Skip to main content

dinsdag 12 augustus-2003
De Amerikaanse miljardair George Soros houdt niet van zijn president. Soros wil van de wereld een open society maken om zijn kapitaal te kunnen uitbreiden. Bush ziet meer in de Vereinigte Staaten über Alles om het spaarvarken van zijn familie en neocon-aanhang te spekken. Op het oog een flink verschil, voor de rest van de wereld in wezen een nuance. Om Pretzel uit het Witte Huis te krijgen grijpt Soros naar alle middelen die hem ten dienste staan. Een paar voorbeelden. Burgemeester Willy Brown van San Francisco kreeg op 10 september 2001 tegen twaalf uur 's nachts een telefoontje. Volgens Brown van de afdeling security van het vliegveld van zijn stad. Hij kon beter zijn vlucht naar New York van de volgende morgen 8 uur cancelen in verband met mogelijke aanslagen. De volgende morgen gaf Osama’s Flying Circus zijn memorabele demonstratie bij de Twin Towers en het Pentagon. Achteraf ontkende de vliegveldsecurity Brown gebeld te hebben. Op 17 mei 2002 bracht Pacifica Radio het bericht de wereld in dat de geheimzinnige bron van Willy Brown niemand anders was geweest dan Condoleezza Rice. De rechterhand van Bush op het gebied van nationale veiligheid en een goede bekende van Brown. Pacifica Radio scoorde met dit nieuws niet voor een kwartje, maar interessant in deze context is wel dat Pacifica zwaar door Soros wordt gesponsord. Afgelopen vrijdag maakte de open society-voorstander bekend dat hij 10 miljoen dollar gaat doneren aan ACT (Americans Coming Together) voor het voeren van een verkiezingscampagne ten gunste van de Democraten. Omdat Bush er volgens Soros gewoon een zootje van maakt. Het zal ons verder zuurkool met worst zijn, ware het niet dat een van de voornaamste medewerkers van Soros onze eigen Mabeltje Wisse Smit is. Prinses van Oranje i.o. Die mag dus wel met gezwinde spoed haar baas bellen dat ze de zak neemt, want zo langzamerhand dreigt haar Soros-connectie problematisch te worden. De implicaties van haar liaison met de grijpgrage oud-ambassadeur van Bosnië Muhamed Sacirbey zijn met hulp van de RVD keurig onder tafel gebleven. Om maar te zwijgen over de geruchten in het perswereldje dat zij in haar Gooise jeugd omging met Klaas Bruinsma, die toen al op weg was naar de functie van Dominee. Maar Soros is andere koek. Straks moeten Jan Peter en Jaap bij hun bezoek aan het Witte Huis nog op het strafbankje van de Oval Office plaatsnemen en het allemaal aan Bush uitleggen. En voordat die wat begrijpt ben je een paar jaar verder.

 • Datum: .

woensdag 19 augustus-2003
Ja hoor. Wat meldden wij op dinsdag 12 augustus jl.? Dat prinses Mabel i.o. in haar Gooise jeugd omgang had met Klaas Bruinsma, Dominee i.o.. Althans zo luidden de geruchten. En wat meldt de RVD vandaag? Dat Mabeltje in haar studententijd inderdaad “korte tijd” tot de kennissenkring van “die meneer” behoorde. Zij had hem ontmoet bij het zeilen. Daarna kwam haar verkering met “meneer” Mohammed Sacirbey. Oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-ambassadeur van Bosnië bij de VN. In maart van dit jaar gearresteerd wegens het achteroverdrukken van 2,5 miljoen dollar. En daarna trad prinses Wisse Smit in dienst van George Soros, die al heel lang gearresteerd had moeten worden wegens het leeghalen van een reeks arme landen in de wereld onder het mom van liefdadigheid. Mabeltje heeft dus duidelijk een hang naar het avontuurlijke. Met name op Soestdijk moet dat met genoegen zijn geconstateerd.

 • Datum: .

woensdag 10 september-2003
Het kon niet uitblijven. Een mevrouw die van 1986 tot 1991 de vriendin van Klaas Bruinsma is geweest verklaarde gisteren voor de teevee dat Mabel Wisse Smit zeker een half jaar met de Dominee is omgegaan. Ze wist eveneens te vertellen dat de vlam van Friso ook toen al intelligent was. Volgens de RVD had de liaison tussen de prinses i.o. en Klaas niet lang geduurd. Want toen Mabeltje uitvond wat Klaas deed voor zijn dagelijks brood zou ze zijn afgehaakt. Een beetje intelligent mens kan daar toch geen half jaar voor nodig hebben gehad. Dus er zijn drie mogelijkheden. Of Mabeltje is in de war. Of de ouwe bijslaap van Klaas. Of de RVD heeft de verklaring van Mabeltje opgesext. U mag uitkiezen. Kinderen een kwartje. Zegt Orange-watcher Peter Rehwinkel in dezelfde teevee-uitzending meteen dat deze ontwikkeling wel eens moeilijkheden kan opleveren als de goedkeuringswet voor het huwelijk van Friso en Mabel door de Kamer moet worden gejast. En dat het opnieuw een slag is voor de koninklijke familie. Petertje heeft zichzelf daarmee het brevet van ufoloog toegekend. Waarom zou de Kamer bezwaren hebben tegen iemand die in het verleden een beetje heeft geknoeid met Klaas? Zonder twijfel heeft meneer Rhodius van het befaamde Kabinet van de Koningin zich een slinger in de rondte gewerkt om te zien of de prinses i.o. toevalligerwijs ook met haar prominente giegel bij een deal van Klaas heeft gezeten. In de Juliana Club of zo. Want je moet heel consciëntieus zijn in die dingen. Net als bijvoorbeeld bij Emily en Edwin. En wat de Koninklijke familie zelf betreft, Peter, daar zal het allemaal ook wel meevallen. Lees alleen maar eens op de site van de Morgenster de serie Schaduwcommando van de prins waarin o.a. Karate Bob figureert of De Achterzijde van het beursschandaal, deel 5” met Rommy en je weet een beetje hoe laat het is. Dus nou niet meer zeuren over Mabel. Want wie zeurt krijgt een beurt. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 30 september-2003
Opnieuw grosse Scheisse over prinses Mabel i.o. Volgens een artikel in het AD van vanochtend heeft Kuifje R. de Vries in Chili een voormalige meesterknecht van Klaas Bruinsma opgedolven: Charlie da Silva (alias Charlie de Chileen). Die zegt zich nog heel goed de romance tussen Klaas en Mabel te kunnen herinneren. Let wel romance! Dus met alles erop en eraan. In dezelfde tijd dat deze relatie opbloeide kwam er nog een roemruchte vrouw in het leven van Klaas, namelijk Bettien Martens. Zij was de vertegenwoordigster van het Colombiaanse Calikartel in Nederland en de Dominee zag het wel zitten om zijnnetwerk ook in die richting uit te bouwen. Daar kwam niet veel van terecht ondanks een trip van Charlie en Bettien naar de bron van alle lijntjes. Mogelijk als gevolg van het feit dat zowel Bella Bettien als de rebellenclub van Klaas voortdurend werden afgeluisterd en anderszins achter de vodden werden gezeten. Dat laatste door zogenaamde OT’s (observatieteams) van de recherche. Nu wil het hardnekkige gerucht dat deze nijvere heren in die tijd ook beelden hebben geschoten van Klaas en Mabeltje. En wellicht ook een paar teepjes hebben bewaard van gesprekken tussen de twee tortels. Nu zal het ons benieuwen of op verzoek van de Partij van de Arbeid of zo dat materiaal ook eens naar boven kan worden getoverd. Ten behoeve van een objectieve geschiedschrijving en een helder beeld over Mabel’s verleden als de goedkeuringswet voor het huwelijk met Friso door de Kamer moet worden gejast. Want zo hoort dat in onze democratie. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 1 oktober-2003
Een theorie. Stel dat onze informatie van gisteren juist was (en dat is ie). Dat prinses Mabel i.o. indertijd herhaaldelijk is gespot door de als wolven op het spoor van de Dominee zittende OT’s van de recherche. Wat hebben die boys van Justitie daarmee dan gedaan? Het antwoord is eenvoudig: ze hebben de antecedenten van Mabeltje nagetrokken. Ze bleek uit een keurig Goois milieu te stammen. Gewoon een keurig, studerend meisje met wat avontuurlijke trekjes. Wat doet Justitie met dat soort informatie? Afleggen op de plank? Proberen haar als informante te werven? Of gewoon de familie waarschuwen dat Mabeltjeerg gevaarlijk bezig is? Gek hè, maar ergens vermoeden we dat voor die laatste optie is gekozen. En dat Mabeltje dus niet zoals ze zelf aan haar aanstaande schoonfamilie en oom Eef heeft verteld, de relatie met Klaas verbrak toen ze merkte dat die wat wiet verhandelde. Maar dat ze door Justitie op de een of andere manier is benaderd en ze naar aanleiding daarvan de band met de Dominee heeft doorgeknipt. U hoort nog van ons. Stay tuned.

 • Datum: .

Direct responses op dit bericht

vrijdag 3 oktober-2003
Het zal ons benieuwen wat bijvoorbeeld minister Remkes heeft te vertellen naar aanleiding van de ontboezemingen van Charlie de Chileen in het programma van Kuifje R. de Vries. En vooral de schriftelijke reactie van Mabeltje waarin ze toegeeft een paar nachten te hebben doorgebracht op de Neeltje Jacoba, het motorjacht van Klaas. Nee hoor, de prinses i.o. heeft niks ritmisch gedaan met de koning van de Amsterdamse onderwereld. Ze zijn allebei netjes gaan slapen met een rol prikkeldraad tussen de spondes. Ja dààààg. Het wachten is nu op uitspraken van Geurt Roos, een andere paladijn van Bruinsma uit die periode,die in 1990 in ongenade zou zijn gevallen. Vorstelijke connectie: zijn jonge gabber Edwin van Houten zou klusjes hebben gedaan voor prins Bernhard en werd in 1992 achter het stuur van Geurt's wagen geliquideerd. De RVD ontkende na Edwin's ruwe heengaan met de snelheid van het licht de berichten dat hij op enigerlei wijze verbonden zou zijn geweest met Soestdijk. Maar we zijn al vaker verneukt. Nog zo'n connectie: Etienne Urka, de tweede man in de organisatie van Klaas. Hij zou in de jaren zeventig een Molukse overval op Soestdijk en een gijzeling van het koninklijk paar hebben verijdeld door tijdig de stormbal te hijsen. En de steun en toeverlaat van het Albert Heijn-personeel heeft de naam zijn vrienden nooit te vergeten. Kijk, meneer Remkes en alle andere knipperbollen in Den Haag houden niet van dit soort apocriefe verhalen. Ze zijn afkomstig van criminelen en die zijn per saldo nooit te vertrouwen. Goed, Remkes my boy, we gaan wat hogerop. Wat moeten we bijvoorbeeld met de uitspraken van Claude Leroy? Een Belgische procureur des Konings die ooit in de netten van Rommy terechtkwam. Ook al een avontuurlijke ondernemer uit Amsterdam, die ondanks een lange loopbaan in het wereldje altijd merkwaardig korte straffen uitzat.* Op 26 juni 1986 werd Claude voor de zoveelste keer aan de tand gevoeld door het onderzoeksteam van Freddie Troch dat zich bezighield met het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Een citaat uit het rapport dat naar aanleiding van dat verhoor werd opgesteld: "Op een gegeven moment heeft Leroy een onderzoek in verband met drugs. Het bleek dat ergens in Vlaanderen een clandestien druglabo werd uitgebaat. Op zeker moment werd een camion geladen met hasj onderschept en inbeslaggenomen. Terwijl de politiediensten alles onderzochten in verband met deze trafiek gebeurde intussen elders in de omgeving van Antwerpen een trafiek van 25 ton drugs. In deze zaak zouden in België geen vooraanstaande personen zijn betrokken, doch in Nederland zou het kopstuk ervan prins Bernhard zijn. Als uitvoerder in verband met deze zaak wordt de naam van Rommy (!) genoemd, man die grote sier voert in Nederland, aldaar de hand boven het hoofd wordt gehouden door?..." (zie ook het artikel "Beursfraude, deel vijf" op de site van de Morgenster en in Kleintje Muurkrant nummer 322).
En, Remkes? Of moeten we ook nog verwijzen naar de serie "Het Schaduwcommando van de prins" op de site van de Morgenster, waarin ondermeer wat avonturen in prinselijke context van Karate Bob worden beschreven? We hebben het al eerder gezegd, de schaduwrijke connecties van Mabeltje zijn voor de familie Oranje niks bijzonders. Dus wat zitten we nou eigenlijk met zijn allen te lullen? Gewoon goedkeuren dat huwelijk. Hoppa. Stay tuned.

