Het Hamburgse Spiegeltje, Spiegeltje an der Wand kwam vandeweek met jubelend nieuws. De bij ons achter het Prinses Amalia windpark tot 7 jaar en 9 maanden kerker veroordeelde Saban Baran zou frank en vrij in Antalya rondhobbelen. Terwijl wij allemaal dachten dat de Turkse retailer in vrouwenvlees streepjes trok in een staatsonderkomen van oompje Erdogan. Was dat al een klap voor ons rechtsgevoel, Der Spiegel wist ook nog te vertellen dat Saban in Istanbul, Ankara, Izmir en Antalya call centers had ingericht om onderdanen van buuf Merkel over te halen wurgcontracten te tekenen ten behoeve van drie in Duitsland actieve Groszleveranciers van energie.
Nou werd de suggestie gewekt dat ie die centers nog niet zo lang geleden van wal had gestoten. Maar na enig gesnuffel onzerzijds bleek dat niet zo te zijn. Al in 2008, het jaar waarin zijn specialistische handel wat in justitieel gedrang kwam, besloot hij in de call centers te stappen. Toen hij dan ook in 2009 voorgoed op kraamvisite ging in zijn vaderland stapte hij wat dat betreft in een gespreid bedje.
Overigens stond dat bedje niet op maagdelijk terrein. In eerder genoemde vier Turkse steden was al een uit 2003 stammend call center actief, ETB. Van Erol Tazegül. En eerlijk is eerlijk Saban en Erol hebben de Duitse energiemarkt keurig verdeeld. Saban doet E.on, Vattenfall en RWE. Erol houdt het bij Essent. Of die verdeling handjeklap of vuistjeklap is geregeld vertelt de historie niet. Hoe dit zij, deze synthese brengt ons terug bij een interessant avontuur van een oude bekende op dit terrein: Marthin Henken. Wij kregen hem in het vizier bij het vierendelen van aartszwendelaar Robbie van de Rhee (1) en om Marthin en zijn poenige entourage alvast in het Turkse zonnetje zetten voor we met hem verdergaan, voilà iets over zijn glanzende carrière. En gek, net als bij de eerste keer dat wij een beetje aan hem kloven ook hier geen woord over zijn zaken in Dönerland. Meer daarover in de volgende aflevering. Stay tuned.

(1) Op onze aanwijzingen door John van den Heuvel opgehaald uit Marbella. De voorbereiding van die operatie kunt u terugvinden in de serie Octopussy. Overigens stond Robbie in ieder geval vanaf de heropening van het Amsterdamse Olympisch Stadion in 2000 in contact met de in Andalusië vertoevende avontuurlijk ondernemer Einar F. LaLau. Komen we t.z.t. nog op terug.

  • Datum: .

Het was een feestelijke boel in Istanbul. Zomer 2010. Toen de deal gevierd moest worden tussen het Turkse hallo-heeft-u-even-tijd-bedrijf ETB van Erol Tazegül en het gelijksoortige Amsterdamse My-Call van Jeroen de Vries. Een deal die aan elkaar was geplakt door onze Marthin Henken. Voor die feestelijkheden was buiten de betrokken zakenlieden en Marthin zelf ook een hele vloot vrolijke vrienden en vriendinnen uit Nederland overgevlogen. Inclusief Patricia Paay, die bij die gelegenheid ook al aandacht toonde voor voorbijstromend water. Alleen was het die keer de Bosporus. Geniet u even mee van de lichtbeelden? Leuk hè? Maar dat bleef het niet. Getuige deze tot tranen bewegende verklaring van Jeroen dd. 3 april 2013. Marthin kreeg zijn poen niet. Althans, niet waar ie recht op had. Een beetje the story of his life, want rond diezelfde datum bleek ie in zee te zijn gegaan met illusionist Robbie van de Rhee om van zijn Larense onderneming PowerNoc een wereldsucces te maken. Pech onderweg, want als er eentje in Nederland rondliep die slecht van betalen was, dan was het Robbie wel (1).

BTW, Marthin's behoorlijk in de kluiten zittende broer Herman Henken schijnt in 2010, toen Marthin met die Turkse meneer van ETB kwam aanzetten, zijn ongenoegen al kenbaar hebben gemaakt. Dat geeft ons de gelegenheid om ook eens rond te snuffelen in Herman's Umwelt. Want die is best interessant. Stay tuned.

(1) Stort u zich voorzichtig in de serie Octopussy.

  • Datum: .

Voordat we iets over zijn broer Herman de site op walsen toch eerst nog wat over Marthin Henken. Wij kregen namelijk een mailtje uit diens kennissenkring met een interessante link. Komt ie:
Good old Marthin Henken werkte jarenlang voor Terra Vitalis en voorzag Hans Noomen van zijn uitgebreide adressenbestanden die Marthin ondermeer van zijn vorige werkgever UPC had meegenomen. Een mooiere database kon je niet hebben. Hiermee bevruchtte Marthin de hele verkoopafdeling van Hans Noomen's Terra “Vulgaris” in Haarlem, die zo zijn verkoopcijfers tot ongekende hoogten zag groeien”.
Of die groei van Terra met zijn intensieve call center nou helemaal aan Marthin was toe te schrijven of niet, in de serie waarnaar de mailschrijver verwijst treedt wel degelijk ook een bekende Turk voor het voetlicht. Plus nog een aantal lieden voor wie het afvuren van een kogeltje meer of minder geen probleem was en een ICT-er die ook tot de kennissenkring van onze Marthin behoort. Leuke aanleiding misschien om die serie nog eens van stal te halen. Leef u maar lekker uit. Prettige avond. Stay tuned.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch