Skip to main content

woensdag 23 maart-2005
Zo. Daar zijn we ook van af. Voorlopig geen oeverloos geouwehoer meer over die gekozen burgemeester. Die straks ook nog zonder kleren door de steden moet waren als het demolitie-team van Jan Peter Valhelm daarover tenminste wel zijn zin krijgt.
Als je de reacties ziet op deze nacht van Van Thijn zou je zweren dat Nederland getroffen is door een meteoorsteen ter grootte van Den Haag (1). Een ramp. Maar wat is er helemaal gebeurd? Wat had het ons opgeleverd? Hadden we misschien Cohen of Opstelten kunnen dumpen. Maar hadden we daar dan iets beters voor teruggekregen? Zeer twijfelachtig, want het is in de polletiek zo, dat je als je eenmaal in het pluche zit je schijt kan hebben aan de kiezers. Zelfs als ze ergens massaal tegen zijn.
Ja maar, zeggen de voorstanders onder leiding van Thommetje en Boris, het was met zo’n gekozen burgemeester een stukje democratischer geworden in Nederland. Het regentendom komt dan dichter bij het volk te staan. Ja en? Kan je de gekozen burgemeester op zijn vestje spugen als je opoe verkommert in het lokale verpleeghuis omdat ze toevallig steeds wordt overgeslagen door de verzorging? Als je al duizend jaar afgeschreven flatwoning door een of andere WOZ-fanaat als paleis wordt aangemerkt? Als je pas over een half jaar bij de tandarts terecht kan terwijl een paar van je ivoren wachters sterk lijken op zerken uit de achttiende eeuw? Als je buren denken dat de hele straat een liefhebber is van Ali B.? Als je energierekening weer eens omhoog gaat terwijl je hout sprokkelt en een keer in de vier maanden je afschrobt in een tobbe? Als er een metrohalte is gepland in je kelderruimte? Als je in je kruis wordt getast door een bromsnor omdat ie denkt dat die bobbel in je broek iets anders is dan je jongeheer of je golfheuvel? Nee dus.
Een burgemeester is een manager die desnoods nog wel even voor lul wil staan als Sinterklaas wordt binnengetrokken of als een inwoner 120 wordt, maar verder moet het wel ophouden.
Kortom, die gekozen burgemeester is voor mensen die ervoor gestudeerd hebben misschien het begin van een heilstaat, voor Jan Pino cs. zal het even worst zijn. En dan hebben we het wel over de meerderheid van de bevolking. Tenzij ze daarover worden ondervraagd door Maurice de Hond of een andere wijsneus.

1. Voor andere nachtelijke highlights van Van Thijn zie het artikel “Van Estoril naar Zandvoort (45)” dd. 16/3/2005.

  • Datum: .

donderdag 24 maart-2005
En jawel, de eerste domino is omgevallen. De Graaf heeft aan zijn stutten getrokken. En eigenlijk niet omdat Van Thijn cs. die grondwetswijziging door de papiermolen hebben gehaald, maar om het gebrek aan steun van de coalitiegenoten.
Nou willen we niet eigenwijs zijn, maar de coalitiegenoten hebben dat gelul over bestuurlijke vernieuwing en andere bleke parels uit het programma van die overgebleven 66 Democraten aan het begin van de rit geslikt omdat ze dat partijtje nodig hadden voor een beetje fatsoenlijke Kamermeerderheid. Van dat zootje ongeregeld van Herben hadden ze namelijk op dat moment even de weldoorvoede buik vol.
Dat het reserve-elftal van Bos nu De Graaf een zetje heeft gegeven komt ze niet slecht uit. Kunnen ze brullen dat die “linkse” rakkers expres naar de dolk hebben gegrepen in de hoop dat de coalitie zou sneuvelen. Als dat zo is dan hebben die rakkers dat goed gedaan.
En normaliter dondert de boel ook in elkaar. Als het clubje van Boris tenminste de enige democratische consequentie trekt uit dat geschuifel van de zalvend rondgaande Verhagen en de pedante krijtstreep Van Aartsen: de stop eruit trekken. Zijn we eindelijk van dat neo-conservatieve gruwelkabinet van Mabuse Balkenende af en kunnen we het misschien eindelijk weer eens hebben over de groeiende onderkant van onze samenleving. In plaats van
windowdressen en Al Qaidazen.
Maar doen die Democratische parelvissers dat? Want als er nu plotseling verkiezingen nodig zijn dan blijft er noppes van ze over, zo De Hond dat wil. Op zich niet erg, want het ging toch om een nep-collier. Maar voor zo’n debating clubje is het wel een zuur bommetje om de LPF achterna te gaan. Een dilemma dus. Stel je je eigen ondergang nog even uit of niet? Waar een gekozen burgemeester al niet goed voor is.

  • Datum: .