* Op 9 april van dit jaar werd Rommy gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid bij de invoer van een ton hasj via Spanje. In juli kreeg ie één jaar (!) gevangenisstraf met aftrek voor zijn mik. Dat hield in dat ie op 9 december op vrije voeten zou komen. Het werd 18 september vanwege een schrijnend cellentekort (!). "... aldaar de hand boven het hoofd wordt gehouden door?..."

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant actueel

 • Datum: .

zondag 5 oktober-2003
Een krul in onze neuzen. Onze hints blijken namelijk effect te hebben. Wat schreven wij op vrijdag in aflevering 6 van deze serie? “Het wachten is nu op uitspraken van Geurt Roos, een andere paladijn van Bruinsma in die periode…”. En ja hoor, daar was ie. Voor radio 1. En ook precies zoals we hadden verwacht. Geurt noemde Charlie de Chileen een fantast en een drol. Volgens hem raakte het hoofd van Klaas nooit op hol. Van welke dame dan ook. Klaas had heel veel vriendinnen en Geurt achtte het niet onmogelijk dat daar dames bij waren die niet wistenwaarmee Klaas zijn dagelijks brood verdiende. Waarschijnlijk praat Geurt dan over héééél domme dames en je kunt zeggen wat je wil, maar dom is Mabeltje niet. Bovendien blijft de vraag hoeveel van al die vriendinnen meerdere malen aan boord van de Neeltje Jacoba hebben liggen te knorren.
Naast Geurt voerden wij in dezelfde aflevering ook Etienne Urka op. De tweede man in de organisatie van Klaas. En ook hij kwam naar buiten, zij het via zijn advocaat. Volgens “Eutje” wilde dat knorren aan boord van de Neeltje Jacoba niet zeggen dat Mabeltje en Klaas ook hun liefde daar consumeerden. Nee, dat is zo. Zo’n schuit gaat dan schommelen en je weet maar nooit wat dat weer voor gevolgen kan hebben. Kort samengevat Mabeltje en Klaas hadden een platonische relatie. Ze schaakten wat, ze zeilden wat, ze aten wat, ze sliepen wat, ze bezochten wat feestjes en dat was het. Typisch Klaas hè. Rustige gozer.
Waar komen zulke verklaringen in godesnaam vandaan? Worden er misschien oude rekeningen vereffend? Per slot bestond Klaas’ wild bunch toch uit een heel stel ego’s die elkaar soms wel konden opvreten. Of is beide heren vriendelijk verzocht de verklaringen van de Chileen te ontkrachten? Door wie? Wij zeggen niks. Maar we raden u aan aflevering 6 nog maar eens goed te lezen. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 7 oktober-2003
We hebben er al eens eerder op gewezen dat Friso’s verkering vooral door haar connectie met Bilderberger George Soros zowel in Huis Ten Bosch als op Soestdijk bijzonder in het putje moet zijn gevallen. Dat haar affaire met Klaas Bruinsma nu zo wordt uitvergroot is jammer, maar niet onoverkomelijk. En het feit dat Mabeltje met de “mafiabaas” heeft kennisgemaakt bij zeilwedstrijden op de Loosdrechtse plassen onder auspiciën van de Koninklijke Zeilvereniging Loosdrecht moet met name bij opa Lippe Biesterfeld warme herinneringen hebben opgeroepen. Onze huidige beschermheer van bedreigd kassapersoneel ondernam daar in de vooroorlogse jaren ettelijke escapades met de weelderigbedeelde Luca Fritze, die in gezelschap van de prins eveneens deelnam aan uitbundige feesten in de villa “Oud-Bussem” van de NSB-miljonair Van Leeuwen Boomkamp. Dat waren nog eens tijden. Luca was overigens geen toevallige passant. Zij was de dochter van Gerhard Fritze, een topper uit de IG Farben-stal. De Duitse chemiereus waarvoor ook prins Bernhard als (geheim) agent in touw was. Fritze en de opa van Friso waren samen ook in zaken en probeerden na het uitbreken van de oorlog zowel hun eigen belangen als een paar van de Zyklon B-producent veilig te stellen in Amerika via de Union Banking Corporation. Die bank werd gerund door Prescott Bush, de opa van Pretzel (zie de serie Bush, de Nazi’s en de BV Soestdijk op de Followup-site). In dat licht lijkt de affaire rond Mabel en Klaas verdacht veel op peanuts. Maar dan wel peanuts die naar meer smaken. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 7 oktober-2003
Het is toch wat hè? Waar komen ze ineens allemaal vandaan, al die getuigen à décharge in de affaire rond prinses Mabel i.o.? Van Eutje Urka tot een schipper naast God, van Geurt Roos tot Eef Hoos en dan nu een Ottolien Lels. Een oud-vriendin van Mabeltje. Ook al een vrolijke studente geweest indertijd. Alleen, deze zegt gewoon dat ze met Klaas aan het rollebollen is geweest aan boord van de Neeltje Jacoba. En dat Mabel hetzelfde deed met een andere, niet criminele zeilvriend in een aanpalende kooi. De laatste dagen verandert het beeld van Klaas’ sinistere last resort ineen jolige kruiser. Een soort Loveboat waar de aanstormende jeugd van boven en onderwereld regelmatig voor een spetterende symbiose zorgde. Nou zal het best zo zijn dat Ottolien inderdaad buiten medeweten van de milieubeweging en de Tweede Kamer samen met Klaas boorwerkzaamheden heeft verricht. Maar dat wil niet zeggen dat de verklaring van Charlie de Chileen meteen de open haard in kan. Per slot kan Mabeltje ook zonder Ottolien en andere zeilfanaten aan boord zijn geweest voor inspectie van de wacht, waarbij Klaas het geweer presenteerde. Het is duidelijk waar deze golf van sympathiebetuigingen aan het adres van Mabeltje vandaan komen en ook waarom. Is het erg dat ze mogelijk het “mafialiefje” van Klaas is geweest. Wat ons betreft niet. Veel interessanter zijn haar connecties met Sacirbey en Soros. Gek, maar daar hoor je niemand meer over. Terwijl Soros een open wereld propageert waarin parlementen en andere lastige instituten niet echt meer nodig zijn. Een echte profeet dus. Met zijn eigen Maria Magdalena: Mabel Wisse Smit. Die straks notabene door een parlement moet worden gekeurd voordat ze toegang krijgt tot de paleisgangen. Kijk, en dat is heel wat interessanter dan haar avontuur met Klaas. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 8 oktober-2003
Parijs. Vier september 1995. Het is avond. In een van de grote kamers van de Amerikaanse ambassade maakte een verliefd stel zijn entrée en schudt de hand van Pamela Harriman, Clinton’s ambassadeur in de Franse hoofdstad en gastvrouw bij het diner van die avond. Het zijn Mohamed Sacirbey, de vertegenwoordiger van Bosnië Herzogevina bij de VN, en zijn Nederlandse “verloofde” Mabel Wisse Smit. Tot de andere aanwezigen behoren Richard Holbrooke (Clinton’s tweede man op Buitenlandse Zaken en afgevaardigde bij de VN) en generaal Wesley Clark (opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten). Het voornaamste onderwerp van gesprek is daarmee duidelijk: Bosnië Herzogevina.Ruim een maand na het drama in Srebrenica. Erg rustig verloopt het diner niet. Vooral Holbrooke wordt herhaalde malen verzocht om even aan de telefoon te komen. Maar iedereen heeft daar begrip voor. En de gastvrouw is wel zo ervaren dat er geen hinderlijke stilte valt als de minister zich even verwijdert. Zij kent het klappen van de zweep.
