dinsdag 9 november-2010
In Noorwegen, Zweden en Denemarken is de plöris uitgebroken. Blijkt de VS op eigen houtje, zonder het de autoriteiten aan de nös te hangen, ploegjes snuffelsmurfen op pad te hebben gestuurd om burgers in die landen in de kieren te houden. Burgers die in de ogen van Washington een gevaar zouden kunnen vormen voor de veiligheid tussen de Big Apple en de Golden Gate. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om ingeburgerde baarden die net een printer hebben gekocht of een bovenmaatse onderbroek. De opgeharkte info gaat naar het SIMAS (Security Incident Management Analyses System), waar het door de molen wordt gehaald. Wat er gebeurt als die info in Amerikaanse ogen bad news oplevert, is niet bekend. Maar we nemen aan dat kidnapping en baardvluchten niet zijn geschrapt uit het waanzinnige scala aan mogelijkheden om de vermeende aanhangers van Captain Caveman naar de klöten te helpen. Nou is dat eigengereide optreden in bevriende landen niet nieuw, maar als je ertegenaan bumpt krijg je toch weer een röttige smaak in de bek. Gebeurt het bij ons achter de duinen ook? Kan je PETN op innemen.

  • Datum: .

woensdag 17 november-2010
Wij willen niet op onze borsten slaan, maar wij beëindigden de eerste aflevering met de volgende volzin: "Gebeurt het bij ons achter de duinen ook? Kan je PETN op innemen.". En wat denk je? Is ook zo. Amerikaanse snuffelsmurfen houden op eigen houtje Nederlandse burgers in de gaten. Net als IJslandse, Noorse, Zweedse, Deense en Finse burgers.
Nou is het niet voor het eerst dat dit soort berichten door de schoorsteen vallen. We hebben in de vorige eeuw het nodige gelazer gehad over DEA-smurfen die zonder ons te informeren infiltreerden en kunststukjes opzetten binnen ons bloedeigen avontuurlijke milieu. Maar nu gaat het om smurfen van CIA cq. FBI. Hoe we dat zo zeker weten?
Een kwöötje uit een officiële verklaring van Philip Crowley, een vogel van het Amerikaanse ministerie van Buza. Komt ie:

"Wij voeren dit programma WERELDWIJD uit en houden mensen in de gaten die mogelijk een gevaar vormen voor onze ambassades".

Volgens deze Flip is daarover in het Skandinavische geval wel degelijk gekeuveld met de betrokken autoriteiten, maar die houden eigenwijs vol dat ze van niks weten.
Neem Jörgen Bonniksen, het voormalig hoofd van de Deense snuffelorganisatie PET (zoiets verzin je niet). Die wist van niks en zei het volgende:

"Als dit waar is, dan hebben we te maken met illegale intelligence-operaties in Denemarken".

Zijn opvolger, Jakob Scharf, heeft inmiddels aangeköndigd actie te ondernemen. Datzelfde pötje staat op het vuur in Zweden. Bijvoorbeeld bij Anders Danielsson, het opperhööfd van de Veiligheidssmurfen. Een kwöötje maar weer:

"De Zweedse veiligheidsdienst (SAPO) heeft de VS geen toestemming gegeven om activiteiten te ontplooien die tegen de Zweedse wet indruisen".

Asteblaft, hoor je het eens van ander. En nou maar hopen dat ze zich in Den Haag temidden van alle emotie rond het zöötje ongeregeld van Bibi Wilders even kunnen concentreren op andere serieuze zaken. Zoals deze. Want stel dat dat Amerikaanse clubje snuffelsmurfen een Nederlandse burger traceert die in hun ogen wat al te vaak langs hun ambassade fietst. Waarschuwen ze dan hun blauwe collega's in Leidschendam of staat er op Schiphol een vliegtuig klaar om de betrokken burger te vervoeren naar een alternatief fitnesscentrum? Zou Hero Brinkman hier eens de bijl in willen zetten? Bij voorbaat. Stay tuned.

  • Datum: .

