Skip to main content

dinsdag 5 april-2011
Er is aan de overkant van de grote plas radioactieve narigheid gevonden in de melk. Afkomstig van de in elkaar geplofte atoomvehikels van General Electric in het Japanse Fuck-u-shima. Dat was effe schrikken. Dus verklaarde een topgeleerde van de Food and Drug Administration het volgende:

"Radioactieve straling is in ons dagelijks leven voortdurend om ons heen. En die stelt helemaal niets voor vergeleken met wat vrijkomt in Fukushima-Daichi. Iemand wordt bijvoorbeeld blootgesteld aan straling als hij met een vliegtuig het land doorkruist, televisie kijkt en zelfs als hij met bouwmaterialen in de weer is".

Kijk, dat heet nou misleiding. Want of je op Schiphol met je handen omhoog door een poortje moet of dat je met je glaassie melk een druppel radioactief iodine uit een verrotte kernractor naar binnen gulpt zijn twee heel verschillende dingen.
En wat denk je van deze? Er stroomt een hele zooi radioactief materiaal bij Fuck-u-shima de zee in. Nog afgezien van het feit dat geen enkele sushibar in de buurt zijn licht nog op hoeft te doen, omdat de hapjes je tegemoet stralen, hoeft de bemanning van welk schip dan ook dat de Japanse wateren doorklieft niets te vrezen. Als je na aankomst de boot gewoon met water en zeep effe lekker afsopt kan er verder niks gebeuren. De hoeveelheden zijn zo laag, dat ze geen gevaar vormen voor de matroosgezondheid. Aldus commandant Jeff Davis van de Amerikaanse Zevende Vloot, die wij overigens zelf nog niet zien ronddarren met een emmertje Cilit Bang en een borstel. Met andere woorden: er is eigenlijk niks aan de hand. Ga gerust surfen op Hawai en ga gerust onder een koe hangen als je daar zin in hebt. Voorlichting!

  • Datum: .

maandag 27 februari-2012
We zijn er nooit geweest, maar Mizumoto Park in Tokio schijnt heel dolletjes te zijn. Je kan er een hele stoot Japanse families gewoon in het wild zien, je kan er roeien, je kan er barbecuen, pingelen op een gitaar etcetera. Net een Nederlands park, maar dan zonder hondenstront.
Na de ramp in Fuckyoushima ging meneer Takashi Kabayama elke dag de stad in om te kijken hoe het met de straling stond en pletterde vervolgens zijn niet al te vrolijke bevindingen op zijn blog. Maar ondanks dat (cq. omdat) ie een hotemetoot was van de Liberaal Democratische partij maakten die bevindingen net zoveel indruk op zijn lezers als een armoedzaaier op Mark Rutte. Tot ie op 1 juli vorig jaar meldde dat ie in Mizumoto Park 0,25 microsievert had gemeten, wat ruim 3,5 keer teveel is om gezond te zijn. Toen werd er blijkbaar iemand wakker, want de volgende dag zat de 63-jarige politicus aan zijn bureau met een strakke plastic zak om zijn hoofd. Dood als een pier in de zee bij Fuckyoushima.
Het verband tussen zijn meetgewoonte en zijn bizarre dood werd een paar dagen geleden pas gelegd nadat de Fuckyoushima Diary melding maakte van bijna netzoveel straling in Mizumoto en elders in de stad als indertijd in Tsjernobyl. Lekker vlot. En dan mag in het betrokken park Jeroen misschien geen poep aan zijn schoen krijgen, in een hoopje strontium trappen of een ander radioactief residu is ook niet alles.
Nog een verontrustend incident. De 64-jarige Uemura Yasuhiro was een stadsbef in Kowaura Minamiise Machi Mie en een uitgesproken tegenstander van atoomenergie. Na de ramp in Fuckyoushima hield hij overal in het land spreekbeurten en vond redelijk gretige oren. Ook al, omdat de Amerikaanse presentjes aan het eind van WO II nog niet uit de collectieve herinnering zijn geschrapt. Op 3 januari troffen een paar smurfen Uemura in zijn auto aan met een flink gat in zijn borst en zo dood als een pier in... juist. Zelfmoord kon niet, want zijn geweer waarmee hij kraaien op afstand hield op zijn boerderijtje stond keurig naast zijn wagen.
Yep, het is een U-bocht, maar beide nog niet zo ouwe knarren zijn wel degelijk het slachtoffer geworden van de recente nucleaire horror. En er komen er meer, veel meer. Ook zonder U-bocht.

  • Datum: .

dinsdag 17 december-2013
Over gekken gesproken. Een maand na het ongelukkie bij Fuckyoushima verklaarde het opperhoofd van de Amerikaanse Zevende Vloot, dat je gerust met je schuit daar langs de kust kon varen om te redden wat er te redden viel. No sweat. Als je maar niet vergat om na aankomst in een naburige haven de hele boel een sopje te geven. Iedereen aan boord van het vliegtuigmoederschip de USS Ronald Reagan haalde opgelucht adem. Als dat alles was. Dus hophop iedereen aan de slag met een emmer water en wat Cillit Bang en vervolgens met zijn allen naar het kleine café aan de haven.
We zijn nu bijna twee jaar verder en tot nu toe zwabberen 51 bemanningsleden rond met schildklierkanker, leukemie en/of een hersentumor. En dat komt niet van een hardgekookt ei. Voor de rest is er niks aan de hand. Carry on. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 2 juli-2014
Zijn ze niet scheutig mee. Met nare berichten over de nucleaire ramp in Fuckyoushima. En zeker niet over de potentiële dooien of de dooien die er al gevallen zijn. Neem bijvoorbeeld dat personeel van de nucleair voortgedreven USS Ronald Reagan, waarover wij in aflevering 2 op 17 december 2013 al een emmertje hebben leeggekieperd. Zo'n zeventig man daarvan hebben inmiddels een proces lopen tegen de Japanse energiereus TEPCO. Die heeft in hun ogen de zaak besodemieterd door een hele lading info over de ernst van de ramp binnenboord te houden. Daardoor is een flink deel van de bemanning van de Reagan besmet geraakt en zijn daardoor ernstig onwel geworden of ashes to ashes gegaan. Waarom ze geen zaak hebben aangespannen versus het Amerikaanse Ministerie van Defensie is niet helemaal duidelijk. Je mag toch spreken van een serieuze blunder als je met al je aanwezige expertise meer dan vijf uur open en bloot hulp laat verlenen in een toch in ieder geval besmette omgeving en vervolgens matrozen vrolijk het dek laat zwabberen alsof er niks aan de hand is. Maar misschien achten de slachtoffers zich bij voorbaat kansloos of zijn ze bang voor repercussies. Veteranen worden in het land achter die mevrouw met die fakkel behandeld of ze lepra hebben. Of nucleair zijn besmet. Stay tuned.

  • Datum: .