Skip to main content

maandag 17 maart-2014
Heeft u ook zo'n behoefte om u af te scheiden? Omdat u tabak heeft van al die regelaars, zakkenvullers, grootsmoelen en andere luitjes die het voor het zeggen hebben. En staat er een flink cluppie gelijkdenkende medeburgers achter u? Nou, ga uw gang. U heeft recht op zelfbeschikking. Dat is internationaal vastgelegd.
Nee, is geen uitspraak van Vlad Poetin. Is een uitspraak van Luca Zaia, de gouverneur van Veneto. Een staat in het noordoosten van Italië met als hoofdstad Venetië. En Luca zal dat niet zomaar boeren. Hij zal daarvoor wel wat databanken doorgeneusd hebben. In Veneto zijn ze het zat om zich jaar in jaar uit scheel te betalen aan het overeind houden van het armetierige zuiden van het land en door Rome te worden gelummeld. Er wordt openlijk gesproken over een afscheiding. Net als in Catalonië en Schotland. En deze week houden ze daarover een referendum.
En nou maar eens kijken of er barricades gaan verschijnen op het San Marcoplein als dat droogvalt, geheimzinnige snipers vanaf het dak van het aanpalende Dogenpaleis een paar carabinieri en een paar demonstranten voor hun klus schieten en Heinz Kerry samen met Hans van Baalen “freedom” brullen vanuit een gondel die wordt voortgepunterd door John MacCain. Gebeurt dat niet dan kunnen die Venetianen het schudden. Laten we dus samen bidden in de San Marco kathedraal. Je weet nooit waar het goed voor is.

  • Datum: .

maandag 24 maart-2014
Geen referendum zonder uitslag. Vorige week punterden wij het bericht naar binnen dat de bevolking van Venetië en omgeving het helemaal hadden gehad. Met Rome. Corruptie, mafiosi, de bodemloze put in het zuiden. Basta. Afgelopen week werd via het internet een enquête gehouden. De vraag was: Wilt u uw eigen broek omhoog houden in uw eigen republiek? Twee meloen mensen deden mee, bijna negentig procent bleek voor. Wil nog niks zeggen, maar het is wel de eerste stap naar een officieel referendum en daarna eventueel onderhandelingen met Rome over een vreedzaam uit elkaar gaan. Kan dus nog wel even duren. Maar toch. Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 27 maart-2014
Wat Venetië kan, kan Sardinië ook. Daar gaat de Sardinian Action Party binnenkort ook online een enquête in elkaar frutselen over de vraag of de 1,6 meloen bewoners van het op een na grootste eiland in de Middellandse Zee onafhankelijkheid van Italië zien zitten. Moet een motie in die richting nog wel vandaag worden goedgekeurd door de regionale volksvertegenwoordiging. Maar dat is een niet al te grote beer op de weg naar zelfstandigheid. Sardinië, Sardinië, heeft Berlusconi daar geen riant buitenhuis? Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 3 april-2014
Bizar. Speciale smurfeenheden zijn gisteren in het noorden van Italië en op Sardinië op pad gestuurd om tientallen ragazzi bij de kladdi te grijpen. Hadden die iets ernstigs op hun kerfstok cq. telraam? Het is maar wat je ernstig noemt. De arrestanten hadden allemaal de balen van Rome. En maar een stoot belasting schokken, maar er nooit iets voor terugzien? Daar komt eens een eind aan. Het is net zoiets als Loppersum en omgeving maar dan met Bolognesesaus. Bij de invallen zou her en der wapentuig zijn aangetroffen en een bulldozer die als een soort tank was uitgerust om extra gewicht in de schaal te leggen bij een komende protestactie. En wij maar denken dat het carnaval ruim achter de rug is.
Een stuk zuidelijker, in de driehoek des doods bij Napels, kunnen ze binnenkort ook zoiets verwachten. Daar worden een paar honderd militairen het veld ingestuurd om ho te roepen tegen de vullesmafia. Die heeft daar decennia lang zoveel ellendige rotzooi gedumpt, dat het aantal borstkankergevallen er 47 procent hoger ligt dan elders in Italië en het aantal geboortes van gehandicapte koters 90 procent. Napels zien en sterven? Geen probleem.
Conclusio: Er zitten gaten in de laars. En het zou ons niks verbazen als we binnen afzienbare tijd een paar miljardjes van ons beastinggeld naar Rome zien verhuizen om die gaatjes te repareren. Het wordt tijd dat wij ons afscheiden. Van Brussel. Stay tuned.

  • Datum: .