Skip to main content
  • Archivaris
  • 276

Prinsjesdag 1994

Net als in andere (grote) steden slaat ook in DenHaag de gemeente en de overheid met grote peperdure prestigeprojecten wild om zich heen; alles en iedereen zal daarvoor moeten wijken als het aan de heren en dames beleidsmakers ligt. Maar wij wijken niet! Terwijl er op van alles en nog wat bezuinigd moet worden, worden er overal in dit land enorme geldverslindende en onnodige projecten ontwikkeld zonder instemming en behoefte van de burgers, en naar bezwaren wordt nauwelijks of niet geluisterd. Daarom op deze prinsjesdag een tegenaxie-dag die betrekking zal hebben op DenHaag, maar ook op jullie stad! De gemeente DenHaag wil een souterrain-project opzetten, met een ondergrondse parkeergarage voor zo'n 500 auto's dat 30 miljoen gulden moet gaan kosten (60.000 gulden per geparkeerde auto!). Deze zou zo'n beetje op de plek komen waar al een bovengrondse parkeergarage staat. En een tramtunnel van 1250 meter voor 250 miljoen gulden (200.000 gulden per meter! = 2000 gulden per centimeter! = 200 gulden per milimeter!). Het bedrag van 280 miljoen gulden - andere schattingen geven nu al een verdubbeling aan - zal voor het grootste gedeelte (190 miljoen) door de overheid betaald worden, belastinggelden dus waar iedereen aan meebetaalt! Het effect van deze plannen zal zijn dat de halve Haagse binnenstad gesloopt gaat worden en dat er dus diverse panden binnenkort ook ontruimd gaan worden zoals: het al vier jaar gekraakte pand aan de Muzenstraat, werk- en woonruimte aan de Gedempte Gracht. Een groot aantal panden wordt met ontruiming bedreigd zoals het multi-cultureel en functioneel uitgaanscentrum Iets Vrijers aan het Spui, dat precies op deze prinsjesdag een jubileum viert. Het aan de Prinsengracht gelegen woon/werk- en culturele pand T.Z.T. (al acht jaar gekraakt) moet wijken voor yuppie-woningen. Het al veertien (!) jaar gekraakte bolwerk De Blauwe Aanslag aan het Buitenom dreigt eveneens plat te gaan, waar zo'n 50 mensen wonen en diverse (alternatieve) bedrijfjes gevestigd zijn, zoals: drukkerij Adelante, een Turks-Koerdische bibliotheek, eetkafé Water en Brood, kledingwinkel en zeefdrukkerij Katapam, een timmerwerkplaats, een Voko (voedselcooperatie). Verder biedt De Blauwe Aanslag ruimte aan kunstenaarswerkplaatsen, layout en redaktieruimte van Konfrontatie, een buurtpark etc. etc. Dit alles zou moeten wijken voor slechts één rijstrook, terwijl er een alternatief raadsvoorstel is opgesteld, waardoor de mogelijkheid geschapen wordt om alles te behouden, en er veel, heel veel bezwaren zijn tegen de bouw van tramtunnel met parkeergarages! Ook worden er veel winkels en kleine ondernemingen bedreigd met gedwongen verhuizing/sloop. Dit alles willen wij niet! Niet in DenHaag, maar ook niet in andere steden. Daarom:
KOM NAAR DENHAAG OP DINSDAG 20 SEPTEMBER, prinsjesdag, en laat je zien en horen!
Het nog niet komplete Programma ziet er als volgt uit: Vanaf 12.00 uur: buitenoptredens bij Iets Vrijers op het Spui. Om 17.00 uur: Sight-seeing demonstratie langs de bedreigde panden met een bonte optocht door de stad en sprekersters met informatie over de stadsvernieling. Om ongeveer 19.00 uur einde van de demo bij de Blauwe Aanslag met de mogelijkheid tot eten en een avondvullend programma met muziek, foto-expositie, theater, video/film/dia's en informatie... Vanaf 22.00 uur: een avond- en nachtvullend programma in T.Z.T. en Iets Vrijers.
Tevens komt er die dag een speciale axiekrant uit (in samenwerking met 'de schijnbeweging'). Verder wordt er live uitgezonden door Vrije Radio Tonka en worden er honderden slaapplaatsen geregeld. Meer informatie: De Blauwe Aanslag, Buitenom 216, 2512 XD, DenHaag of bel: 070-3882430, 3885208, 3884636 of 3646250. Tot ziens in DenHaag!

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 276, 25 augustus 1994