Nog in haar jeugd trouwde Pamela Digby met Randolph Churchill, de zoon van Winston. Het huwelijk stelde qua consumptie niet veel voor en duurde ook niet lang. Maar Pamela lag daar voor geen moment wakker van. Dankzij haar huwelijk met Churchill was zij in kringen terechtgekomen waarvan zij had gedroomd. Die van de rijken en machtigen der aarde. En Randolph mocht in de echtelijke sponde niet bijster actief zijn, Pamela haalde al gauw haar schade elders wel in. In de decennia daarop voegde zij heel wat indrukwekkende namen toe aan haar palmares. Onder anderen prins Ali Kahn, Gianni Agnelli, Eli de Rothchild, Spyros Niarchos, Albert Rupp jr., Edward R. Murrow en Averill Harriman. Met die laatste trouwde zij in 1970 toen hij de respectabele leeftijd van 79 had bereikt. Hij was een icoon uit de internationale politiek in al zijn facetten. Ook de smerige. Zo was hij samen met de Duitse industrieel Fritz von Thyssen in 1924 de grondlegger van de Union Banking Corporation. De bank die in later jaren onder de dagelijkse leiding van Prescott Bush (de grootvader van) er ondermeer voor zorgde dat de financiële belangen van Hitlerfinancier Von Thyssen en later ook die van IG Farben ten tijde van het Nazi-regime op zijn minst geen schade opliepen. Bij die manipulaties was ook prins Bernhard betrokken (zie de serie “Bush, de Nazi’s en de BV Soestdijk” op de Followup-site). En daarmee zijn we terug in Parijs. Bij de weduwe Harriman (sedert 1986) en een van haar gasten, Mabel Wisse Smit. Zij lijken op elkaar. Beiden houden van invloedrijke mannen en gooien als dat nodig is een snuifje sex in de strijd. Pamela had een link met het huis van Oranje via haar overleden echtgenoot. Mabel acht jaar later via haar verloofde Friso. Toeval... juist. Bestaat niet. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 9 oktober-2003
Onze prinses i.o. heeft zonder twijfel ten tijde van haar liaison met de Dominee een interessant inkijkje gekregen in de wereld van de softdrugs. Kennelijk heeft zij daar de nodige kennis bij opgedaan, want Mabeltje maakte tot voor kort deel uit van een Britse stuurgroep die zich sterk maakte voor de legalisering van softdrugs in Europa. Een sympathieke gedachte, want de zogenaamde war on drugs maakt meer slachtoffers dan drugs zelf en is in wezen niks anders dan een prijsbeheersingsmechanisme. Maar het sturende gezelschap achter dit project X werd grotendeels gestiekt door het Brusselse Open Society Institute (OSI) van BilderbergerGeorge Soros. De alom aanwezige (zie bijvoorbeeld “Kindervreugd” van gisteren) en zich als humanist profilerende baas van Friso’s blonde vamp. En dan moet je wel degelijk gaan uitkijken. Naast “Mable Wisse-Smith” behoorden ook ondermeer Dame Runciman OBE en Mike Trace tot de achter de Londense NGO Release schuilgaande denktank, die in oktober van het vorig jaar de club van Soros een gepland kostenplaatje toestuurde van 405 duizend dollar. Het lidmaatschap van Trace was op zijn minst merkwaardig. Hij bekleedde sedert 1997 allerlei functies die juist de bestrijding van drugs in het vaandel voerden. Zo was hij “deputy drugs czar” in Engeland en voorzitter van het Europees bureau dat de drugshandel en de drugsverslaving in de kieren moest houden. En begin december werd hij het hoofd van het anti-drugs bureau van de VN in Wenen. Die twee rollen vielen uiteraard niet te rijmen met elkaar. Dus ging Mike ondergronds. Een quote uit een brief van september vorig jaar aan Aryah Neier, de president van OSI:
“This fifth colomn role would allow me to oversee the setting up of the agency while promoting its aims subtly in the formal governmental settings”.
Dat kon natuurlijk niet lang duren. Op 6 januari van dit jaar vond op Kings Cross Station in Londen een vergadering van de stuurgroep plaats. Ook onze Mabeltje, die als directeur van OSI op de centjes moest passen, was daarbij aanwezig. Mogelijk vormde die bijeenkomst de opmaat voor de val van Trace. Nog diezelfde maand nam hij namelijk gedwongen ontslag toen een stoot documenten, inclusief zijn brief aan Neier in Zweden boven water kwamen. Buiten Trace kreeg ook de club van Soros een emmer kritiek over zich heen wegens het promoten van subversieve activiteiten. De mensenvriend werd daar heet noch koud van. En Mabel waarschijnlijk ook niet. Die had vlinders in haar buik. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 10 oktober-2003
De AIVD, de speurneuzenkennel van minister Remkes, blijkt afgelopen zomer weer eens vakwerk te hebben afgeleverd. De Clouseau-klonen hadden niks ergs kunnen vinden over de relatie tussen prinses Mabel i.o. en de Dominee. Terwijl vrij kort daarna Kuifje R. de Vries in een zucht Charlie de Chileen opdook met zijn verhaal over de Neeltje Jacoba. Een verhaal dat de positie van “mevrouw Wisse Smit” dermate verzwakte dat Friso’s aspiraties in de richting van de troon uiteindelijk geveild konden worden bij Christie’s. Vermeend Grootoosten-metselaar Herben stipte gloriërend voor de teevee aan dat dit het zoveelste bewijs was van de slechte relatietussen de AIVD en de inlichtingendiensten van de politie. Blijkbaar wist Matje dus meer en had hij die info opgedaan bij de platte petten. Dat sluit naadloos aan op onze info die wij op in aflevering 5 van deze serie al hebben gespuid: de Observatieteams (OT’s) van de recherche hebben indertijd beeld en geluid van Mabel en Klaas op tape vastgelegd. En het is niet moeilijk te raden waar die info terecht is gekomen. Bij de leiding van de CID, i.c. Johan van Looijen. Een man die weliswaar wat merkwaardige connecties met de club van Klaas onderhield. Maar wel iemand die in staat is om een zo goed als volledig script te produceren over het leven van De Lange. Mogelijk dat dan ook duidelijk wordt wat Kuifje in ‘s hemelsnaam bedoelt met zijn suggesties dat ook pappa Wisse Smit zakelijke banden onderhield met Klaas. Met name op financieringsterrein. Als dat waar mocht zijn kunnen we ook het etentje beter plaatsen waarover De Vries vragen heeft gesteld aan Mabel en haar moeder. Het zou hebben plaatsgevonden in restaurant Neeltje Pater in Broek in Waterland met als disgenoten in ieder geval Wisse Smit, Klaas Bruinsma en Jackie Stroek. De Volendamse handelaar in roesmiddelen die in deze kolommen al eens is gepasseerd in relatie tot Jan Veerman, cafébaas en grootinvesteerder in Australië, Zuid-Afrika en Spanje. Tot nu toe is Pappa Wisse Smit in ‘tGooi afgeschilderd als een uiterst integere RABO-topman. Maar dat gold wat later ook voor Rob Wijnmalen, de directeur van de RABO in Eemnes. En dat terwijl hij ongedekte leningen verstrekte aan de met het Amsterdamse wereldje verbonden Hilversumse zakenman Jaap de Bode (zie bijvoorbeeld “Octopussy” aflevering 12 op de Followup-site). De hitte van Mabelgate mag dan misschien wat minder geworden zijn, de story is niet dood. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 14 oktober-2003
