Warren Buffett is steenrijk. De op twee na rijkste van de wereld. Is ie geworden met pakken poen over de wereld schuiven en bedrijven leeghalen. Gelukkig is ie heel gewoon gebleven. Vraagt gisteren een collega van ons aan hem wat ie vond van het Griekse gedoe. Zegt ie dat Griekenland “net een hond is die op het Europese karpet pist”. En dat onze oosterbuurtjes volgens hem niet wel tussen hun kwabben waren door dat onbetamelijke gedrag nog te honoreren ook. Hoe gewoon kan je zijn. 
Warren wordt bij zijn graaiwerkzaamheden terzijde gestaan door ene Charlie Munger. Geen man om “Je suis Charlie” voor op je buik te hangen. In 2012 baarde hij namelijk nogal opzien toen hem gevraagd werd wat hij dacht van de goudaankopen die de FED toen pleegde. Het antwoord van Charlie. Komt ie:

 ... Goud is heel mooi om op je kleren te naaien voor een Joodse familie in 1939 in Wenen. Maar beschaafde mensen kopen geen goud. Ze investeren in produktieve zaken”.

Over gewoon gesproken. Buffett hoort uiteraard bij de 1 procent klootzakken die in totaal meer bezitten dan de rest van de wereldbevolking bij elkaar. Reclameboodschap van de NPO: “Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen”. Sure. 

  • Datum: .

Armoe houdt je knap. Dat zei ons opoe vroeger altijd. Daarmee bedoelde ze dat hoe meer poen je omhanden had, hoe meer je de neiging kreeg om narigheid uit te halen. Kon ze wel eens gelijk in hebben gehad. Neem nou diezelfde Warren Buffett over wie we het gisteren nog hadden. Beginjaren negentig van de vorige eeuw druppelde naar buiten dat ene Larry King uit Omaha al jaren een koterhopsring runde. Tot in het Witte Gekkenhuis van Reagan en Bush toe. De ontdekking ervan was eigenlijk toeval. Een senaatscommissie was aan het snuffelen naar King's financieel geschuifel met federale poen en stuitte daarbij op de door hem gerunde drugs- en seksring. Normaliter gaat dan de nationale alarmsirene af en is het einde oefening bij dit soort gevallen. Tuurlijk, je zegt voor alle oetlullen in het land wel dat je de onderste steen boven zal halen, maar in werkelijkheid ga je aan de noodrem hangen. Damage control. En mocht de betrokken commissie er onverhoopt toch echt werk van maken en een snuffelaar op pad sturen om die steen op te tillen, dan kan je altijd nog die snuffelaar kelen als dat nodig is. Dat laatste overkwam Gary Caradori. Die vloog op 7 juli 1990 samen met zijn zoontje van 8 in zijn eenmotorige Piper Saratoga naar Chicago om foto's op te halen waarop hoge hufters in the flesh te zien waren bij het koterhopsen. Toen hij de explosieve prentjes in ontvangst had genomen belde hij zijn opdrachtgever op en riep “we hebben ze bij hun ballen”. Helaas, het was eerder andersom. De Piper Saratoga crashte op weg naar huis. Gary en zijn zoontje kwamen om. De foto's waren pleite. Stond Warren Buffett er ook op? Is mogelijk, want hij was een van de mensen die Caridori cq. de commissie tijdens het hopsonderzoek in Oklahoma in het vizier kreeg. Maar net als hier achter de duinen is dit soort lieden too big to fall. Dat gold al toen Bush nog hoofdbewoner van het Witte Gekkenhuis was en helemaal toen Clinton de boel daar overnam. Want Warren was en is een goeie gap van Bill, die op zijn beurt weer een goeie gap is van kinderkruiper Jeffrey Epstein. Dus die kan niet stuk. Het onderzoek belandde in het moeras. Weggejorist. En ons opoe? Die had gelijk. 

 
  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch