Skip to main content

woensdag 12 oktober-2005
Gaan we weer. Op 4 december 2003 besteedde het teeveeprogramma Netwerk aandacht aan de groenbeleggingsmaatschappij Groen Invest Nederland (GIN). Het bedrijf zette Robiniastekjes in de grond. Nee, niet in Costa Rica. Gewoon in Noord-Nederland. Robinia is een Europees soort hardhout (Pseudo Acacia) en als je de aanvechting had om je geld te beleggen in natuurproducten en daar toch een leuke winst uit wilde peuren dan kon je bij GIN uitstekend terecht. Daar leken de bomen namelijk de hemel in te groeien.
De Netwerkers maakten aan de hand van een stel rapporten uit 2000 echter duidelijk dat het bedrijf de beleggers had gelokt met overdreven winstverwachtingen en valse voorlichting waar het de verzekering betrof. Die zou namelijk berusten bij Nationale Nederlanden, maar naar aanleiding van diezelfde rapporten had de verzekeraar de polis van GIN afgekocht. Een polis overigens die volgens een paar getuigen het levenslicht had gezien dankzij het schuiven van een paar steekpenninkskes. Nationale Nederlanden ontkende de beschuldiging.
Hoe dit zij, Netwerk ging nog een stap verder om zijn case Rubiniahard te maken door het Research Instituut Alterra uit Wageningen nog eens aan GIN te laten ruiken. Volgens Alterra hadden de Noordnederlandse boomkwekers de winstverwachting met de factor honderd naar boven gekrikt en zag het somber in voor de 10.000 beleggers.
GIN is niet de enige beleggingsclub die zich in Nederland te buiten gaat aan het poten van Robiniaatjes. Ook de Stichting Robinia en en Robinia Gold doen dat. Maar met dat tweetal schijnt iets ernstigs gebeurd te zijn. Hij schrijft het volgende:

“... Robinia Gold, de maatschappij waarin particulieren participeerden en de grond en bomen aankochten is verkocht aan de heer Ties de Vries (www.tgdevries.nl) welke inmiddels failliet is verklaard. Telefoon wordt niet meer beantwoord. E-mails dus ook niet. Participanten kunnen fluiten naar de guldens/euri.
De curator heeft inmiddels bekend gemaakt (documentatie op verzoek beschikbaar) dat er niet veel meer te halen valt bij de heer De Vries. Gezien hier een smeergeld-affaire achter zit met een gerenommeerde club is dit misschien verder onderzoek door jullie speurneuzen waard.
”