Als we het sprookje mogen geloven maakte Prinses Mabel i.o. indertijd kennis met Klaas Bruinsma tijdens uitbarstingen van sportiviteit op de Loosdrechtse Plassen. Heel onschuldig eigenlijk. De hele in villa Kakelbont huizende inlichtingengemeenschap zou dat heuglijke feit en het vervolg daarop hebben gemist. De AIVD kreeg de zwartepiet en zwijgt nu beledigd. We hebben het bij een eerdere gelegenheid al gezegd, de CID van Johan Looijen moet de nodige Klaas en Mabel-tapes nog op de plank hebben liggen. Naast een hele bult andere specimen uit het woelige leven van de Dominee en zijn naaste trawanten. Daartoe behoorde onder anderen mr.John Engelsma. Ondermeer de secretaris van Administratiekantoor Fulvia dat zo consciëntieus het onroerend goed van Bruinsma beheerde en waarvan Klaas zelf de voorzitter was. Om te ontspannen stortte ook John zich van tijd tot tijd in het sportieve. Zo maakte hij in 1992 deel uit van een drafgroepje dat driftig trainde om geen pleefiguur te slaan bij de geplande deelname aan de marathon van New York. Andere illustere leden van het dappere gezelschap waren ex-wereldkampioen wielrennen Gerrie Kneteman (alias “De Kneet”) en Willem Alexander der Nederlanden (alias “Alex van Buuren”). En daar hobbelden dus onze door veiligheidsluitjes beschermde kroonprins unverfrohren langs de Hollandse beemden en over de New Yorkse avenues met de consigliere van de inmiddels overleden Dominee. Ook toen al was de screening dus formidabel, tenzij we het anders moeten interpreteren. We zijn toch al geneigd allerlei zaken rapido door het zeefbeen te laten zakken. Hoewel. De merkwaardige connectie tussen het Huis van Oranje en mr. Frits Salomonson die praktisch dertig jaar lang floreerde staat ons nog net zo helder voor de geest als het schuimend nat van Freddie, de Oranjepraatpaal bij wie Frits er ook al zo goed op stond. Neemt niet weg dat de huisadvokaat van Bea en Claus tegelijkertijd op zakelijk vlak ook met minder flatteuze mensen omging. Zo was hij betrokken bij de onderneming TextLite, die in het eindrapport van de commissie Van Traa niet met de schoonheidsprijs schoot ging (zie ook “Van oude koeien en troebel water” in een ouder Kleintje Muurkrant, nummer 336). En zijdelings bij het sluizen van 17 miljoen minder welvoeglijk verdiende guldens naar Zwitserland (zie “De achterzijde van de Beursfraude” deel 6 in de Morgenster). Die guldentjes zouden hebben toebehoord aan Rommy, die volgens de Belgische ex-procureur des Konings Claude Leroy ook al een speciale band met het Koninklijk Huis onderhield (zie Mabeltje deel 6). Gevoegd bij de connecties die Bea’s vader warm hield met allerlei mannetjes die regelmatig de Hades overstaken en we kunnen concluderen dat Mabel geen vreemde eend was in de Huis ten Bosch bijt. En dat er nog wel meer boven water zal komen tussen nu en 24 april volgend jaar.
Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 15 oktober-2003
Je kan niet alles weten. Naar aanleiding van aflevering 10 werden we vriendelijk op onze vingerkootjes getikt. Dat artikeltje ging over de aanwezigheid van de Bosnische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Sacirbey en zijn “verloofde” Mable Wisse Smith bij een dinertje op de Amerikaanse ambassade in Parijs op 4 september 1995. Wij schreven toen dat meneer Holbrooke, Clinton’s afgevaardigde op de Balkan, steeds zijn vork moest neerleggen omdat er weer een telefoontje voor hem was. Geen wonder. Op 31 augustus hadden de Amerikanen onder de vlaggen van de VN en de NATO voor het eerst de bomluiken opengeklapt om Servischeburgerdoelen in Bosnië plat te gooien. Daarna volgden vier dagen stilte om te kijken of de Serviërs een toontje lager wilden zingen en bereid waren tot constructief overleg bij de geplande vredesonderhandelingen op 8 september. Nou, dat hield niet over. Op 5 september werden de bombardementen hervat, maar wel veel intensiever. Het besluit daarover viel de avond daarvoor. Dat was de reden waarom meneer Holbrooke steeds werd gebeld tijdens het diner en waarom ook generaal Wesley Clark, het hoofd van de militaire tak van de NATO, en meneer Sacirbey aanwezig waren. En later op de avond ook Alija Izetbegovic, het opperhoofd van de Bosnische Moslimbevolking, nog even kwam langswippen om onder het genot van een overgebleven stukje kouwe kip de situatie te bespreken. Mabel Wisse Smit was dus getuige van een historische beslissing in de burgeroorlog van Bosnië Herzogevina. Op grond waarvan? Toch niet alleen maar omdat ze aan de arm van Sacirbey hing? Onderhield zij wellicht contacten met een nieuwsgierige Nederlandse en/of Amerikaanse instantie? En was dat misschien ook zo bij haar escapades in de richting van Klaas Bruinsma, Mike Trace en Johan Friso? Oftwel: speelt onze prinses i.o. de rol van Mabel Hari? Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 16 oktober-2003
Weet u het nog? Hoe wij tijdens de teraardebestelling van prins Claus plotseling verrast werden met een blonde juf die als laatste van de kleine in het zwart gehulde file de tombe in Delft inhobbelde? Zei Maartje dat het Mabel Wisse Smit was en dat ze bij Johan Friso hoorde. Nou wist Maartje ook nog maar net dat moppie Wisse Smit een plekje zou krijgen in de rouwstoet. Want volgens insiders stond de vlam van Friso 'sochtends vroeg nog helemaal niet in het draaiboek. Pas op het allerlaatst hielp de RVD de hele club die ervoor moest zorgen datde begrafenis vlekkeloos verliep uit de droom. Alleen J. P. Schoothond wist het een dagje eerder, maar zou verzocht zijn om zijn wafel erover te houden. De hele kwestie kreeg weinig kans om tot bloei te komen, omdat haast ter plekke een zware pleuritis uitbrak rond de LPF die een ende maakte aan het eerste balken van J.P. Een kleine negen maanden later werd de verloving van Friso en Mabeltje aangekondigd. Toen pas kreeg de AIVD de opdracht om even in het verleden van de prinses i.o. te snuffelen. Een antecedentenonderzoekje wel te verstaan. Geen diepgaand gerooy in allerlei dossiers. Geen mannetjes in het portiek. Geen bezoekje aan Chileense boerderij of een Amerikaanse petoet. Alleen maar kijken of Mabeltje misschien ooit een bon had gehad voor handtastelijkheden in de tram of dat ze lid was van de Scientology kerk. Meer niet. Mocht dan later onverhoopt naar buiten komen dat ze met Klaas, Sacirbey en Allah mag weten met wie nog meer had geknoeid dan kon de AIVD mooi de zwartepiet worden toegespeeld. Terwijl dat onderzoekje nog aan de gang was, stampte Bea met haar voet en plaatste iedereen voor een voldongen feit met de officiële verloving. Kennelijk een koninklijk prerogatief. Het hele scenario was dus afkomstig van Huis ten Bosch. Alleen de regie faalde schromelijk toen Kuifje R. de Vries zo nodig de deus ex machina moest uithangen. Friso moest bliksemsnel tussenbeide komen met zijn verklaring dat zijn verloofde en hijzelf hadden zitten te liegen tijdens hun gesprekken met premier Schoothond. Anders was misschien naar buiten gekomen dat de hele koninklijke familie al lang op de hoogte was van alle strapatsen van Mabel Hari dankzij de verklaringen van de prinses i.o. zelf en de controle van die goeie ouwe Rhodius. En dan waren de Haagse rapen pas echt gaar geweest. Hadden we met een crisis in ons vorstenhuis gezeten. Maar wat niet is kan altijd nog komen. Stay tuned.

