Skip to main content
  • Archivaris
  • 276

Nazi

De door het Wunsiedel-comité aangekondigde aktieweek in verband met de achtste herdenking van de sterfdag van Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess (hoewel er ook nog heel wat mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat het een dubbelganger zou zijn geweest), op 17 augustus, blijkt te worden gecoördineerd door de Groningse neo-nazi en voorman van het Aktiefront Nationaal Socialisten (ANS) Eite Homan. Het antwoordapparaat van deze Homan bleek tijdens de nazi-optochten op 13 augustus, in onderandere Luxemburg, voortdurend informatie te bevatten over de plaatsen en de te volgen routes. In een poging hun organisatie lam te leggen zijn in Duitsland veel nazi-telefoonlijnen afgesloten, wat mogelijk de reden is voor het gebruik van dit telefoonnummer in Nederland. Het is dus zinvol om dit nummer plat te bellen: 050 - 425587.

Uit een verhaal in De Volkskrant over een groot vegetarisme-congres dat in DenHaag werd gehouden, bleek dat één van de sprekers de Australische 'ethicus' Peter Singer was. Hoewel krant noch congresorganisatoren dat er bij vermelden, is deze Singer een zeer omstreden figuur. In ieder geval in Duitsland, waar hij als één van de woordvoerders van het 'nieuwe euthanasie-denken' geldt.
In Duitsland woedt in zekere linkse kringen een hevig debat over euthanasie, genetica en fascisme. De ontwikkelingen op dat gebied in Nederland (waar zoals gewoonlijk geen enkele discussie te ontdekken valt) worden met schrik en beven gevolgd. Singer is naast moraalfilosoof ook dierenvriend, en zal daarom wel op het vegetariërscongres gevraagd zijn. Singers gepieker over 'het kunstmatig aangebrachte onderscheid tussen mensen en dieren' is nog tot daar aan toe. Onverkwikkelijker wordt de man als hij vervolgens gaat filosoferen over 'de waarde van het menselijk leven' waar we volgens hem niet al te moeilijk over moeten doen. Zo pleit hij voor het afmaken van zwaar gehandicapte kinderen, als de ouders dat willen. Dat soort uitspraken past volgens de Duitse anti-Singers in een fascistoïde redenering dat mensen als een soort gebruiksgoederen ziet, en maakt de weg vrij naar 'selectielogica'. Neo-nazi's in Duitsland vallen ook steeds vaker gehandicapten aan. Het Duitse vrouwenblad Emma (te vergelijken met Opzij) meende dat Singer juist taboes doorbrak en vrouwvriendelijk was, het zijn immers veelal vrouwen die de gehandicapte kinderen moeten verzorgen. Emma doet de laatste tijd wel vaker aan het doorbreken van taboes, enkele nummer eerder deed het blad een goed woordje voor de nazi-skin-rockgroep Böhsen Onkelz. Een vrouwenactiegroep in Keulen vernielde in mei de redactieruimte van Emma, nadat deze een interview met Singer plaatste. In het interview geeft de Emma-journaliste nog een fris staaltje taboedoorbrekend denken weg: "6 miljoen dierproeven per jaar in de Bondsrepubliek. De gedachte aan 6 miljoen vermoorde joden drong zich aan mij op. Alles is ook aanwezig, van massamarteling tot vergassingsovens en crematoria, evenals de moderne boekhouding (...) Het is allemaal wat chiquer geworden (...) De slachtoffers zijn altijd nog van vlees en bloed." Vreemd dat hier in Nederland dezelfde man niet eens opgemerkt wordt...
(Bovenstaand stuk hebben we overgetiept uit NN 167 en die hadden de duitse bladen Radikal en Konkret als bronnen gebruikt. Wanneer je de duitse taal machtig bent zijn de volgende boekjes zeer de moeite waard: Wann ist der Mensch ein Mensch door Oliver Tolmein, uitgegeven door Konkret en Von Menschen und Schweinen; der Singer-Diskurs und seine Funktion für den Neo-Rassismus door Siegfried Jäger en Jobst Paul, Duisburger Institut für Sprach- und Sozialforschung, 1992)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 276, 25 augustus 1994