Skip to main content

donderdag 31 maart-2011
Het is net Ajax. Alleen ging het in Kosovo maar om één man. President Behgjet Pacolli moest van het Constitutionele Hof oprotten. En deed dat ook. Volgens het Hof stonk zijn verkiezing een uur in de wind en dat was geheel in overeenstemming met zijn carrière. Die hebben we op 23 februari al licht beroerd in het derde deel van "Niertjes à la carte", maar we snorkelen vandaag iets dieper. Want je kan bijvoorbeeld wel een gewaardeerd lid zijn van het Amerikaanse Centre for Strategic and International Studies, maar als je ziet dat in de top van die club boeven als Richard Armitage, Frank Carlucci en Henry Kissinger een plekje hebben gevonden, weet je meteen hoe laat het is.
Zo liet de Zwitserse OvJ Carla del Ponte, die korte tijd later hotemetoot zou worden in het Haagse Vredespaleis, in 1999 het kantoor van Pacolli's firma Mabetex in Lugano omkeren. Binnen het kader van de Kremlingate-affaire. Een omkoping- en witwas schandaal uit de eredivisie, waarbij de familie van Borrel Yeltsin, luitjes van de regering Clinton en IMF-gieren de hoofdrollen voor zich opeisten en een leuk bijrolletje was weggelegd voor de omhooggevallen autohandelaar Boris Berezovsky (1). Borrel's opvolger Poetin dekte de zaak af en na drie jaar ringsteken gaf het Zwitserse OM de pijp aan Wilhelm. Pacolli stak zijn middelvinger in de frisse Alpenlucht.
In 2007 ontstond een nieuw schandaal rond de Kosovaarse miljardair. In juni van dat jaar meldde de Servische pers dat Marti Ahtisaari, de Finse speciale afgevaardigde van de VN voor Kosovo, 40 meloen pikzwarte euro's had ontvangen van Exhet Boria. Een Kosovaarse Albanees die zich bezighoudt met de handel in verwarrende middelen uit Afghanistan en als rechterhand van Pacolli wordt gezien.
Direct werd rondgetoeterd dat het om Servische desinformatie ging. Maar jammer nou, die berichten in de Servische pers steunden wel op materiaal, dat Duitse geheimsmurfen onder leiding van brigges Luke Neiman hadden opgetakeld. Naar aanleiding van een verzoek in die richting van toenmalig VN-opperhoofd Ban Ki-moon.
Er was sprake van vier zilverkleurige koffertjes met cash, die in het Kosovaarse hoofdkwartier van Marti werden overgedragen en vervolgens met diplomatieke zegels naar Finland verhuisden. Verder doken de betrokken smurfen nog een bancaire transactie op waarbij 2 duistere meloenen van Boria's Zwitserse rekening werden overgeheveld naar een rekening van Ahtisaari bij de Bank of Cyprus. En tapten nog wat gerelateerde telefoongesprekken tussen Behgjet en Marti af.
Deze onrustbarende info haalde de internationale gemeenschap maar een paar maanden uit haar ritme. Toen ging de Veiligheidsraad accoord met het voorstel van de Finse speciale afgevaardigde om van Kosovo een zelfstandige staat te maken (2).
Met poen is alles te koop. En Ahtisaari was en is niet de enige die bij gelegenheid zijn hand ophoudt. Pacolli een tijdje geleden in het blad Fokus: "Ik betaal een team van 60 man om in Washington te lobbyen voor Kosovo. Te beginnen bij leden van de regering-Bush en dan succesievelijk Amerikaanse leden van het Congres en Senatoren".
De Kosovaarse president is nu opgestapt, maar we zullen nog veel van hem horen.

(1) Berezovsky komt bij ons ondermeer bovendrijven als zakelijk contact van Jan Willem Godin. Een van de jolige figuren uit de serie Shady, die door zijn vermeende rol bij het openbaren van "staatsgeheimen" een weekje achter het gaas verdween.
(2) Maximus Verhagen stond vooraan bij de erkenning van de nieuwe mafiastaat. Nee, wij suggereren niks.

  • Datum: .

vrijdag 1 april-2011
Het is net Rik van den Boog. Die president Pacolli is niet weg te branden. Meldden wij gisteren nog dat ie was opgerot, nog geen dag later heeft ie zich teruggemeld op zijn post. Duidelijk op instigatie van zijn niertjespremier Thaci, die driftig op zoek is naar wegen om het constitutionele conflict rond Pacolli weg te masseren. Zoals wij al zeiden: wij zullen nog veel over deze Kosovaarse president horen. Stay tuned.

  • Datum: .