Skip to main content

donderdag 9 juni-2011
Volgens berichten uit het land van de tellgangers worden we door de Bilderboeven genaaid. Niks bijzonders, maar dit gaat over de locatie. St. Moritz. Ze zitten daar namelijk wel met zijn allen in Grand Hotel Kampinski, maar dat is meer voor de gezelligheid. De zwaargewichten zouden de komende dagen stilletjes wat heen en weer hoppen naar Genève om op een nu nog geheime locatie eens even flink wat pijlen door de zure appels te schieten.
Nou doet de top van dit elitaire gebroed dat vaker. Bijvoorbeeld in november 2009 toen besloten moest worden wie de eerste president van de EU werd. Tony Blair was de belangrijkste kandidaat. Maar om nou meteen een oorlogsmisdadiger op het schild te hijsen was misschien wat al te riskant.
De gordijnen waren nog dicht, maar op het toneel daarachter waren de regisseurs onder leiding van Bilderoudste en kindervriend Etienne Davignon druk bezig om uit het kleine koor de man met de X-factor op te vissen voor de solopartij. Uiteindelijk kozen ze de toenmalige Belgische premier Herman van Rompuy. Misschien een politicus met de uitstraling van een door EHEC geplaagde makreel, maar wel eentje die je onmiddellijk associeert met een onbevlekte ontvangenis.
Hoe dit ook zij, Herman hield avant la lettre zijn maidenspeech tijdens een ingelaste Bilderborrel in Château de Val Duchesse in het Belgische Auderghem, waar voor zover bekend in het verleden geen drijfjachten op koters hebben plaatsgevonden. De gabber van Etienne pleitte daarin voor de invoering van een Europese belasting om het monstrum in Brussel beter in staat te stellen zijn eigen broek op te houden. Hier en daar schoot de Beluga verkeerd en werd er gemorst met de Dom Perignon, maar een paar dagen later reed Herman een ererondje. Hij had gewonnen. Maar zoals dat gebruikelijk is binnen het milieu van de Bilderboeven: niks voor niks. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 14 juni-2011
Een paar dagen geleden vloog Europees president Herman van Rompuy samen met tien tot twaalf slippendragers naar Nizhny Novgorod voor een babbel met de Russische president Dimitry Medvedev. In een jet met 37 zitplaatsen die door de Belgische luchtmacht ter beschikking was gesteld. Kostte een krabbel, want alleen de kerosine kwam op de nota te staan.
Een paar uur na het vertrek van Herman's schaars gevulde Embraer 135 ging in Brussel een Learjet met 15 zitplaatsen de lucht in. Bestemming? Nizhny Novgorod. Aan boord de president van de Europese Commissie Manuel Barroso, Europees minister van Buitenlandse Zaken Lady Ashton en een handje dikdoeners. De kist was gehuurd van het Londense Air Charter Service en de kosten van het vluchtje mogen toch gauw op tussen de 50 en 100.000 Pond worden geschat.
Hadden ze niet met Herman mee kunnen vliegen? Smoes 1: die verrekte agenda's waren niet in harmonie te brengen. Smoes 2: je kan niet het risico lopen dat de top van het Vierde Rijk een Lech Kaczinsky-duik neemt (1). Lijkt allebei plausibel. Maar een straalbezopen manneke Pis weet nog te boeren, dat bij Van Rompuy en Barroso geen onweerstaanbare neiging bestaat om elkaar dagelijks af te lebberen. Er zou zelfs een stille strijd woeden over de vraag wie het dichtste bij dertig centimeter komt.
Nou kan dat best meespelen. Het zijn ook allebei maar mensen. Maar er is ook nog wat jong zeer. De Europese Commissie onder aanvoering van Manuel voelde zich namelijk nogal stevig voor lullo gezet, toen Herman als Belgisch premier oktober 2009 een deal van vier A4-tjes sloot met de grote jongens van energiegigant GDF Suez. Onder wie Etienne Davignon, Herman's Gepetto. De jongens mochten een drietal bejaarde kerncentrales, die bij hoog water de Fuckushimatoets nauwelijks zouden doorstaan, tot 2025 in de vaart houden. Tien jaar langer dan in de wet was vastgelegd.
Zelfs een afgestudeerde Inholland-student zou de vraag opperen wat GDF Suez extra moest schokken voor die deal. Noppes, niente, nada. Herman gaf een cadeautje weg. Een cadeautje dat de winkel van Etienne niet alleen in staat stelde om de kas te spekken, maar ook haar monopolie in de stroomvoorziening te handhaven. En als er één ding is waar de Europese Commissie een zware blaas van krijgt dan is het monopolies. Liberalisering is het toverwoord, ook al is Sesam daar niet van onder de indruk. Hoe het verder ging? Stay tuned.