 • Datum: .

maandag 20 oktober-2003
Volgens de brief die onze zo buitengewoon charismatische premier naar de Kamer heeft gestuurd in antwoord op een vloedgolf van vragen heeft de AIVD pas drie dagen voor de verloving van Friso en Mabeltje van de regering opdracht gekregen om wat dieper in het verleden van de prinses i.o. te duiken. Om te kijken of zij staatsgevaarlijk zou kunnen zijn. Zelf zou de dienst wel op de hoogte zijn geweest van de Bruinsma-connectie. Maar dat die zo close was geweest, nee dat wist de AIVD niet. En ze had noch van Baron van Ooit Kok noch van Efteling-coryfee Balkenende daarvóóropdracht gekregen om de schop ter hand te nemen. Overigens werd de poging om wat meer over Mabel aan de weet te komen bliksemsnel getorpedeerd door de verrassende verlovingsshow van het prinselijk paar in wording in aanwezigheid van beide moederkloeken. Merkwaardig toch. Sinds kort een voor de hand liggende vraag: heeft die meneer Rhodius van het Kabinet van de Koningin in deze kwestie ook met zijn fluit zitten spelen? Of heeft hij wel degelijk stiekem van Koningin Bea directieven ontvangen om Mabeltje eens even binnenstebuiten te keren? Wist HKH al dan niet via Rhodius alles over Klaas, Sacirbey en Joost mag weten wie nog meer en vond zij verder gesnuffel niet wenselijk? Opnieuw een voor de hand liggende vraag: hoe komt het dan dat die Edwin de Roy van Zuidewijn wel een hele batterij speurneuzen van zowel het koninklijk Kabinet als de AIVD achter zijn reet aan kreeg? Om maar te zwijgen over de mannetjes van onze verzetsleider op Soestdijk. Was Edwin door zijn huwelijk met de dochter van bomen- en paardenfluisteraar Irene dan staatsgevaarlijker dan Mabel? Misschien komen deze vragen nog aan de orde in het ophanden zijnde Kamerdebat. Tenminste als dat niet vantevoren listig wordt getorpedeerd door een bijeenkomst en petit comité. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 22 oktober-2003
Zo langzamerhand wordt duidelijk dat de warme banden die Mabel Hari met de Dominee onderhield in wezen de introductie hebben gevormd tot haar latere carrière in de schaduwwereld. En dat haar connecties met Muhamed Sacirbey van veel groter belang zijn geweest. Niet voor niets hebben wij in deze serie herhaaldelijk gewezen op de bizarre aanwezigheid van onze prinses i.o. bij het dinertje op de Amerikaanse ambassade in Parijs op 4 september 1995. Zij was daar samen met haar “verloofde” Muhamed in gezelschap van Wesley Clark, Richard Holbrooke, Alija Izetbegovic en Pamela Harriman. Geen klaverjasavond dus. En wij vroegen ons danook af namens wie Mabeltje daar zat. Was zij wellicht tijdens haar stage bij de VN in New York gerecruteerd door een lokale speurneuzenclub? Net als ooit Bill Clinton toen hij stage liep in Londen. Als president speelde de sigarenliefhebber later tijdens het conflict in Bosnië volledig de kaart van de Muslimgemeenschap onder leiding van Izetbegovic. Een gevaarlijke kaart, want die gemeenschap kreeg eveneens steun van Osama, die vroeger ook al eens had samengewerkt met de CIA om de Russen Afghanistan uit te wurmen. Vertegenwoordigers van Osama’s Flying Circus namen zelfs deel aan een stel frisse guerillacursussen in Bosnië onder leiding van Amerikaanse specialisten. Guerilla’s hebben wapens nodig en die kwamen overal vandaan. Volgens de laatste berichten zou Mabeltje min of meer als liaison hebben gediend bij het contact tussen de Bosnische Muslimleiding en een aantal obscure wapenhandelaren, waarbij haar oude contacten met de Umwelt van Klaas niet ongelegen kwamen. En dat zijn de contacten waarover onze man uit Kapelle uiteindelijk is geïnformeerd en die nu voor shit zorgen in de Tweede Kamer. Mocht het allemaal juist blijken dan is haar eretitel Mabel Hari zo gek nog niet. En het maakt meteen duidelijk hoe zij wist wat er in haar AIVD-dossier stond nog voor JPB er een blik in had kunnen slaan. Heerlijk, heerlijk, zo’n koningshuis. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 23 oktober-2003
Volgens De Volkrant van vanochtend is het dossier over Mabeltje dat in de kelder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken werd bewaard spoorloos verdwenen. Zowel over het hoe als het waarom tast de leiding van het departement in het duister. Wat dat laatste betreft, het zou om een iel, niet geheim gevalletje gaan, dateren uit 1992 en “vermoedelijk” niet meer bevatten dan een cv. van Mabel Hari. Naar wij aannemen zonder de Bruinsma-connectie. Het dossiertje zou zijn aangelegd naar aanleiding van haar verzoek tot inzage van dossiers in verband met een studie over de oprichting van de VN. Merkwaardigis wel dat het ministerie van Buitenlandse Zaken geen melding maakt van de stage die zij bij hetzelfde ministerie heeft gevolgd. Het zou kunnen betekenen dat andere gegevens over Mabeltje dus ergens anders in het heiligdom van Jaap worden bewaard. Gegevens die zonder enige twijfel ook details bevatten over de interessante activiteiten die onze prinses i.o ontwikkelde bij de VN en later in Joegoslavië. Het is namelijk niet aan te nemen dat zij in verband met die activiteiten geen contacten heeft onderhouden met BuZa en instanties als de AIVD bij gebrek aan een IDB. Alleen al door de informatie van Mabeltje en haar “verloofde” Sacirbey die zo’n nuttige bijdrage is geweest aan het Nederlandse beleid in de kwestie Srebrenica. Mogelijk ligt hier ook de ware reden voor de terughoudenheid van JPB en de AIVD bij het navlooien van haar verleden. Door het voortdurende geouweneel over de contacten tussen mevrouw Wisse Smit en Klaas Bruinsma zijn haar initiatieven in Bosnië en aanpalende gebieden tot nu toe helaas onder water gebleven cq. bewust gehouden. We nemen niet aan dat de Kamer na het huidige gezever over Bruinsma nog eens op dit aspect van de Mabel Hari-affaire zal terugkomen. Het woord is opnieuw aan journalistiek Nederland. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 24 oktober-2003
