 minuten bekijken zonder onderbreking met de een of andere commercial. Maar werden eerst vooral de wasmiddelen met actieve blauwe balletjes, het maandverband met vleugeltjes en kattevoer waar je zelf haast van zou snoepen aangeprezen, hedentendage wordt je werkelijk murw-gegooid met nep-kwisjes. Bel 06 bla bla bla. 'Winnaar in het volgende sterblok'.
Je mag veronderstellen dat geen zichzelf respecterende ziel in deze nep stinkt, maar wanneer je de zender veronica langsfietst valt je mond open van verbazing. Gedurende de hele dag wordt veronica volgepropt met 06-kwissen onder de verzamelnaam "Call-TV". Met de meest absurde namen als 'broodje gezond, kriskras, pompompom, en de droogkap' is het de bedoeling dat je een 06 nummer belt (1 piek per minuut) om mee te doen aan een of ander idioot spelletje. Het meest schokkende daarvan is wel 'spelen met z'n allen tegelijk'. Een balk met balletjes vult zich met bellers. Als er genoeg bellers zijn, wordt een oerdom spel gespeeld wat een kwartier duurt. Langzaam vallen de domsten af. Even snel doorgerekend wat veronica hieraan verdiend: bijna 100.000,- per keer! En dat vele malen per dag! Mocht je niet in de prijzen (tv-tje, telefoon, antwoordapparaat, cd-pakket, kaartje efteling etc.) vallen dan mag je nog een ander 06-nummer bellen (weer een piek per minuut), je persoonlijk gekregen pincode intikken en luisteren of je alsnog een troostprijs krijgt.
Dring je door tot de uitzending, dan houdt de een of andere puber van veronica je zo lang mogelijk aan de lijn met flutvragen. "Nou zullen we dan maar beginnen met spelen? Wil je 1,2,3 of wil je 3,2,1 als startsignaal?'.... Werkelijk! Hoe langer de bellers wachten of praten, hoe voller de beurs van veronica.
Of wat dacht je van 'iemand de duim geven' of 'lekker mopperen op tv'. Ja, a 1 piek per minuut. Niks voor niks uiteraard.
Of het tientjesspel: "op jacht naar het tientje". Er zijn 100 tientjes in omloop gebracht. Je kunt het 1-piek-per-minuut-nummer bellen, het volgnummer van je tientje intikken en horen of jij een winnend blauw papiertje in je hand hebt.
Welk een debiliteit! Want -schokkend genoeg- blijken er ook nog eens duizenden mensen in te stinken. Duizenden mensen zien niet hoe ze met kadootjes gelokt worden om vrijwillig 1 gulden per minuut af te dragen. Nou merk je dat natuurlijk ook pas feitelijk op moment dat de telefoonrekening in de bus valt.
En wat te denken van het Talkradio-fenomeen? De hele dag door kleppende monden in de lucht, 24 uur per dag minstens vijf of zes mensen continu aan de telefoon.

Wat moet je hier nou van zeggen? Zijn wij in ons landje nou zo oerdom om die paar slimme zakenlui zo snel en makkelijk van hun miljoenen te voorzien? Is het dan inderdaad zo dat je een goede ondernemer bent wanneer je de een of andere rotte niet-werkende computer op de markt brengt en vervolgens op je 06-supportlijn geld als water vangt? Waar is het fatsoen gebleven? Was er wel ooit fatsoen?
Was dit nou die mooie uitvinding van telecommunicatie die mensen in de gelegenheid stelde met elkaar te kunnen praten van ver weg. Was dit nou de bedoeling van Alexander Graham Bell?

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 305, januari 1997