1. In april vorig jaar stortte het vliegtuig, waarmee de Poolse president Lech Kaczinsky en de Poolse legertop onderweg waren naar Smolensk voor een herdenkinsgplechtigheid, onder verdachte omstandigheden neer. Niemand van de 96 inzittenden overleefde de crash.

  • Datum: .

zaterdag 18 juni-2011
Een cadeautje komt nooit alleen. Electrabel, de energieke Belgische dochter van GDF Suez en de slagroomkoe van kindervriend Davignon, lag al een tijdje onder vuur toen Herman van Rompuy aantrad als premier. De molog maakte namelijk jaar na jaar fantastische winsten, maar zat in een belastingtarief waarvan een voedselbankier redelijk gelukkig zou worden. Nou loopt er in België een waakhond rond op het energieterrein, de CREG. En die hond sprong verwoed tegen het hek aan toen ie de reuk van Herman's deal met Etienne en zijn vogelverschrikkers in zijn neus kreeg. Hij blafte een volwassen Smit-poliep op zijn stembanden bij elkaar. Niks geen ouwe kerncentrales voor een prik aan de gang houden. En niks geen belachelijke belastingvoordelen. Opzouten. Het hielp. De vier A4-tjes werden uiteindelijk niet op de parlementaire rol gezet en verdwenen naar de coulissen van de federale politiek.
Het gekrakeel over de schamele inhoud van de jaarlijkse blauwe brieven duurt nog voort. De CREG vroeg Electrabel het dure overhemd van het lijf. Over de kostprijzen, de winstmarges en meer van dat fraais. Om nou eindelijk eens te kunnen bepalen wat een redelijk belastingtarief zou zijn. Er was een deadline en toen die bijna dead was reageerde Electrabel. Ze konden geen antwoord geven op CREG's vragen. Maar die zette woest zijn kaken in Electrabel's pantalon en legde op 3 januari van dit jaar een boete van 100.000 euro per dag op. Tikt lekker aan. De cijfers kwamen op tafel. De meningsverschillen bleven en liepen in de miljarden. De strijd gaat voort.
Maar voor Herman is dat inmiddels allemaal de ver-van-zijn-bed-show. Nadat hij in 2009 zijn oktober-surprise had gepresenteerd belegde zijn gabber Etienne een maand later de al gememoreerde tussentijdse Bilderbergbabbel in Château de Val Duchesse. Daar beloofde Herman, dat ie een Europese eco-tax zou invoeren als hij op het schild zou worden gehesen als eerste president van het Vierde Rijk. Om de EU in staat te stellen zijn eigen financiële broek op te houden.
Er waren heel wat tegenkandidaten, onder wie Tony Blair en... onze eigen Jan Peter Lullo. Maar die lag niet lekker bij Bildermamma. Al was het alleen maar, omdat ie zo klungelig was omgesprongen met de problematiek rond Johan Friso en de weduwe Bruinsma. Dus Bildernestor Etienne hoefde er niet eens zo erg hard aan te trekken om zijn pupil op het Europese pluche te krijgen. Als dank voor bewezen diensten. Zo gaat dat in Brussel.

  • Datum: .