In onze serie over Mabel Hari hebben wij al eerder gewezen op haar intrigerende aanwezigheid bij het intieme diner op de Amerikaanse ambassade op de avond van de vierde september 1995. En de rol die dat gezellig samenzijn speelde bij de NATO-bombardementen op burgerdoelen in het Servische gedeelte van Bosnië in de dagen die daarop volgden. Uiteraard voerden Amerikaanse en Britse toestellen daarbij de meeste vluchten uit. Maar goede derde bij deze operatie Deliberate Force was Nederland. Dat geeft misschien antwoord op de door ons al eens gestelde vraag namens wie Mabeltje daar zat te kanen met mensen als WesleyClark, Richard Holbrooke, Muhamed Sacirbey en Alija Izetbegovic. In ieder geval namens Nederlandse geïnteresseerden aan wie zij zonder enige twijfel met enige regelmaat terugrapporteerde. En dat geeft weer voedsel aan onze veronderstelling dat de AIVD (BVD) ten tijde van de conflicten in Bosnië en Kosovo contacten met Mabeltje onderhield. Als de respectievelijke premiers dan in een later stadium vragen of de dienst op de hoogte was van iets minder flatteuze zaken uit het redelijk verre verleden van haar informante, wat mag je dan verwachten van de dienst? Bovendien moet de nog steeds door een Srebrenica-trauma geplaagde Kok een deel van Mabel’s achtergrond hebben geweten cq. vermoed. Nogmaals, het grote probleem rond Mabel is niet haar connectie met Klaas Bruinsma, maar haar kennis van de (Nederlandse) shit uit de Balkanoorlog. En de CDA/VVD-combine heeft gisteren omzichtig geprobeerd om nou juist dat aspect stilletjes weg te gooien met het badwater van Bruinsma. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 29 oktober-2003
Aààààch. Toch lullig hoor. Dat die Mikhail Khodorovsky door Putin in de petoet is gegooid. Rusland’s grootste oligarch! Of liever oliegarch! Meteen de hele financiële wereld in rep en roer. De beurs van Moskou gierend in de min. Putin een kloon van Stalin zonder snor. De KGB (FSB) aan de macht. Het einde van de Moskouse Lente. Nou, nou, nou. Tuurlijk, Putin en zijn FSB-kliek spelen een ordinair en grofkorrelig machtsspel. Dat doen wij over het algemeen een stuk subtieler (hè Jaap?). Maar als je een beetje meer dan duinzand in de ruimte boven je zeefbeen hebt zitten wéét jedat Khodorkovsky nooit op een nette manier een oliegarch kan zijn geworden. Ten tijde van het bezopen Jeltsin-regime nam de FC Pickpocket United gesteund door de mafia en de westerse globalisten de Russische financieel-economische sector in de houdgreep en pompte die leeg ten eigen bate. Tot Putin op typisch Russische wijze de klok terug draaide en er zelfs toe overging om de tegen hem agerende voorzitter van Pickpocket United in een cel met vier kruimelaars te proppen. Een ramp. Bijvoorbeeld voor de International Crisis Group (ICG), waarvan Khodorkovsky in Moskou een voorpost was. Officieel is de ICG een onafhankelijk internationaal instituut dat via rapportages uit het veld analyses maakt van potentiële brandhaarden in de wereld en vervolgens haar invloed aanwendt om oorlogen te voorkomen. Weldoener en humanist George Soros is daar de grote animator van. Wie anders zou je haast zeggen? Zullen we eens een paar bestuursleden van de ICG noemen? Mort Abramovitz, Emma Bonino, Garreth Evans, William Shawcross. Kent u die niet? Die zaten samen met George Soros in de club van vrienden en collega’s van Mabeltje die indertijd die brief naar de Volkskrant hebben gestuurd. Omdat ze zo verontwaardigd waren over de behandeling van onze prinses i.o.. Het wachten is nu op zo’n zelfde initiatief ten faveure van Mikhail Khodokovsky. Liefst in de Engelstalige Moscow Times van Derk Sauer, onze Nederlandse oligarch ter plekke. Maar dan nu wel graag met de handtekeningen van ICG-bestuursleden als Wesley Clark, Wim Kok en Ed van Thijn. Van wie de laatste als “vriend van Mo” zich ook al zo vurig heeft ingezet voor de vrijlating van Sacirbey, Mabel’s eerste verloofde. Nog even en die hele mediastorm rond onze mensenrechtenactiviste blijkt georkestreerd te zijn door Putin’s FSB. En Kuifje R. de Vries wordt ontmaskerd als een ouwe KGB-agent. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 3 februari-2004
Misschien is het een flinke klodder mosterd na een copieuze maaltijd, maar we kunnen het toch niet laten. Vandaag voeren wij u mee terug naar juli 1997. Op het zonnige Sint Maarten draait die maand de taperecorder van misdaadverslaggever Bas van Hout op volle toeren. Hij is in gesprek met Etienne (Eutje) Urka. De man die werd gezien als de eerste luitenant van Klaas Bruinsma toen die nog ademhaalde en daarna als diens opvolger. Wat Eutje allemaal vertelt over zijn leven tot dan toe moet uitmonden in een boek. Het project raakte niet veel later in zeer woelig vaarwater toenJustitie de tapes voortijdig in handen kreeg. Maar dat laten we even voor wat het is. Op die tapes kwamen namelijk passages voor over Bruinsma’s voorliefde voor bizarre seks. Een quote: “Ook in zijn seksleven was geweld. Men moest hem slaan en hij moest mensen slaan”. Oh? Dankzij Kuifje R. de Vries weten we dat prinses Wippe Smit in ieder geval in de kleine kajuit van de Neeltje Jacoba met Klaas kofferde. Nou hadden wij over de uitvoering daarvan geen speciale voorstellingen. Maar als we Eutje moeten geloven is de kans dus heel groot dat het bij die gelegenheden flink van jetje ging. Met mogelijk Mabel Hari als strenge meesteres. Om over haar vriendin Ottolien Lels maar te zwijgen. Wij weten niet hoe het u vergaat als op 24 april de beelden tot ons komen van haar huwelijk met Friso. Maar wij worden zeker overvallen door opwindende en bizarre ideeën.