vrijdag 19 november-2010
Ja, nee, ze zijn eruit hoor. Die Noorse autoriteiten. Ze wisten wèl dat die Amerikaanse snuffelsmurfen op eigen houtje Noorse burgers in de kieren hielden.
Ze bleken niet vanuit de ambassade zelf te opereren, maar uit een eigen appartement in Oslo.
Daar kwam minister van Justitie Knut Storberget gisteren mee aanzetten na twee weken shit in de Noorse pers. Maar volgens Knutje konden ze er niks tegen doen, omdat de Amerikaanse smurfen daartoe gerechtigd waren op grond van bilaterale en internationale wetgeving. Huh? Maar hoe zat het dan bijvoorbeeld in Italië? Daar legde een gezelschap van 23 CIA-snuffelaars in 2003 een paar weken lang een verdachte muslimvoorganger af om hem daarna tegen zijn wil over te brengen naar een alternatieve fitnessruimte buiten Italië. Kregen ze bij verstek wel een flinke zeperd voor. We bedoelen maar.
Kan je zeggen dat dat afleggen wel mocht, maar die ontvoering niet. Maar wie zegt ons dat er straks ook geen Noorse burger wordt afgevoerd voor een onvrijwillig dompelbad, rek- en strekoefeningen en weerbaarheidstestjes? Of dat zoiets inmiddels al is gebeurd? Want die Obombaboys zijn daar niet voor John Dick dag in dag uit in touw. Net als elders in Skandinavië en de rest van de wereld. Den Haag bijvoorbeeld. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 13 december-2010
Wel lekker. Twee Stockholmse bömmetjes full colour in beeld. Wel wat knullige bömmetjes, maar toch. En meteen weer een hele hööp gedreutel over een Iraakse kamikazeterrörist. Die wilde persoonlijk de Zweden even een knäckebrödje van eigen deeg geven voor hun bijdrage aan de heilige missie in Afbaardistan en hun beledigingen aan het adres van Mohammed.
Nou was ie wel zo beleefd geweest om een paar minuten vantevoren geheimsmurfen van een paar contraclubjes te waarschuwen. Maar of dat nou echt nodig was is de vraag. Want een paar uur voor het vuurwerk belde een militaire geheimsmurf al naar een kennis met de mededeling effies weg te blijven van de Drottninggatan en omgeving. En dat was nou net de plek waar voornoemde Iraakse Van Speijk wat later op de dag het luchtruim koos.
Waar riekt dat naar? Bingo! U krijgt een vingerplant thuisgestuurd. Zonder twijfel rolt hier nog meer uit. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 18 januari-2011
Nee, kijk, ze hadden sjpeurneuzen ingezet om hun ambassades te beschermen, begrijpt u wel. Ze waren bang dat de lokale koddebeiers niet goochem genoeg waren om die slinkse baarden op afstand te houden. Vandaar.
Dat was de smoes die de Amerikanski's december 2010 gebruikten om uit te leggen waarom ze in het geheim allerlei "verdachte" Noorse, Zweedse en Deense staatburgers het en der in de kieren hielden. Zonder hun Skandinavische collega-neuzen op de höögte te stellen. Aardig gevonden misschien, maar het bleef illegaal.
Of onze NATO-dirigenten die geintjes ook elders in Europa flikten? Wij dachten indertijd van wel, maar we konden zo gauw niks vinden in onze stapels Wippievoer.
Gelukkig is dit soort onthullingen net H1N1, het duikt overal op. Nu weer in Zwitserland. Naar aanleiding van de heisa in het noorden ging een stel geheime tellgangers op zoek naar bewijzen voor illegale Amerikaanse operaties of the beard kind. En jawel, in Genève vonden ze het bewijs. Net als in Skandinavië wisten de Zwitserse autoriteiten nergens van en daar werden ze wel even ernstig pissig van. Inmiddels hebben de Amerikanski's een schop voor hun klöten gehad, dus zullen ze zich nu wel even een tijdje gedeisd houden.
Geeft overigens geen antwoord op de vraag of ze bij ons misschien driftig heen en weer reizen tussen Ulrum en Ooltgensplaat om hun ambassade te beschermen. Wij denken van wel. En mocht hierover niks in de chickenfeed zitten, die het State Department ons via zijn Australische doorgeefluik heeft doen toekomen, zou een figuur als Demmink of zo dan van zijn luie reet af willen komen om te uit te vlooien of die Amerikaanse zakkenwassers hier ook bezig zijn? En ze dan kindvriendelijk willen verzoeken om op te sodemieteren? Dank u.

  • Datum: .

