Skip to main content

zondag 26 februari-2006
De weduwe Duisenberg gaat morgen de AIVD te lijf. Volgens haar wordt ze namelijk door de oortjes van oom Sybrand afgeluisterd. Zowel op haar moob als op haar vaste telefoons. Inclusief haar Franse. Hoe ze dat weet ? Nou, het is net of haar gesprekken afkomstig zijn uit de Echoput of de grotten van Han. En af en toe hoort ze een klik. Toegegeven, het bewijst niks. Maar omdat wij regelmatig dezelfde verschijnselen waarnemen als we bijvoorbeeld draadloos lullen met onze geestelijk leider, onze coulante drankleverancier, onze bef, de filiaalhouder van BV Zalm, ons moeder, onze collega’s, onze spionnen in Den Haag en onze correspondent in Afghanistan, geven we Gretta de benefit of the doubt. Maar om daarvoor nou oom Sybrand op zijn horlogeketting te spugen vinden wij wat mager. Bovendien, wat wil je als je tegen de Haagse zetbazen van de junta in het Witte Huis aantrapt? Die sturen de honden op je af. En dat is in het geval van Gretta niet voor het eerst.
In de jaren zeventig en tachtig toen ze nog als Greetje Bédier de Prairie-Nieuwenhuizen door het leven ging hielden gleufhoeden haar woning aan de Amsterdamse Bernhard Zweerskade al nijver in het snotje. Zij werkte toen als vrijwilliger bij het Trans National Institute en dat stond bij de Firm in Langley te boek als een buitenpost van de KGB. Vandaar ook dat toenmalig directeur G. Bush sr. in 1976 een Chileens grim reaper ruim baan gaf om samen met een paar Cubaanse ballingen TNI-chef Orlando Letelier in Washington op te blazen.
Daar kwam bij dat Greetje in 1978 in Amsterdam als getuige optrad bij het huwelijk van de gedroste CIA-agent Philip Agee, die toen al een tijdje aan het infuus van TNI hing.
Die club stond inmiddels onder leiding van Basker Vashee. Een uit Rhodesië (Zimbabwe) gevluchte aanhanger van de marxistische organisatie ZAPU. Daar kreeg Greetje wat mee, terwijl ze ook al wat had (gehad) met Mushtaq Malik. Een Pakistaanse groothandelaar in mindbenders, wiens winsten ondermeer werden afgeroomd ten behoeve van het Pakistaans/Nederlandse atoomprogramma.
Je kan er haast een liter absint op innemen dat Greetje’s telefoongesprekken in die jaren ook al af en toe spelonkachtige geluiden en irritante tikken produceerde. Maar die verschijnselen moeten het stadium van critical mass hebben bereikt toen Hans van Mierlo (de man van de stenen tafelen van D’66, met wie Greetje eveneens een liaison onderhield) in 1981 minister van Defensie werd. Dat stadium duurde ruim een jaar, maar ook daarna was er blijkbaar nog reden genoeg om het duo stevig in de kieren te blijven houden (1).
Of de Haagse armee des ombres op 21 augustus 1987 opgelucht ademhaalde moet worden betwijfeld. Toen stapte de staatsgevaarlijke Greetje namelijk in de huwelijkspraam met Wim Duitenberg, de president van de Nederlandsche Bank. Maar de praam bleek tegen veler verwachting in koers te zetten naar kalme wateren. Iedereen blij, tot Gretta zich na de eeuwwisseling identificeerde met de PLO en zich binnen die context luid en duidelijk begon te manifesteren. Allicht dat haar oude vrienden, inmiddels verhuisd naar Leidschendam, een paar tapjes plaatsten. Al was het voor old time’s sake.
Maar het werd plotseling serieus, toen ze bij de oh zo gevaarlijke terrorist Samir Azzouz een gele plakker vonden met het “geheime” telefoonnummer van Gretta en de aantekening: “bellen, samenwerken, uitnodigen, na drie uur”. Gretta zei die gozer niet te kennen, maar mogelijk dat diens vrouwtje gesproken heeft met een van Gretta’s intimi tijdens een demonstratie. Alles is mogelijk. Maar hé, het kan net zo goed via een infiltrant van oom Sybrand’s konkelclub bij Samirtje zijn binnengeloodst. Per slot hadden ze ook gezorgd voor de huisvesting van twee van Mohammed’s Hofstadgroupies.
En dan zitten ze natuurlijk nog met de merkwaardige gebeurtenissen rond het overlijden van Wim Duisenberg op 31 juli 2005 in zijn buitenverblijf in Faucon. De Franse autoriteiten lieten weten dat Wim zijn laatste adem had uitgeblazen aan de rand van het zwembad en er daarna was ingevallen. Oorzaak: een hartaanval. Gretta verklaarde echter een dag daarna dat ze Wim dood bij zijn studeerkamer had aangetroffen. Nou heb je over het algemeen geen zwembad in je studeerkamer of een studeerkamer in je zwembad. Dus hoe zat dat nou? Dat zat zo: Gretta had op advies van de Franse autoriteiten verklaard dat Wim bij de studeerkamer was overleden. Oh? Maar wat voor nut had dat dan voor die Fransen? Waarom is er ter plekke geen autopsie gepleegd? Was er soms iets fishy in Faucon gebeurd? En wordt daarom ook Gretta’s Franse telefoon nog steeds getapt?
Komen wij niet uit. Gretta hopelijk wel.