 • Datum: .

dinsdag 17 januari-2006
Hoe was het ook weer? Mabel had in het pre-royale tijdperk wel eens een nachtje doorgebracht op de Neeltje Jacoba, de schuit van Klaas Bruinsma. Maar Klaas had haar bij die gelegenheden niet geënterd. Alles was platonisch gebleven. Zoals het een dominee betaamt. Toen Mabel uiteindelijk erachter kwam dat Klaas een boefje was, had ze de vriendschappelijke relatie verbroken. En dan mag die Charlie de Chileen bij Kuifje R. de Vries zeggen dat het wel een beetje anders lag, bewijs het maar eens (1).
Nou kregen we onlangs een paar mailtjes over deze kwestie, die ons een dieper inzicht lijken te verschaffen in de relatie tussen de toen begin twintig zijnde Mabel en vriend Klaas.
Volgens die correspondentie zou Mabel namelijk samen met een vriendin geruime tijd hebben gebivakkeerd in een appartement van Bruinsma op de eerste etage van een pand aan de Prinsengracht, schuin tegenover zijn geliefde gerechtsgebouw. En daar zouden de dames niet alleen bezoek hebben ontvangen van de eigenaar, maar ook van lieden uit diens avontuurlijke kennissenkring. Onder wie een van de betrokkenen bij de ontvoering van Caransa.
Tijdens die visites zou de sfeer zeer aimabel en zelfs sportief zijn geweest dankzij de aanwezigheid van wat spullen uit de ruime spirituele voorraden van de drugsbaron. Inclusief uit zijn rijk voorziene wijnkelder onder het bewuste pand, waar heel toevallig ook een paar schilderijen lagen opgeslagen die niet geheel rechtmatig waren verkregen. Geen modernistische prullaria, maar werken van Frans Hals en Jacob van Ruijsdael, die een paar jaar daarvoor uit een museum in Leerdam waren ontvreemd.
Na het luidruchtig verscheiden van Klaas werden die schilderijen door Charlie ter verkoop aangeboden voor een half meloen pegels en na wat kwartetten met justitie, politie en de verzekeringsmaatschappij kwam de deal inderdaad tot stand. Publicitair omlijst door Kuifje R., die daarbij Klaas bewierookte als een lezer van grote filosofen en bewonderaar van Hollandse meesters. De Tweede Kamer ging over de affaire zwaar over haar plas. Net als later over Beauty Mabel, die ten tijde van haar relatie met Beast Klaas een alleraardigste bijnaam zou hebben gehad: de Marmot. Toch wel leerzaam, zo’n stukje helaas wat apocriefe geschiedschrijving. Stay tuned.

1. Zie ook onze gelijknamige serie op de Followup-site.

 • Datum: .