Boulevard als breekijzer?
Aan de zuidoostelijke rand van de Bossche Binnenstad ligt een klein gebied dat al een aantal jaren op de nominatie staat om "ontwikkeld" te gaan worden. Het gaat om het terrein op de hoek van het Nachtegaalslaantje en de Hekellaan met bijzondere gebouwen: de Rijks-HBS, de Manege en het Stedelijk Gymnasium (de huidige drugsopvang).
Een jaar of zes geleden, in de hitte van de discussie over de noodzaak van het opstuwen van Den Bosch in de culturele vaart van Brabant (met andere woorden: bouw en exploitatie van een nieuwe schouwburg/concertzaal), werd onder andere dit gebied genoemd als mogelijke locatie van de nieuwe Kulturtempel.
Het gebied is grotendeels al in handen van de gemeente. De gemeente heeft bovendien een deal met Domeinen (eigenaar van de Rijks-HBS) dat het HBS-terrein voor een symbolisch bedrag eigendom van de gemeente Den Bosch kan worden. Tot op de dag van vandaag heeft de gemeente daar nog even mee gewacht, aangezien ze anders te maken zou krijgen met de huidige krakers/bewoners van de Rijks-HBS (handig). Ook andere factoren zijn gunstig voor een efficiënte, marktgerichte exploitatie van dit gebied: parkeervoorzieningen zijn dichtbij (prettig); het ligt op loopafstand van dat andere Kulturgebied van Den Bosch: de zuip- en zeikzone rond de St. Jans-Kathedraal (proost).
Kortom: een natte droom voor elke stadsontwikkelaar, dit "organisch ontwikkelen" van de binnenstad met dergelijke voor de stadsontwikkeling broodnodige Culturele Voorzieningen, door middel van een by-pass kan dan bovendien het stadshart beter ontsloten worden. Maar, alles uiteraard met een vormgeving de oude Brabantse hoofdstad waardig (veel marmer). Dus, slopen die (gekraakte) Rijks-HBS, slopen die Manege.
Roet in het eten
Dat bewoners van de Rijks-HBS weinig ophadden met het verlies van hun woon- en werk/atelierruimte was te verwachten. Ach, een kniesoor die daar op let, het zijn toch maar krakers, die tellen niet mee. Dat de Bossche kiezers plotseling roet in het eten gooiden, was iets lastiger. De nogal megalomane stadsontwikkelingsopvattingen van het Bossche regentendom (topambtenaren en stadsbestuurders) bleken een verkiezingsitem van de eerste orde; dat was wel even pijnlijk. 't Kostte notoire concertzaal-pleitbezorgers als Hansje Dona uiteindelijk het wethouderlijke pluche (zoals andere PvdA-grootheden kon hij zich echter snel neervleien op nog veel zachter en dikker pluche: directeur van de Brabant Pers). Echter, de andere voorstanders bleven gewoon op hun post. Alleen het politieke tij was (even) tegen, dus verdwenen de plannen voor een nieuwe concertzaal voorlopig achter de horizon; maar weg zijn ze niet. Gewoon een aantal jaren wachten en dan worden ze wel weer tevoorschijn gehaald. Ondertussen laat men aan Nachtegaalslaantje/Hekellaan de boel de boel.
Voet achter de deur
Het afgelopen jaar zat er weer wat beweging in de plan-ontwikkeling ten aanzien van dit terrein. Tijdelijk is de drugsopvang gevestigd in het gebouw van het voormalige stedelijk gymnasium. Daarna is het de bedoeling dat de Boulevard daar tijdelijk gevestigd gaat worden. Reeds tijdens het bewind van Kagie zijn hier afspraken over gemaakt. Totaalcafé De Boulevard moet immers wijken voor kapitale bouwplannen in de Snellestraat; zij hebben een beroep op de gemeente gedaan hen bij te staan bij het zoeken naar een nieuwe lokatie.Dan komt de doortrapte truc; laat de gemeente voor enkele jaren het gymnasium verhuren aan de Boulevard (dit uiteraard nadat er geluidisolerende en brandveiligheidsmaatregelen genomen zijn). Iedereen tevreden toch, de Boulevardbezoekers, het sociale gezicht van de PvdA-coalitiepartijen die dit toch maar mooi geregeld hebben. Een nieuwe bestemming voor dit mooie gebouw, een rustige lokatie. Wat kan een mens nog meer wensen, toch?
Adders onder het gras
Tja, toch zijn er enkele adders onder het gras. Er zijn weliswaar eigenlijk teveel horecabedrijven in de Binnenstad, maar ja, wie zeurt daar nu om. Het gaat hierbij toch om een bijzonder horecabedrijf. Maar toch: op het gymnasiumgebouw rust geen horeca-bestemming, dus er zal het een en ander politiek bestuurlijk geregeld moeten gaan worden. Niet alleen het bouwkundig (brandveiligheid en geluidsoverlast) aanpassen van het monumentale pand; ook zal een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk zijn. B & W hebben besloten om het bestaande bestemmingsplan van Nachtegaalslaantje 1-3 in verband met de herontwikkeling van de locatie te gaan wijzigen. Dat komt deze maand in de gemeenteraad. Vermoedelijk zal deze wijziging via de veel gebruikte artikel-19 procedure verlopen. (Het wijzigingsvoorstel wordt dan in een kleine advertentie in een van de huis-aan-huisbladen -allen eigendom van Blabant Pers- gemeld). Als dat alles onbelemmerd plaatsvindt (en eventuele bezwaren zijn afgewezen), dan heeft de gemeente over een paar jaar een monumentaal pand met een horecabestemming op dit terrein; als eerste stap in het verder "ontwikkelen" ervan. Een aardige investering, regeren is vooruitzien. Doemdenken? Zwart scenario?
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 308, april 1997