zaterdag 5 juli-2014
Saint Nazaire. Vorige week. Op zijn gemakkie tufte het Russische opleidingsschip Smolny de haven binnen. Aan boord 400 man die de komende maanden gaan leren hoe ze om moeten springen met een nieuwe aankoop. De Franse militaire carrier Vladivostok, waarvan zusje Sebastopol eind 2015 aan de Ruskies wordt overgedragen. Is zo'n 1,12 miljard euro mee gemoeid en in zulke gevallen is Moskou blijkbaar nog steeds een mis waard.
Nou, zat meneer Hollande best wel een beetje met zijn fluit in het zand, want Barack O. vond de verkoop van die twee oorlogsbodems maar comme ci comme ca. Als Hollande nou eens van die deal met de Ruskies afzag, dan wilde Barack er wel voor zorgen dat de NATO die twee schuiten zou aanschaffen of leasen. Of wat dacht vriend Francois ervan? ls er in ruil voor het schrappen van de deal een halve of misschien zelfs hele streep te trekken door de boete van rond de 9 miljard euro die de Franse bank BNP Paris Bas moet ophoesten wegens transacties met Sudan, Iran en Cuba eerder deze eeuw? Klinkt als chantage en was het ook. Maar Hollande gebruikte zijn middelvinger en hield zich aan het contract dat in 2011 was getekend.
Was niet de enige Franse reactie. Het baasje van de Franse Nationale Bank bleek ook flink de pest erin te hebben. En liet aan een investeringsvod weten, dat de chantage van de kant van Barack wel eens kon betekenen, dat Frankrijk bij betalingen in het internationale handelsverkeer in sommige gevallen in plaats van de dollar voor andere valuta zou kiezen. Boem.
De USSA is op dit terrein toch al hufterig bezig. Want je kan wel sancties opleggen aan een paar Russische oelewappers en bijvoorbeeld Frankrijk pushen om af te zien van de export van bovengenoemde schuiten, maar hoe geloofwaardig ben je dan als je eigen export naar Poetiepoeland in mei van dit jaar een recordhoogte heeft bereikt? Lekkere partner, die USSA. Maar dat wisten we al dankzij Edward Snowden.

  • Datum: .

dinsdag 25 november-2014
Lekker handig wijf. Vorige week moest mevrouw Grybauskaite zo nodig zeggen, dat Rusland een terroristisch land is. Gisteren zette de Litouwse presidente er nog een tandje bij en beloofde dat Litouwen het nazi-regime in Kiev militair zou steunen bij het tot de Ordnung roepen van de “rebellen”. Nou komt dat niet uit de lucht vallen, want ze heeft van meet af aan de slag op het Maidanplein gesteund (1). En we weten waar dat op uit is gedraaid.
Wat gebeurde er gisteren ook? Zowel trucks met goederen voor Rusland als personenwagens konden het aan de grens bij Kaliningrad plotseling schudden. Ze kwamen het land niet in. Nou is een groot deel van de Litouwse economie nog steeds zeer afhankelijk van de Russische markt, dus zat die mevrouw Grybauskaite meteen stevig met haar heuvel in het zand. De Russische ambassadeur werd op het matje van staatssecretaris Krivas geroepen. En die vertelde hem dat de maatregel je reinste discriminatie was. Nou daar schrok die ambassadeur wel even van. Hij vroeg meteen waar het toilet was.
Intussen heeft de president van de Litouwse truckersclub al aangekondigd buitenlandse trucks te zullen inhuren om de blokkade te omzeilen. Want aan de Russische grens staan een stel domme klootviolen en die hebben die truck niet door. Vooral niet nu ze gewaarschuwd zijn. Het is wat als je in de pas moet lopen.

(1) Zie bijvoorbeeld het artikeltje “Handdoek” van 30 maart 2014.

  • Datum: .

Ja hallo Bertje. Trek vandaag nou wel even die XXXXXL-broek uit. Niet meer flink doen voor de glazen tiet svp. Met dat gelul over sancties. Dat weten we nu wel. Tuurlijk, als je Partij van de Afbraak straks loon naar werken krijgt en je ministerschap de finishlijn passeert moet je ook verder. Maar de Bilderbazen zullen echt wel voor je zorgen. Het punt is, dat je door al dat gewauwel de Ruskies aanmoedigt om hun sancties ook in stand houden. En dat vinden onze jongens uit de vette kleisector heulemaal geen duim omhoog. Ze hebben nu al een schade van wat hebben wij daar (naar schatting 500 meloen dollar in 2014), maar als je nog een paar keer openlijk gaat staan wildplassen raken we straks ook nog eens de export van bloemen naar Moskou en omstreken kwijt. Daar wordt al over gemompeld rond het plein met die grote bosuien. Dus dat verdient geen bloemetje Bert. Erger nog, het begint erop te lijken dat er binnenkort ook definitief een streep wordt gezet door die Russische olieterminal op de tweede Maasvlakte. Toegegeven Bert, ligt niet alleen aan jou. Komt ook door die mallotige move van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Niet eens bevoegd om een uitspraak te doen over het conflict tussen die laaienlichter van Khodorkovsky en de Russische overheid, maar wat dondert het allemaal. Gevolg: bevriezing van een zootje Russische bezittingen en het Kremlin zwaar over zijn plas. Met alle gevolgen vandien.
Nu we toch even met je monologen Bert, zou je even aan die vriend van Jort Bretels kunnen vragen of het een tandje minder kan. Ja, we weten het, hij is ook maar een slaaf van Barack O.. Maar zou je het toch willen proberen? Heel fijn vent. Goei weekend nog. Houdoe.

  • Datum: .

November 2013. In Bankie's bolwerk in New York wordt gestemd. Over welke landen lid worden cq. blijven van UNHRC, de uit 47 stoelen tellende mensenrechtenclub van de VN. Wie worden ondermeer gekozen? De UK en... Saudi Arabië. Nou heeft Wippieleaks op de keien gemieterd dat de twee landen daarover vantevoren afspraken hadden gemaakt. Een helder stukkie tekst uit een bijbehorend jurkenmemorandum. Komt ie:

The ministry might find it an opportunity to exchange support with the United Kingdom, where the Kingdom of Saudi Arabia would support the candidacy of the United Kingdom to the council for the period 2014 – 2015 in exchange for the support of the United Kingdom to the candidacy of the Kingdom of Saudi Arabia”.

Hoe helder wil u het soepie hebben? Kruisigingen (1), onthoofdingen, het koeieneren van dames en buitenlandse werknemers, feodalisme, wat kan het allemaal verdommen? Ter wille van de smeer likt de kameel de kandeleer. Maar het moet kunnen in een wereld waarin Barack O. de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst mag nemen. Stay tuned.

(1) Zie aflevering De een is de ander niet" (2) van maandag 28 september jl. 

  • Datum: .

Als je hem hebben wil, kan je hem krijgen. Een paar dagen geleden werden op de Krim een stel hoogspanningsmasten uit hun voegen geblazen. Door Oekraïense “guerillastrijders”. Nog net geen gegniffel aan deze kant van de demarcatielijn, maar het scheelde weinig. Want hoe leuk is het niet om ruim twee meloen Krimse inwoners met kaarsjes te zien knoeien, het water te zien wegdweilen onder hun koelkast en dik aangekleed te zien pimpampetten omdat de glazen tiet het voorbeeld van de centrale verarming heeft gevolgd. Dat die heldendaad ook problemen veroorzaakte bij een paar nucleaire installaties aan Oekraïense zijde was niet voorzien, maar als het echt tsjernobielig was geworden hadden ze altijd nog Tineke de Nooij kunnen bellen. Bovendien konden voornoemde strijders op hun vingers met rouwrandjes natellen, dat de Russische nomenclatura deze frisse terreurdaad niet onbeantwoord zou laten. En dat gebeurde ook niet. Ze hebben inmiddels enthousiast gereageerd. Zo overwegen ze geen kolen meer te leveren aan de ouwe Oekraïense electriciteitscentrales en bovendien de gaskraan dicht te gooien. Dat laatste ook omdat Kiev de afspraak om vooraf met poen over de brug te komen in de groentela heeft gemieterd. Dat wordt dus knoeien met kaarsjes, het water wegdweilen onder de koelkast en dik aangekleed pimpampetten. Mocht er opnieuw nog eens geneuzeld worden in Minsk, dan is het misschien raadzaam om een verbod op dit soort ongein op te nemen in de protocollen. Je weet nooit of het helpt. Stay tuned.

  • Datum: .

Zweden heeft vette koele geheimsmurfen. Die hebben namelijk nu al ontdekt dat Russische trollen en ander geheimzinning rondkruipend gespuis bezig is met het beïnvloeden van de verkiezingen van volgend jaar. Jawel. En de hele Botnische golf wordt nu al afgedregd om te voorkomen dat Russische yellow submarines zich met dezelfde doeleinden in de fjorden nestelen. Je kan niet voorzichtig genoeg wezen met die beer als buur. Daarom ook heeft de Zweedse regering besloten de msm vol te pompen met extra meloenen kronen om een barrière op te werpen tegen fake nieuws uit Moskou en op die manier het monopolie op het verspreiden daarvan te verwerven.
In Brussel zijn ze nog gekker. Als die klotenruskies nog eens proberen cyberattackies te plegen binnen Das Reich, dan wordt dat in de nabije toekomst als een oorlogsdaad beschouwd en kan de junta van Jan Kloot besluiten om met de inmiddels her en der gebroken geraakte geweertjes een aanval in te zetten op Moskou. Op de tonen van de ouverture 1812. Het moet maar eens uit zijn met dat beïnvloeden van onze democratische verkiezingen. Zoals bijvoorbeeld eerder dit jaar in Nederland, toen de beweging van GEERT WILDERS STEUN KREEG VANUIT HET KREMLIN. Waar halen die malloten het vandaan zou je zeggen. Staan er nog dwangbuizen in de aanbieding bij Bol.com? Zo ja, opbergen die handel. Voordat wij zelf gek worden van al dat fake nieuws. Stay tuned.

  • Datum: .

Zielig. Aan de hand van een nieuw dodgy dossier heeft Barack Hussein O. op gehacktdag een heel stel Russische diplomaten van een spionnenplakker voorzien en verzocht om voor het eind van het jaar op te lazeren. Als repercussie voor het hengelen in de mailvijver van zijn partij en zijn beoogde opvolger om de vangst daarna in het publieke aquarium te flikkeren. Hard bewijs? Nee, maar dat was er voor de oorlog in Irak ook niet, dus wat liggen we nou te lullen? Trouwens, wat is een voornaam deel van het diplomatenwerk anders dan het verzamelen van inlichtingen om daaruit voordeel te putten cq. invloed uit te oefenen? En desnoods met steun van je geheimsmurfen een lente op gang te brengen. Een expertise waarvan met name de USSA na WO II enorm gebruik heeft gemaakt om het baasje van de wereld te worden.
Hij mag dan wat trekken vertonen die bij ons een gang naar de shrink zou rechtvaardigen, maar de huidige president van de Philippijnen zat er op dezelfde gehacktdag niet ver naast met de opmerking dat alle Amerikaanse diplomaten samenwerkten met de CIA en zaten te grutten in de binnenlandse politiek van andere landen. Aanleiding voor zijn meest recente anti-Amerikaanse tirade was de lekkage van een geheime blueprint in de Manilla Times. Die behelsde een plot om Rodrigo Duterte ten val te brengen. Geheel klassiek, met het stieken van de oppositie, de media, het militaire apparaat, buurlanden en hoge hotemetoten in regeringskringen. Plus het economisch isoleren van de Philippijnen (1). Dit alles werd volgens Duterte aangestuurd door Philip Goldberg. De voormalige Amerikaanse ambassadeur, die een paar maanden geleden naar Washington werd teruggeroepen na een openlijke clash met de Philippijnse president over het gangrapen van een Australische missiedame in 1989. Het was overigens niet de eerste keer dat Goldberg in verband werd gebracht met het blueprinten van een machtsovername. In 2008 werd ie om die reden Bolivia uitgekegeld en als je in de vorige eeuw ook nog eens met meer dan je neus in de Kosovaarse lente hebt gezeten aan de zijde van Richard Holbrooke kan je moeilijk volhouden dat je nergens van weet (2).
Inmiddels heeft Vlad Putin aangekondigd de move van Barack Hussein O. met gelijke roebel te zullen betalen. Allemaal gebarentaal in afwachting van de komst The Donald. Laten we samen contact zoeken met de Heer en hem vragen of ie het een beetje netjes houdt in 2017. Stay tuned.

(1) Zie voor hetzelfde laken een pak de serie “Gladiolen in Venezuela” die op 7 november 2013 te water werd gelaten en in de daarop volgende jaargangen furore maakte. (zoek naar "gladiolen in Venezuela" in op deze locatie)
(2) Zie voor een staaltje Holbrooke-diplomatie de serie “Mabeltje op onze Followup-site.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch