Skip to main content

woensdag 26 oktober-2011
In 2009 werd in Kuala Lumpur een strafklacht ingediend tegen George W. Bush en Tony Blair. Wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Irak. Geheel volgens de wet volgde een justitieel onderzoek en wat denk je wat? Tussen 19 en 22 november van dit jaar komt de zaak voor de kadi. Een soort Neurenberg, maar dan anders. Mochten de beide fervente verdedigers van de democratie veroordeeld worden, dan zal dat uiteraard weinig gevolgen hebben voor hun weelderige bestaan. Per slot heten ze geen Mladic, Karadzic, Milosevic, Khadaffi of Saddammeke. George en Tony zijn de goeien.

  • Datum: .

dinsdag 22 november-2011
Tjongejonge. Wat was OM-beffer Moreno-Ocampo er rap bij om te proberen Saif Khadaffi naar Scheveningen te krijgen. Om de beschermeling van allerlei hoge klootviolen aan de andere kant van het plasje voor jaren zijn bek te kunnen snoeren. Maar wat die topartiest van het Haagse Internationale Strafcircus al lang had moeten en kunnen doen, laat ie na. Smurfen verzoeken over te gaan tot de arrestatie van de heren George W. Bush en Tony Blair. Aangevuld met bijvoorbeeld een zorreguieta als Jan Peter Balkenende. En ze op te sluiten achter de duinen in afwachting van een proces, dat zal draaien rond hun verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Irak. Over Afbaardistan zullen we het hier maar niet hebben.
Ondenkbaar? Dachten ze aan de andere kant van de bol ook. Dus zijn ze op initiatief van de voormalige Maleisische premier Mahathir Mohamad in Kuala Lumpur gisteren op eigen houtje maar begonnen met een tribunaal. George en Tony zijn ook uitgenodigd om hun zegje te doen, maar die zullen het waarschijnlijk wel te druk hebben. En we hoeven ook niet al teveel te verwachten van de mainstream dagvodden en de jongens van de glazen tiet. Die houden Saif in de gaten.
Btw., mocht u de komende tijd ondanks de crisis toch toeristisch willen rondneuzen in Maleisië, bezoek dan ook eens de tentoonstelling die de Perdana Global Peace Foundation in de hoofdstad heeft georganiseerd. Met prachtige beelden van slordig gefragmenteerde lijken, zwaargewonde koters, martelpraktijken etc. Plus de bekende jolige kiekjes uit Abu Ghraib. Mag je niet missen. Kijk in de folder van uw reisorganisatie. Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 24 november-2011
Kijk, zo heurt het. In Kuala Lumpur zijn ze er na vier dagen al uit. Het War Crimes Tribunaal is aan de hand van getuigenverhoren en voorliggende documenten tot de conclusie gekomen dat George W. Bush en Tony Blair zich hebben schuldig gemaakt aan dezelfde narigheid, waarvoor de Nazibonzen in Neurenberg een douw kregen. Nou zal daarvoor in het westen geen enkele vlag halfstok gaan en George en Tony zal het verder een vette worst wezen, maar toch.
Het Tribunaal gaat nu zijn bevindingen in de gleuf van de Haagse Vredestent duwen met het verzoek om het treurige duo te interneren in Scheveningen en te berechten wegens agressie, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. En verder worden alle regeringen aangespoord om de boys aan te houden als ze zich ergens vertonen.
Een goeie raad voor George en Tony: ga niet naar Maleisië. Dat kon wel eens hommeles worden.

  • Datum: .

zondag 27 november-2011
U houdt ons toch niet voor Pipo's grijze langoor? Wij weten natuurlijk ook wel, dat het Maleisische Tribunaal tegen de wind in pist met haar eis om minimaal George Bush en Tony Blair de piste van het Haagse Internationale Hofcircus in te slepen. Zal niet gebeuren. Desondanks weerklinken dit soort geluiden ook uit andere hoeken van de internationale samenleving. Zij het naar aanleiding van een andere heikele kwestie die onder het hoogpolig is gemieterd: de baardvluchten en de in het verlengde daarvan toegepaste verhoormethoden, waarop indertijd ene Klaus Barbie nog octrooi heeft aangevraagd.
Abu Zabayda, een van de luitjes die zonder proces en zonder bewijs dat ie ooit een Al Schijthuisfunctie heeft vervuld op een puntje Cuba verblijft, is naar eigen zeggen barbaars onder handen genomen op een geheime CIA-basis in Litouwen. Abu's bef vandeweek:

"Zubayda heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg verzocht hem tot slachtoffer te verklaren van ontvoering, geheime detentie en marteling op Litouws grondgebied.".

Hoe zeker is het dat Abu daar heeft verbleven en is gekoeieneerd? Litouws polliticus en mensenrechtenenthousiast Algerdas Paletskas boerde daar deze week het volgende over. Komt ie:

"Wij beschikken over opnames van gesprekken tussen Litouwse veiligheidssmurfen en toppollitici. We hoeven niet eens te discussiëren over de aanwezigheid van de gevangenis. Die was er. De vraag is hoeveel mensen daarin werden opgesloten en naar alle waarschijnlijkheid gemarteld. Ik vind dat de verantwoordelijke Litouwse gezagsdragers en de VS -inclusief George W. Bush- voor het Haagse Internationale Strafhof moeten worden gesleept wegens misdaden tegen de menselijkheid".

We bedoelen maar. Hoor je het eens van een ander. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 23 mei-2012
Het oorlogstribunaal in Kuala Lumpur (1) heeft eind vorig week de heren Bush, Cheney, Rumsfeld en hun juridische medewerkers officieel het predikaat oorlogsmisdadigers verleend. Aan de hand van een hele reut getuigenverklaringen en de tekst van de Neurenbergprotocollen van kort na WOII. De veroordeling, compleet met een opsomming van hun wandaden, is verstuurd naar het Internationale Vredeszootje in Den Haag, de tent van Bankie Moon en de Veiligheidsraad. Niet dat het veel zal uithalen, want wie aan de internationale rechtsorde meebetaalt bepaalt ook wie schuldig is aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Grosso modo zijn dat dezelfde lieden die zich zo druk maken over de blauwe plekken en de privacy van Joelia Timosjenko. Hoe het zat en zit met de blauwe plekken en de privacy van gevangenen in Abu Ghraib, de druppelcentra in Polen, Roemenië en andere beschaafde landen en in Guantanamo moeten we maar even vergeten. Recht is vaak krom en andersom. Stay tuned.

  • Datum: .