1. Zie ook het artikel “Hans van Mierlo, addio” op de site van de Morgenster.

  • Datum: .

maandag 27 februari-2006
Ja hoor, meteen reactie. We’ve got mail. En omdat wij grote liefhebbers zijn van doorgeefluik-journalistiek laten wij u meteen meegenieten. De mail had betrekking op vragen in het Europees Parlement en die vragen luidden aldus:

“Welke maatregelen denkt de Commissie te treffen om de omstandigheden rond de plotselinge dood van de voormalige president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, op te helderen? Zijn dood vond plaats binnen 48 uur nadat officieren van justitie in Milaan die een onderzoek uitvoeren naar de ondergang van de Italiaanse zuivelgigant Parmalat, aankondigden een aanklacht te zullen indienen tegen filialen van UBS, Deutsche Bank, Citigroup en Morgan Stanley. Daarnaast maakte een voormalig lid van de raad van bestuur van Citibank, Arthur Zankel, rond dezelfde tijd een dodelijke val vanuit zijn appartement in New York. Is de Commissie het er niet mee eens dat, gezien het feit dat de heer Duisenberg de steun van de Duitse banken, waaronder Deutsche Bank, genoot tijdens zijn strijd om het presidentschap van de ECB, het tijdstip en de curieuze gelijktijdigheid van deze ongewone en onverwachte sterfgevallen onderzoek en opheldering in het openbaar vereisen?”

Antwoord van de Commissie bij monde van de heer Almunia:

“De voormalige president van de ECB, de heer Wim Duisenberg, overleed op 31 juli 2005 in zijn huis in Faucon. De autoriteiten van de stad Carpentras hebben een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden en hebben naar buiten gebracht dat een autopsie heeft aangetoond dat hij is verdronken na een hartaanval”.

Met andere woorden: geen conspiracies bedenken alstublieft en Duisenberg is gewoon te water geraakt na een hartaanval. Heeft de autopsie uitgewezen. Autopsie? Maar volgens Gretta was er door die haantjes helemaal geen autopsie uitgevoerd. Dus zat die Almunia nou uit zijn commissienek te lullen? Of was Gretta in de war? Het blijft gek. Vooral omdat niemand zich er meer druk over lijkt te maken. Wim-gate? Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 14 maart-2006
Hoe kom je nou aan de weet hoe het precies zat met de curieuze dood van Wim Duisenberg juli vorig jaar? Nog eens de officiële Franse lezing: de vader van de euro kreeg een hartaanval aan de rand van zijn zwembad, viel te water en verdronk. Toegesneld ambulancepersoneel probeerde hem nog te reanimeren, maar helaas.
Je kan je voorstellen wat er daarna gebeurde. Een zootje heisa met allerlei belangrijk in het rond stappende hoogwaardigheidsbekleders en koddebeiers rond en in Duisenberg’s villa. En de weduwe wordt het hemd van het lijf gevraagd naar de omstandigheden waaronder Wim was overleden. Had ie misschien een jolig zetje gehad van een passerende onverlaat? Had ie misschien genoten van een paar goede glazen? Was de relatie tussen de twee echtelieden nog zonnig geweest voor Wim’s verscheiden? Had Wim misschien een vriendin? Had Gretta een vriend? Hadden ze de avond tevoren bezoek gehad en zo ja, van wie? Hadden ze een zacht gekookt eitje bij het ontbijt? En andere zinnige en onzinnige kwesties die bij zulke gelegenheden bij koddebeiers naar boven plegen te wellen.
Als je Gretta geloven mag werd het nog onzinniger toen haar door de aanwezige officiële haantjes werd verzocht om naar buiten te tillen, dat Wim was overleden in de buurt van zijn studeerkamer. Wie dat kan wisselen in Braziliaanse reals is een clever baasje.
Als je Gretta niet geloven mag hebben we een ander probleem. Daar komt nog bij dat er eilie was over de vraag of er nou wel of niet een autopsie is gepleegd door de Franse gamins et gamines. En nog eentje om het af te leren: genieten hoge (ex-) functionarissen als Duisenberg nog extra bescherming tegen bijvoorbeeld anti-euro activisten, post-Hofstadgroepjes, Dexia-slachtoffers, ordinaire overvallers, kwaaie wijnboeren etcetera? Zo ja, waar was die dan toen Wim te water raakte? Zo nee, waarom niet? Stay tuned.

  • Datum: .