Doen we. Tot we worden ingehaald door de grote jongens van de msm (mainstream media) of de Consumentenbond. Maar dat is niet zeker. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 17 oktober-2005
Stel, je hebt bij een fiscaal interbellum of anderszins een paar losse dukaten vergaard en je krijgt net op dat moment een folder in de bus of een gladde gozer aan de deur met een attractief investeringsplannetje? Dan kan je in je euforie bij een koppie leut gierend door de knieën gaan en zomaar een krabbel zetten onder een contractje. Vooral als dat plannetje ook nog goed is voor het milieu.
Dat gebeurde bijvoorbeeld in de casus van Robinia. Een zootje troep in de bus, geurende advertenties in de krant, een gladde gozer in je favoriete fauteuil. Het verhaal: je kon vet winst maken als je belegde in hardhoutplantages.Weliswaar op termijn, maar da’s altijd nog beter dan je dukaten in een ouwe sok te proppen.
Een heleboel mensen trapten erin. Kochten op aanraden van die gozer in hun fauteuil lapjes grond met gemiddeld zo’n 900 robinia’s. Die knopjes zouden in drie tranches worden gekapt. Na zes jaar, na 12 jaar en na 20 jaar. Na de kap van die eerste twee tranches kreeg je geen poen maar groene aandelen en na twintig jaar kreeg je dan de hele bups uitgekeerd minus vijf procent onderhoudskosten. Kostte die grap gemiddeld? Zo’n 38.000 ouwe guldens, want Duitenberg had zijn kind nog niet ter wereld gebracht. Als dat bedragje onverhoopt niet in je sok zat was dat ook geen probleem. Kon je een leuk hypotheekje krijgen. Veelal via de Direktbank.
Nou, we weten inmiddels hoe ruïneus alles is verlopen. De bewuste plantages werden anderhalf jaar geleden verpatst aan de onderneming van ene meneer De Vries. Meneer De Vries gaat dit jaar met zijn hele hebben en houden de bietenberg op. Piet Belasting in Goes strijkt nog een halve meloen euri op en verder ajuu paraplu. Er is niks meer te halen bij meneer De Vries. Je contractje blijkt ook al op een wrakke fundering te staan. Blijven over je groene aandeeltjes.
Die zijn verzorgd door MPC, een Duitse investeringsmaatschappij. Dat wil zeggen een Luxemburgse dochter. Die dochter ging vorig jaar om zeep. Niks aan de hand. De aandeelhouders zouden hun investering terugkrijgen. Wanneer is nog steeds niet duidelijk. Maar er gloort hoop, want MPC wil in Nederland een filiaal uit de grond stampen. Alleen jammer nou, ook in dit geval weet niemand wanneer.
Het lijkt op zwendel. Maar het is de vraag of we zomaar de hele prak met een kluitje Zeeuws Meisje op het bord van meneer De Vries kunnen schuiven. Want de rol van MPC lijkt ons ook scheisse en misschien is zelfs de bank direkt of indirekt bij dit schandaal betrokken. Dit verhaal krijgt een staart. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 25 oktober-2005
En wij vorige keer maar schrijven dat er in Nederland geen MPC-filiaal was. Was er wel. MPC Capital, gevestigd aan de Utrechtseweg in Hilversum sinds 1998. Dus toen in november/december 2003 de Luxemburgse dochter van de Duitse investeringsmoloch door het ijs zakte had de Robiniafakkel meteen kunnen worden overgenomen door MPC Capital. Om te kijken of voor de teleurgestelde hardhoutliefhebbers misschien nog een leuk fondsje stond te bloeien in ’t Gooi. Was ook toegezegd, maar tot nu toe geen nieuws. Wat je al gauw op de gedachte brengt dat MPC niet zo happig was om blijvend betrokken te zijn bij het
schemerige avontuur van Ties de Vries en zijn volgelingen.
En waarom zou je ook? Het gaat hartstikke goed met de Hilversumse geldzak. Vooral met de scheepvaartfondsen. Maar zelfs in de wat aarzelende vastgoedsector boert MPC er vrolijk op los. Althans volgens Jaap Wolters, een vroegere tandensmid die zich heeft bekwaamd in de stenenhandel. Nou, leuk voor Jaap en zijn maatjes (Ulrich en Ben), maar wel knap lullig voor de Robinia-club. En aangezien we altijd voor David in de weer zijn en nooit voor Goliath schreven we de volgende e-mail aan Jaap:

“Geachte heer Wolters,

Volgens door ons ontvangen informatie zouden investeerders van Robinia Gold na het echec van MPC Competence SICAV in Luxemburg eind 2003 door MPC Nederland worden opgevangen en begeleid bij het investeren in een nieuw fonds. Dat zou tot nu toe achterwege zijn gebleven. Mocht dat juist zijn, zou u ons dan kunnen zeggen waarom MPC het tot nu toe heeft laten afweten? Dit ten behoeve van de artikelenserie “De bomen en het bos” op onze website.
”

Kijken of Jaap een paar gaatjes in het hardhout ziet. Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 3 november-2005
Maken we niet veel mee. We kregen van MPC in Hilversum keurig antwoord op onze e-mail van 25 oktober jl. (zie vorige aflevering). Alleen niet van Jaap Wolters, de grote baas himself, maar van een trapje daaronder. Directeur Jan Hoekstra. Leest u even knus mee?

"Robinia heeft in het verleden inderdaad het aandelenfonds MPC €-Methodik (deelfonds van MPC Competence SICAV) verkocht. Dit product is in het verleden uit de markt gehaald. Vervolgens is een soortgelijk product op de markt gebracht: MPC Competence Europa Methodik AMI. De administratieve verwerking van dit product loopt niet meer via Luxemburg maar via NV Algemeen Nederlandse Trustkantoor ANT (ANT-Trust) in Amsterdam. Alle oorspronkelijke investeerders hebben geruime tijd geleden de gelegenheid gekregen om ook in te stappen in dit nieuwe product. Meer informatie over MPC Competence Europa Methodik AMI vindt u op onze website: www.mpccapital.nl. Wij hopen u zo voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet,

Jan Hoekstra
"

Nou Janus, wij zijn inderdaad voldoende geïnformeerd. Waarvoor onze innige dank. Maar waren alle oorspronkelijk deelnemers dat ook?
Wij dus even de boer op. En wat zei die? Dat de inmiddels in een faillissementsmoeras geraakte Ties de Vries wel had beloofd dat hij de hele Luxemburgse papierwinkel zou afhandelen en dat de investeerders hun inleg zouden terugkrijgen. Maar allebei mooi noppes. Geen uitnodiging om via ANT-trust je poen te laten groeien en bloeien en geen teruggave van de inleg bij MPC-Luxemburg.
Dat is dus een dead heat. Maar we hechten altijd onvoorwaardelijk aan de info van de mensen die onze assistentie inroepen. Dus MPC-Hilversum, hou de inbox in de gaten. En stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 7 december-2005
Zo, dat is lekker. Schrijven wij ons een lichte acné over de trubbels bij Robinia, de gelijknamige stichting en over Groen Invest Nederland (GIN), wat lezen we gisteren op Belegger.nl? Een ronkende advertentie van GIN. Als je je losse euro’s in de pseudoacacia’s van die club steekt kan je rekenen op 6 tot 17,3 procent rendement. En de controle op het reilen en zeilen binnen deze club van groenzoeters wordt verzorgd door de Stichting Robinia, de Stichting Vruchtgebruik Robinia en accountantskantoor Van der Linden. Nou, dat schept vertrouwen. Zijn wij nou gek of hoe zit het?

  • Datum: .

donderdag 8 december-2005
Deze serie heeft niet ten onrechte bovenstaande titel gekregen. We zien inderdaad door de bomen het bos niet meer. Tot die conclusie moet je wel komen na het lezen van de volgende mail in reactie op ons artikeltje van gisteren:

“Hoi lezer,
Efkes ter aanvulling. Stichting Robinia is een onafhankelijke stichting, gevestigd in Wageningen, die de plantages van de bomenclub in de gaten houdt en daar tegen betaling verslag van uitbrengt. Dan heb je de Stichting Toezicht Robinia Gold en die houdt specifiek toezicht op de verrichtingen van de nu failliete club Robinia Gold. Deze bestuurders hebben al jaren last van het Hastens slaapvirus. Daar is jullie acné niks bij. Dan heb je nog een kritisch clubje G-Gin (Geen Gin). Ook al in Hastens, want daar hoor je niks meer van. En aan het GIN moet je eens vragen naar de plantages in Nieuwehorne en Makkinga. Dan bulkt het gal je de telefoon uit.
De nieuwste truc van het GIN: opbrengstgarantie van de bomen (die ze in China kopen, ha,ha,ha) !!!!
”.

Nou, daar is geen woord Chinees bij. Volgens de schrijver houdt het GIN dus zijn broek op met de aan- en verkoop van volwassen Robinia-chopsticks in de winkel van de erven Mao. Omdat de aanplant in Noord-Nederland blijkbaar net zo knudde is als de geheimhouding bij de Regionale Inlichtingendienst Rotterdam-Rijnmond. Om eens wat te noemen. Rendement tussen de 6 en 17,3 procent? Eerst zien, dan geloven. Stay tuned.

  • Datum: .

vrijdag 9 december-2005
Groen Invest Nederland, een club die investeert in alternatieve tropische regenwouden in de mistige zwompen van onze noordelijke provincies, gaat naar de rechter. Waarom? Lees een nieuwe mail van onze Friese correspondent.

“Hoi lezer. Ben ik weer. De eigenaren van GIN-participaties in de plantage in de gemeente Opsterland kunnen weer gaan geloven in hun rendementen, want de raad heeft besloten om de aanvraag van het GIN om het bos om te toveren in een definitief wandelparadijs, kompleet met Robinia genietbankjes, afgewezen. Aldus heden de Leeuwarder Courant. Het GIN zal naar de rechter stappen, want een of andere gemeentelijke hotemetoot deed iets teveel toezeggingen en ze motten wel van die verrekte rendementen af. En van eeuwig zingende bossen valt weinig rendement te verwachten nietwaar?”

Wij begrijpen de ironische boodschap. Maar stel dat die wandelpaden en genietbankjes er toch komen, dan kan zo’n aandeelhouder van GIN in ieder geval nog genieten van de eeuwig zingende bossen als de rendementen door de moerassige bodem van zes procent mochten zakken. Hoewel, vanuit Wageningen wordt de zaak scherp in de gaten gehouden. Dus er is nog hoop. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 13 december-2005
“Groen Invest Nederland is een echte Nederlandse organisatie, transparant. Direct aanspreekbaar en gehouden aan de Nederlandse wetgeving. De betaling van de deelnames verloopt via de notaris. De volumegarantie van Groen Invest Nederland legt een solide basis voor een eersteklas rendement op uw investering”.
Aldus de Sirene-roep voor groenbeleggers van GIN op de eigen website. Leuk, maar het hardhouten bedrijf is sinds 2000 in handen van FAM II BV waar de F.A.M. (Frans) van der Heijden de Robinia zwaait. En da’s een Belg. Uit een Kempense familie die zich al jaren bezighoudt met kartonnen en polystereen-verpakkingen. Hm? Polystereen? Milieu? Nou niet gaan zeuren van zie je wel die Belgen, want de oh zo milieubezorgde groenzoeterclub Terra Vitalis heeft zich via een U-bocht verbonden met de wereld van de supersnelle bolides, pitsteefjes en olievlekken. En dat zijn volbloed Nederlanders en daar piept ook geen mens over (1).
Zeker is in ieder geval wel dat Franske met zijn GIN niet puur gefocust is op het toedienen van Pokon of een gezegend product van Melchemie om zijn boompjes fatsoenlijk door hun adolescentie te wurmen. Zo is de grote trots van GIN een mega-bewaarplaats van papieren dossiers voor banken en verzekeraars. En daar fluiten geen vogels.
Dan is er nog iets anders. Daarvoor gaan we over naar onze Friese correspondent Knilles, die ons het volgende mailtje stuurde, gericht aan de GIN-beleggers:

