Skip to main content
  • Archivaris
  • 312

Weg Parallelweg

En ja hoor, de zomer is weer als vanouds. Er zijn natuurlijk al weer cirkels in wat graanvelden opgedoken en gelukkig, dit jaar ook enkele menselijke wezens die ze met de hand gemaakt hebben. De trukendoos met betrekking tot de komkommertijd werkt ook nu weer feilloos. De gemeente DenBosch heeft nog net voor de zomerstilte wat bouw & sloopplannen goedgekeurd en daarmee dus zeer ondemocratisch gehandeld. Het gaat bij deze plannen om het gebied ten noorden van La Gare. Achter het station, maar dan de kant op van Grasso en het Expeditie Knooppunt van de PTT, aan de Parallelweg. Nu het uitbreidingsgebied vlak achter het station bijna klaar is (Le Tour -dadelijk overigens in handen van de Bossche Van Lanschot Bankiers-, de Passerelle en al die schoolgebouwen) wordt de spekulanten-aandacht gericht op het gebied ten noorden van La Gare, langs de Bossche Parallelweg. Deze weg wordt straks een strategisch belangrijke verbindingsweg naar de ZuidWest-tangent, die dwars door het natuurgebied De Gement gaat lopen (gelukkig heeft dit laatste plan recent wat -tijdelijke?- tegenwind gekregen van de Raad van State).

Gouden Bergen
De Parallelweg zal in de nabije toekomst een belangrijke economische slagader worden en uiteraard wordt er nu driftig gespekuleerd met langs die weg gelegen stukken grond. Het vorig jaar gekraakte pand aan de Parallelweg (De Hooge Donken, op nummer 64) lijkt hier als eerste slachtoffer van te gaan worden, maar er zullen aldaar ongetwijfeld de komende tijd nog veel meer ontwikkelingen plaatsvinden. Het is namelijk al langer bekend dat het EKP van de PTT op korte termijn leeg zal komen. Er gaan geruchten dat hier de postorder-gigant Wehkamp in komt. Wehkamp schakelt namelijk van vrachtwagen over op het spoor, in tegenstelling tot de PTT die ervoor heeft gekozen om de vrachtauto te nemen in plaats van de spoorwagons. Op termijn zijn de Grasso-fabrieken natuurlijk ook spekulanten-doelwit en dan is de hele Parallelweg in ieders hoofd voorstelbaar met een rij glanzend glazen en aluminium puien langs het spoor... De Brabanthallen zullen zeker op termijn een veel grotere rol gaan spelen, massa's mensen aantrekken en daarmee vele tientallen miljoenen guldens genereren, niet in de zakken der gemeenschap maar in die overvolle zakken der spekulanten. De Brabanthallen zijn namelijk al eerder in handen gespeeld van Libéma, van 'ondernemer' Diederik Lips (hierover hebben we reeds vaker in het Kleintje geschreven met betrekking tot heet zwem- en schaatsparadijs, oftewel het Sportiom).

De ondernemer die vorige maand de sloopvergunning voor Parallelweg 64 heeft aangevraagd (en notabene heeft gekregen zonder dat er een goedgekeurd bouwplan bestaat!) is Lithos Bouw BV uit Barneveld, voor bijna de helft eigendom van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven BV uit Deventer. Lithos Bouw BV bouwt op dit moment in DenBosch reeds aan de nieuwbouw op het Kapelaan Koopmansplein (de oude HTS) en op de plek waar Wasserij van Aerle stond, aan de Noordwal hoek Kanaalstraat. Hopelijk in het volgende Kleintje meer over de Parallelweg: de huidige krakers vinden het blijkbaar niet belangrijk genoeg om ons (en jullie) op de hoogte te houden van de actuele ontwikkelingen. Het zal wel net zo gaan als op de Visstraat, Achter het Stadhuis, de Muntelstraat, 't Marggraff-pand in de Vughterstraat, Postelstraat en het Emmaplein (zal wel stilletjes ontruimd zijn op het moment dat je dit leest). Gratis wonen en wanneer er problemen ontstaan, hup, op zoek naar een ander leeg pand. Kraken nieuwe stijl. Tsja... dat waren nog eens tijden...

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 312, augustus 1997