Skip to main content
  • Archivaris
  • 276

Crash

Sinds het neerstorten van de Chinook helikopter in Noordwest Schotland, afgelopen juni, heeft de fabrikant Boeing bij de Britse regering toestemming verzocht om de overblijfselen te inspecteren. Diverse berichten in de engelse pers hadden vermeld dat deze ramp, waarbij 25 hoge ambtenaren van inlichtingen- en veiligheidsdiensten om het leven kwamen, te wijten zou zijn aan mechanische problemen. Deze toestemming is geweigerd, maar het Ministerie van Defensie heeft de helikopterfabrieken in Philadelphia uitdrukkelijk verzekerd dat er geen sprake geweest zou zijn van mechanische problemen.
Onlangs heeft de Royal Ulster Constabulary (RUC) aan twee kranten in Belfast medegedeeld dat de helikopter op weg was naar de Macrihanish, een basis voor de Amerikaanse "special forces", de reden hiervan was dat er bijgetankt zou moeten worden.
Zo'n verklaring is op zijn zachtst gezegd twijfelachtig, aangezien het weinig waarschijnlijk is dat die helikopter, met zulke belangrijke passagiers aan boord, het vliegveld in Belfast met lege tanks verlaten zou hebben.
Hoe belangrijk die geheime missie naar die basis was, werd onderstreept door berichten uit Schotland, over de hysterie na de ramp. Vakantiegangers op het eiland Mull werden uren lang ondervraagd door personeel van de veiligheidsdienst, met name over documenten. Diverse kranten in Ierland stonden vol met speculaties over een topconferentie op Macrihanish, waaraan deelgenomen zou worden door MI5, CIA, Scotland Yard en personeel van de Ierse veiligheidsdiensten. De Sunday Business Post en de Phoenix berichtten dat er sprake geweest zou zijn van een komplot van de veiligheidsdienst en de politie. Als er sprake zou zijn van een verwerping door de IRA van het Brits/Ierse voorstel om over vrede in Noord Ierland te gaan praten, zouden verdachten aan beide zijden van de Noord Ierse en Ierse grens worden opgepakt. De Operatie Madronna, die op 19 april jongstleden gehouden werd, waarin 1000 soldaten en politieagenten betrokken waren, zou een generale repetitie geweest zijn. Gesuggereerd werd dat het begrip "interneren" niet meer gebruikt wou worden, verdachten zouden op basis van informatie van de veiligheidsdienst worden beschuldigd van het "leiding geven aan terrorisme".
Het belangrijkste resultaat tot nu toe van de ramp is dat in één klap zo goed als alle hardliners onder de hoofden van veiligheidsdiensten, politie en politieke politie omgekomen zijn.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 276, 25 augustus 1994