“Een berichtje van uw bomenscout. Staat een mooi plaatje op de site van GIN met bijschrift: ‘swerelds grootste zonnecelcentrale in Leipzig gebouwd door GIN. En ik maar denken dat jullie centjes in de bomen gestopt hebben (velen slechts in de kapopbrengst, als die er ooit komt. Maar ja, dan moet je maar goed lezen voor je je poot ergens onder zet).
Dus ik het fietsje uit het hok gehaald, want dat wil ik wel eens zien. “Waar ga je heen?”, zegt mijn vrouw. “Naar Leipzig, zonnecel-centrale bekijken!”. Zij weer: “Dan is het goed. Als je maar geen sigaretten gaat halen, want dat soort mannen komt nooit meer terug”.
Mijn vrouw heeft een goede kijk op rendementen: ik weg, geld weg. En ze smeerde wat boterhammetjes voor onderweg. Dus ik naar Leipzig om jullie rendement uit stroom van dichtbij te bekijken. En ja hoor, daar staat ie. Gebouwd door... Shell. Nou niet bepaald bekend door Umweltfreundlichkeit. Naar het schijnt liggen de panelen op 35.000 Robinia palen. Van de plantages uit Nederland? Of van aankoop van Chinese stokjes met de centjes van de participanten? We blijven graven tot de onderste wortel boven is en wellicht moeten we daarna het fenomeen beleggen in bomen maar met wortel en tak uitroeien
”.

Als je helemaal naar Leipzig fietst voor het goeie doel, moet je uit het goeie hout gesneden zijn. Wij verwachten daarom nog het nodige uit het schaarsbeboste noorden. Stay tuned.

1. Zie de afleveringen 179, 180, 188 tot en met 190 van de roemruchte serie Octopussy op onze Followupsite.

  • Datum: .

vrijdag 21 maart-2008
Nououououou, is dat effe een verrassing. Groen Invest wordt voor de kadi gerost. Door een groep in hun kruin getaste beleggers. Die hadden namelijk hun poen in Robiniaatjes gestoken, omdat ze warme gevoelens kregen van zowel tropisch hout in de Friese toendra's als een weldadige oude dag. Daarvoor had het merendeel zich zelfs in de schulden gestoken. Zoveel vertrouwen hadden ze in de bedrijfsleiding. Maar als je beloofde rendementen al twee jaar uitblijven beginnen de ronkende folderbeloftes van Groen Invest langzamerhand op fata morgana's te lijken.
Overigens wel wat laat allemaal. Want wij hebben ons in de laatste maanden van 2005 al de vellen gebimbamd om de Robinialen wakker te krijgen. Maar die lagen toen blijkbaar nog uitgebreid op twee oren. Goed, kan gebeuren. Geen stek zonder vlek. Wie zich door Groen Invest genaaid voelt kan zich melden bij bef Honore van Schuppen in Amsterdam. Want die gaat ervoor. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 15 juni-2009
Opnieuw een droevig bericht. Eind vorige week lieten de curatoren van Groen Invest weten dat directeur Frans van der Heijden de Robiniakluit belazerd heeft. Franske zou zeker 2,4 meloen investeringsgeld voor eigen doeleinden hebben gebruikt. En onze Belgische vriend is volgens de cijfernerds ook volledig verantwoordelijk voor het gat van 70 meloen dat bij Groen Invest is gevallen. Zeventig meloen! Beter dan zo'n erg klein beetje. En wij in 2005 al bimbammen dat het bij Groen Invest en die hele Robiniazooi niet pluis was. Niet in Friesland en niet daarbuiten. Hoop je dat de boodschap aankomt. Maar wat doen die groenzoeters? Slaan toch hun spaarvarkens aan barrels en stoppen massaal hun poen in de gleuf van Frans. Begrijpt u het, begrijpen wij het. Investeren in groen? Hark je tuin om. Of zet een begonia in je vensterbank. Stay tuned.

(1) Voor u zich een ongeval zoekt, deze serie is ondergebracht bij "Hardhout met een luchtje" op onze Followup-site.

  • Datum: .