vrijdag 21 januari-2011
Over brutaal gesproken. De Amerikanski's blijken de Zwitserse autoriteiten in 2006 en 2007 gevraagd te hebben of een stel van hun geheimsmurfen op eigen houtje door de edelweiss mochten struinen op zoek naar verdachte baarden. Mochten ze niet. En wat deden ze? Ze deden het toch. Dat kwam onlangs uit en Luzern was in last. In het Parlement werd zelfs verzocht om de betrokken geheimsmurfen het land uit te sodemieteren en de ambassadeur een goudrenet op zijn hoofd te zetten. In afwachting van scherprechter Tell.
Kijk, dat is nog eens andere taal dan die lamme ontkenningen van Bibi Wilders' gedoogministers over al die Amerikaanse strapatsen achter onze duinen. Maar wat wil je in een land waar Freddy Krueger tot Voice of Holland wordt gebombardeerd! Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 17 augustus-2011
Herinnert u zich deze nog? November 2010 werd naar buiten geheveld dat er een heel peloton CIA-smurfen al jaren op eigen houtje in Noorwegen rondrommelde vanuit een eigen safehouse. En waarom dan wel? Om verdachte baarden in de kieren te houden, want die hopeloos tolerante stokvisvreters lieten iedereen met een zielig verhaal over polletieke vervolging binnen.
Pas in tiende instantie kwam minister van Justitie Knut Storberget met de lamlendige verklaring dat de Noorse autoriteiten wel degelijk op de hoogte waren van de schaduwacties die de Langleyboertjes ondernamen. Leuk, maar we hebben Knutje indertijd niet horen zeggen, dat de info die de Amerikaanse boertjes ophaalden ook gedeeld werd met hun Noorse collega's. Of wie hun informanten waren.
Gaan we over naar de "lone nut", Anders Breivik. Om aan wapens te komen heeft ie volgens zijn eigen bef zo'n twintig landen afgestruind. Dat dat onopgemerkt zou zijn gebleven binnen de internationale speur- en snuffelgemeenschap is net zo onwaarschijnlijk als de aanwezigheid van Mariko Peters op een feestje van Khadaffi.
En je wordt pas echt interessant als je binnen dat kader ook landen in het voormalige oostblok bezoekt. Zoals Tsjechië, Polen en Wit-Rusland. Zo schijnt vast te staan dat onze Malta-knoert op 4 maart 2005 vanuit Wenen naar Minsk vloog en een week in de Witrussische hoofdstad verbleef om "Vikinggraven" te bezoeken. Gekker kan niet.
Wat hij daar wel deed? Nou wordt het ijs dun. Hij zou daar volgens licht apocriefe bronnen ondermeer in contact zijn gekomen met de tegenswoordig als Nederlander door het leven gaande Valery Lunev. Een ouwe topper uit het Sovjet-Russische militaire speursmurfenarsenaal, die wij al afgelopen zondag al hebben geïntroduceerd (1). Daarna zou vriend Breivik nog een paar bezoekjes aan Wit-Rusland hebben gebracht om wat para-militaire know-how en aanverwante vaardigheden op te doen. Moeilijk te verifiëren. Net als de huidige status van Lunev, wiens firma Far West in Dubai niet alleen Russische oud-collega's en de Saoedische koninklijke familie herbergt, maar ook luitjes van Dick Cheney's onderneming Halliburton. Brrrrr. Stay tuned.

1. Zie deel 5 van "Norge in de zorgen".

  • Datum: .

donderdag 25 augustus-2011
Het verhaal dat kruisridder Breivik zijn moorddadige opleiding in Wit Rusland heeft genoten is misschien net zo geloofwaardig als de Finse anecdote van Mark Rukke. En dat Breivik's cursus onder leiding stond van de Nederlander Valery Lunev idem dito. Maar die meneer Lunev is wel een interessante gozer. Al was het alleen maar vanwege zijn verleden als topsmurf bij het Sovjet leger en zijn huidige zakenpartners bij het consulting vehikel Far West LLC in Dubai. Oorspronkelijk met filialen in Colombia, Irak, Afbaardistan, Iran, Kosovo, Turkije, Kyrgizië, Ukraïne en Zwitserland. Hoe de vlag er na alle Hoekse en Kabeljauwse twisten van de laatste jaren momenteel bij hangt weten we niet. Maar onze postduif is onderweg naar Dubai. Hopen dat ie aankomt.
Geen achterlijke jongens trouwens, die partners. Een van hen is ene Vladimir Filin, die in de jaren negentig ervan werd beschuldigd een buitengewoon zware jongen te zijn in de wereld van de verwarrende middelen. Net als zijn partners. Wordt ontkend. Zou je het zelf wezen. Maar ze zijn wel vertrouwd met de materie. Zo gaf Filin als lid van het Moscow Institute for Globalization Studies in 2004 een interview weg over de herohandel uit Afbaardistan na de entree van de NATO daar. Als uw kennis van de Engelse taal het Inholland niveau ontstijgt, lees, zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Ja, u heeft helemaal gelijk. Inmiddels is de inhoud van het interview hier en daar cultureel erfgoed, maar vooral de strofe over de Britten en hun hero-coalitie met hoge politici in Tajikistan is interessant. Dat lijkt niet eens zo heel ver in de verte op het verhaal van de Baybasins over de stiekeme Britse (en Nederlandse) contacten met hoge jongens en meisjes in Turkije. En denk nou niet "das war einmal". Zo zijn we niet getrouwd. Goed dus, dat we een rol spelen bij de handhaving van de orde in Kunduz. We hebben tenslotte een reputatie hoog te houden. Stay tuned.

  • Datum: .

vrijdag 26 augustus-2011
De duistere zaakjes van Far West, de Dubaise outfit van import-Nederlander Valery Lunev en consorten, moeten aardige pegels opleveren. Alleen zijn ze niet scheutig met gegevens daarover. Maar dankzij Duitse bronnen weten we in ieder geval dat dochter Far West Gulf in 2008 23 meloen dollar ontving van Sinopec, de Chinese staatsoliemaatschappij. Voor een ordertje in 2009. Verder nog 38 meloen van een consortium van drie middenoostelijke families: de Libanese Hariri's (van wie pappa in 2005 gekeeld werd), de Saoedische Al Faisals en de Pakistaanse Sharifs; 16 meloen van een groepje Iraanse ondernemingen en in totaal 68 meloen van een groep, waarin zowel een paar kolendelvers uit de Ukraine als een stel Duitse nucleair-technische bedrijfjes vertegenwoordigd waren. Om wat voor handel het ging is duister gebleven, maar het ging via offshorecontactjes, dus helemaal kosher zal het niet geweest zijn.
Zouden zo'n eenzame fietser als Piet Hein Donner en zijn speursmurfen er nou weet van hebben dat een uit Wit-Rusland geïmporteerde geheimschrijver met een Nederlands paspoort zulke louche dingetjes doet vanuit Dubai? Of immigratie-farizeeër Leers, die uit eigen ervaring weet hoe snel je buitenslands in twijfelachtige zaken terecht kan komen?
We zitten dan wel niet in de Tweede Kamer, maar we gaan daar toch eens wat vraagjes over stellen. Kijken wat we vangen. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 29 augustus-2011
Die Anders Breivik was een "lone nut". Oké? Einde verhaal. Maar waarom zei premier Jens Stoltenberg dan tijdens zijn herdenkingsrede het volgende:

"Ik heb nieuws voor de mensen die ons hebben aangevallen en de mensen die zich achter de daders ophouden. Namens heel Noorwegen: Jullie zullen ons nooit eronder krijgen. Jullie zullen noch onze democratie noch onze zoektocht naar een betere wereld ooit kapot maken. Wij zijn een klein land, maar een trots land. Niemand zal ons het zwijgen opleggen met bommen of kogels. Niemand zal ons afschrikken om Noorwegen te zijn. Vanavond zijn we bij elkaar om troost te zoeken, met elkaar te praten en saamhorigheid te betrachten. Morgen zullen we de wereld tonen dat de Noorse democratie juist sterker wordt als die wordt aangevallen. We zullen de schuldigen vinden en ze ter verantwoording roepen".

Nou hield Stoltenberg die toespraak kort na de bomaanslag in Oslo en de daarop volgende bloedbruiloft op het eiland Utoeya. En was Breivik door de politie opgepikt.
Maar de Noorse premier had het hier wel degelijk over meerdere betrokkenen en we mogen aannemen dat hij zijn speech niet even in de gauwigheid op papier had gezet. Houdt in dat er bij zowel bij hem zelf als bij zijn snuffelexperts de overtuiging bestond dat het om een complot ging. Logisch, want een ingewikkelde tweetrapsoperatie als deze in je eentje voorbereiden en uitvoeren is godsonmogelijk. Vraag is, wie waren die mensen? Wie heeft Breivik tijdens zijn talloze reizen ontmoet? Waar kwam de poen vandaan om een rustig schaduwbestaan op te bouwen?
Wie leverde hem wapens? Wie inspireerde hem?
Wat dat laatste betreft, Breivik beweert in Monrovia ooit een ontmoeting te hebben gehad met een Servische kruisvaarderscommandant en oorlogsheld. Luitjes die in deze materie thuis zijn hebben inmiddels een kandidaat gevonden die aan dat profiel voldoet: Milorad Ulemek. Een vooraanstaand lid van Arkan's Tijgers. Een club moordenaars met rooie baretten die indertijd onder leiding van Zeljko Raznatovic aka Arkan met een etnische Nilfisk Bosnië te lijf ging (1). Arkan kreeg in 2000 een enkeltje dakterras in Belgrado en Ulemek zeilde in 2004 voor heel lang de petoet in wegens de moordaanslagen op de Servische politici Djindjic, Stambolic en Draskovic. En volgens Russische bronnen onderhield vriend Ulemek voor zijn arrestatie een warme relatie met Vladimir Filin. Zoals al eerder vermeld in deze serie een van de Russische directieleden van de avontuurlijke handelsonderneming Far West en een collega van de Nederlander Valery Lunev. Had premier Stoltenberg deze explosieve lieden in het vizier tijdens zijn herdenkingsrede? Zal wel staatsgeheim zijn. En blijven. Stay tuned.

1. Arkan is geen onbekende bij ons achter de zeewering. Hij was een goeie gap van Joca Jocic en zou in 1993/1994 op het punt hebben gestaan om de verloofde van Mohammed Sacirbey te kidnappen.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch