Skip to main content

zaterdag 18 mei-2013
Nicolas Maduro pakte de gladiolen bij de Venezolaanse presidentsverkiezingen op 14 april. Maar er kon hooguit een pakkie vloeitjes tussen het aantal kiezers dat Chavez' tweede man triomfantelijk op het schild hesen en de oppositie die meer zag in de zwaar door de USSA gestiekte Henrique Capriles. En er hoeft niks te gebeuren of de zaak gaat in de hens. Want als het niet langs democratische weg kan, dan maar via een regelrechte coup. Komt er daarna misschien wat Hondurees gepruttel uit Washington en desnoods Brussel, maar na het opruimen van pakembeet een paar duizend dwarsliggers komt het weer helemaal goed met Venezuela. En vervolgens moeten we eens gaan kijken hoe we die malloot in Bolivia een flying sidekick kunnen bezorgen.
Bij deze in ere herstelde Pax Americana is het voor Obomba cs. uiteraard noodzakelijk om de militaire strategische posities in de regio te handhaven en liefst uit te breiden. Bijvoorbeeld in onze randgemeenten in de west. En mochten daar in de plaatselijke polletiek lieden opstaan die de Amerikaanse Pax niet zien zitten, dan moeten zijn krullen gewassen worden. Intrigetje hier, wat dollartjes daar en hoppa, probleempje geklaard.
Een van die tegenstanders was Helmin Wiels. Leider van de grootste partij op Curacao, de Pueblo Soberano (1). Afgeschoten op 5 mei 2013. Gewoon op klaarlichte dag door een paar heren met een gun. De heren zijn daarna zonder twijfel van het eiland afgeloodst. Einde verhaal. O ja, Helmin's vriendin vertelt vandaag in de hondvriendelijke Telegrof dat de moord werd bedisseld door een partijgenoot. Wordt een sisser van een kilometer. Op zeker. En die Amerikaanse faciliteiten? Wat dacht u?

(1) Zie ook het artikeltje “Jan Peter for President” dd. 21 november 2009

  • Datum: .

woensdag 22 mei-2013
Hebben we het bij het rechte eind of het kromme? Dat de moord op de populaire Curacaose politicus Helmin Wiels alles te maken had met de toenemende spanningen in Venezuela? De tijd zal het misschien leren (1). Zeker is, dat de trukendoos aan de Baai van Maracaibo helemaal is opengetrokken om via een coup een einde te maken aan het presidentschap van Nicolas Maduro.
Zo werd vorige week bij zijn rechtse opponent Capriles een audioteep in de gleuf geduwd, die maandag jl. publiekelijk ten gehore werd gebracht. Daarop stond een gesprek tussen Mario Silva en Artemis Palacio. De eerste is al negen jaar gastheer van de woest populaire glazen tietshow La Hojilla oftewel Het Scheermes en fanatiek aanhanger van de begin maart naar het hemels dakterras verhuisde Hugo Chavez. En Palacio is al jarenlang actief in Venezuela als agent van de Cubaanse nulnullenclub. Mario heeft al geroepen, dat een onbekende droplul de teep heeft gefabriceerd ten behoeve van de “fascistische oppositie” en dat ie daarbij is geholpen door de Israëlische Mossad.
Maar het kwaad was al geschied en Mario heeft zich inmiddels even teruggetrokken omdat ie zich niet goed voelde.
Waar hadden die twee het over? Nou, Mario vertelde zijn Cubaanse gap ondermeer dat de voorzitter van het Venezolaanse parlement Cabello de laatste tijd poen uit zijn verschillende ondernemingen naar het buitenland heeft gesluisd. En dat topambtenaren dezelfde grappen hebben uitgehaald met poen van een paar ministeries. Omdat ze bang zijn dat de boel binnenkort in elkaar klapt. En verder zou er volgens Mario een machtsstrijd aan de gang zijn tussen president Maduro en oud-militair Cabello, die steun zou ondervinden van de top van het Venezolaanse leger. Maar in de echelons daaronder leven andere ideeën en wordt er gemord.
Mario: “Zij haten Cabello en minister van Defensie Molero. En weet je waarom? Ze willen de leiding overnemen en Maduro dwingen hen te steunen. Zoniet dan volgt er een coup”.
Of die teep nou 100 procent echt is of dat ie geheel of gedeeltelijk bij elkaar is geflanst met gebruikmaking van de bewaarde Scheermessen maakt geen flaus aus. De spanning is ermee opgevoerd en dat was de bedoeling van voornoemde droplul. Al dan niet gesteund door Israëlische experts (2). Stay tuned.

(1) zie aflevering 1 dd. 18 mei 2013.
(2) Vgl. in dit Tel Aviv-verband ook onze berichten over de affaire rond Huseyin Baybasin in de serie Cold Turkey.

  • Datum: .

dinsdag 2 september-2014
Wij zijn ufologen. Althans volgens sommige collega's uit de dagvoddensfeer. Toen wij de moord op de Curacaose politicus Helmin Wiels op 5 mei 2013 in verband brachten met het stiekeme geschuifel van Amerikaanse geheimesmurfdiensten bleef het dan ook galactisch stil in journalistiek Nederland. In de loop van de tijd werden een stel figuren uit de drugsscene opgetakeld en kreeg ene Elvis “Monster” Kuwas de hoofdprijs in de vorm van een levenslang verblijf in een kerker. Het onderzoek naar de opdrachtgevers zou nog in volle gang zijn. Gossie.
Maar laat er op Curacao nou iemand de digitale piano ter hand hebben genomen en al een paar dagen een melodie ten gehore brengen die ons met vreugde vervult. Jawel. Het gaat om Jorge Sulbaran en die is bezig met een formidabele serie artikelen onder de titel “Curacao, small island, big problems”. Vol sappige verbindingen tussen de upperclass van het eiland met de underclass, de DEA, de CIA, de AIVD en het behartigen van wederzijdse belangen. Smullen voor ufologen en andere luitjes zonder tunnelvisie. Bezoek deze site en leef u uit. Stay tuned.

  • Datum: .

vrijdag 5 september-2014
Die Jorge Sulbaran moet uitkijken. In aflevering 6 van zijn artikelenserie “Curacao small island, big problems” durft hij ondermeer het volgende te schrijven (1). Komt ie:

"Corrupt US undercover agents wanted Wiels eliminated. US intelligence knew Wiels was under influence of the Venezuelan Chavista regime. Wiels became an enemy of corrupt DEA agents operating from Curacao, when he was interviewed by a Venezuelan news station. “The American presence is not to combat drug trafficking”, Wiels told a Venezuelan broadcast news station. “The American presence is to serve their policy on trafficking, on transit, it is there to say which drug, which cocaine shipment, can enter the United States and which cannot” (2).

Nee, daar maak je geen vrienden mee. Dus Jorge, als je dit leest, kijk goed uit met oversteken en ga zeker niet in je uppie het strand op. Stay tuned.

(1) Voor de eerste vijf afleveringen zie aflevering 3 van deze serie dd. 2 september 2014.
(2) Voor het hele artikel verwijzen wij met een warm gevoel naar de site van de Curacao Chronicle.

  • Datum: .

dinsdag 9 september-2014
En Jorge Sulbaran? Hij ploegde voort. In aflevering 7 van zijn serie “Curacao, small island, big problems” schildert hij het bestuurlijke gerotzooi rond de St. Ana Bay Harbor, de natuurlijke haven van Curacao, om die geschikt te maken voor de doorvoer van containers. Want al dat gelul met een speedbootje zus en een vliegtuigje zo is allemaal leuk, maar als je verwarrende middelen wil doorvoeren is een containertje wel zo makkelijk. Wiels was fel tegen deze ontwikkeling. Volgens Jorge was dat de reden waarom hij vervroegd hemelwaarts werd gestuurd. .

  • Datum: .

donderdag 11 september-2014
Deel 8 van Jorge Sulbaran's epos over de moord op Helman Wiels is uit. Gaat ondermeer over diens bankrekening bij de Total Bank in Miami. Het blijft een intrigerende thriller. Haast u naar de site van de Curacao Chronicle and stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 25 november-2014
Hier houden wij van. Twee weken na de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels op 5 mei 2013 schreven wij, dat die killing de USSA te goed uitkwam om er geen vinger in te hebben gehad. Waarom? Wiels was van mening dat Curacao via een stappenplan rond 2017 mans genoeg zou moeten zijn om uit het Koninkrijk te stappen (1). Dat druiste in tegen de belangen van de USSA en de NATO in het Caraibisch gebied. Zowel bij de bestrijding van linkse regimes als het beheersen van de olie- en verwarrende middelenmarkt (2). Onze mening werd niet veel later gedeeld door een collega ter plekke: Jorge Sulbaran. Zijn bloemrijke artikelen in de Curacao Chronicle kregen bij ons integrale aandacht. Jammer genoeg hield zijn serie ineens ho, maar gisteren kreeg Jorge een redelijk befaamde opvolger in de persoon van Wayne Madsen. Geen appelflap, die Wayne. Een voormalige Amerikaanse marine-officier en daarna een internationale snuffeljournalist. En hij schreef gisteren dit artikel. Ahoy sailor. Now we're talking. Stay tuned.

(1) Schreef ie in oktober van 2012 aan SP-er Ronald Raak.
(2) Zie voor Wiels' visie op de handel in verwarrende middelen aflevering 4 van deze serie dd. 5 september 2014.

  • Datum: .