maandag 31 oktober-2011
Bilderberg is ook niet meer wat het geweest is. Die wijsheid valt te peuteren uit de eilie die vorige week onder onze zuiderbuurtjes is ontstaan bij het vestigen van een absoluut wereldrecord kabinetje plakken. Trouwe lezers van ons alternatieve topmedium weten dankzij dit vooralsnog bescheiden serietje, dat Bilderberger Herman van Rompuy dankzij een deal met Bilderberger Etienne Davignon de eerste führer van het Vierde Rijk werd.
Die deal had betrekking op Davignon's energiegedrocht Electrabel en werd in 2009 gesloten toen freund Herman als premier het verdriet van België uitdroeg. De herenovereenkomst telde welgeteld vier A-4tjes. Daarin werd afgesproken, dat de antieke kerncentrales van Electrabel tien jaar langer mochten doorrommelen op Fuckyoushima-niveau en dat daarnaast Etienne's speelgoedje mocht rekenen op een belastingdouceurtje uit de eredivisie. Dat ging dwars tegen alle democratisch gemaakte afspraken in en de A-4tjes bleven dan ook ergens hangen tussen Herman's bureel en het parlementaire hoenderhok in de De Wetstraat.
Desondanks beschouwden de volgelingen van kindervriend Davignon de deal kennelijk als een deal. Dat bleek toen kabinetsformateur Elio di Rupo, de derde Bilderberger in dit spel zonder grenzen, begin vorige week de A-4tjes doorscheurde. Volgens Electrabel verdiende dat geen bloemetje. Ze lieten de Di Rupo, die in het roerige Belgische verleden ook al eens werd beschuldigd van koterhopsen, dan ook luidkeels weten dat het schenden van de afspraken tussen führer Herman en diens mefisto Etienne desastreus zou zijn. Met name voor de noodzakelijke nieuwe investeringen en dus de productiecapaciteit op het terrein van de energievoorziening. De volgelingen van Etienne lieten vervolgens weten dat ze de zaak voor de kadi zouden zwiepen als Elio's plannen deel zouden gaan uitmaken van het regeeraccoord.
Maar Elio plakte vrolijk voort. Hij liet gisteren weten dat het oorspronkelijke besluit om de oudste kerncentrales in 2015 dicht te mieteren gewoon doorgang zou vinden en de rest van het zootje in de jaren twintig. Dus niks tien jaar later. En dat betekent zonder twijfel een kernoorlog tussen de stropdassen van Etienne en Herman en de pinkelhoutjes van Elio.
Wij weten dankzij de ontboezemingen van voormalig Oranje-infiltrant Edwin de Koning van Zuidewijn dat onze keunigin de gewoonte heeft om een perfecte flamenco uit de grond te stampen als ze boos is. We mogen aannemen dat Bilderbea ook bij dit onderling gekrakeel binnen haar belangenvereniging het parket in Noordeinde stevige putten zal hebben bezorgd. Om de zinnen te verzetten is ze maar even gaan zonnen in onze randgemeentes. Een keunigin is ook maar een mens. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 4 juli-2012
Gaat het niet linksom, dan maar rechtsom. Hoe was het ook alweer? In 2009 produceerde de toenmalige Belgische premier Herman van Rompuy op een paar A-4tjes zijn eigen oktobersurprise. Die hield in, dat de antieke kerncentrales van onze zuiderburen tien jaar langer mochten doortuffen dan was afgesproken en dat uitbater Electrabel een extra douceurtje kreeg in de vorm van een rozig belastingvoordeel. Sur le pont Davignon werd gedanst. Electrabel is namelijk een van de beste slagroomkoeien uit de veestapel van Bilderoudste en kindervriend Etienne en dankzij de drieste bijdrage van paladijn Herman had die koe ineens nog jaren te gaan. Trouwe lezers die eerdere artikelen uit deze serie hebben geconsumeerd weten al een tijdje, dat Herman voor dit lumineuze initiatief kort daarna op het Bilderschild werd gehesen en door Etienne en zijn vrienden tot eerste Führer van het Vierde Rijk werd gebombardeerd. Ondanks het feit dat pinkeltje Di Rupo (ook al een kindervriend) na zijn aantreden als premier die A-4tjes in de prullenbak mieterde.
Maar geloof het of niet, gisteren bleek dat Melchior Wathelet, de huidige staatssecretaris van Energie, de gekreukelde hersenspinsels van Herman er weer uit heeft gehaald. En na wat gladstrijken en bijpunten gaat hij vandaag zijn collega’s binnen pinkeltje’s kabinet voorstellen om de nucleaire rollator in Doel open te houden tot 2016 en het atoomfossiel in Tihange zelfs tot 2025.
Een schoolvoorbeeld van recyclen.
Nou hadden wij al geen hoge pet op van vriend Melchior, vooral omdat zijn naam in allerlei duistere dossiers uit de moderne Belgische geschiedenis opduikt. En dat hoofddeksel wordt er met deze nucleaire oekaze zeker niet hoger op (1).
Het is trouwens al de tweede keer dit jaar, dat hij probeert de belangen van Davignon veilig te stellen. In maart liet hij weten dat hij zich in wil zetten voor het scheppen van een wat gunstiger fiscaal klimaat ten behoeve van vliegend personeel in de Belgische luchtvaart en dan met name van het met meloenenverlies draaiende Brussels Airlines, waar Etienne het dirigentenstokje zwaait. Of Europa dat staaltje concurrentievervalsing goed vindt? Zeg, wie is daar nou eigenlijk de Führer? Juist. Hermann von Rompuy! Nou dan. Stay tuned.

(1) Voer de naam van Wathelet zonder invoerrechten in bij onze zoekmachine en er verschijnen een paar smakelijke details over deze polletieke intrigant.

  • Datum: .

donderdag 5 juli-2012
De werkelijkheid gaat sneller dan wij. Zeker bij onze zuiderburen. Het kernkabinet van kinderpinkeltje Elio di Ripo heeft namelijk gisteren al besloten dat de twee rollatorreactors in Doel in 2015 dicht motten. Niks geen 2016. Maar als pleister op de wonde van dit besluit mag de fossiele Tihange 1 tot 2025 blijven voortpruttelen. Ook al, omdat er in Wallonië tot die tijd menselijkerwijs noch een tsunami noch een aardbeving van 8 komma zoveel op de schaal van Richter valt te verwachten. Oh, en verder wordt van uitbater Electrabel verwacht, dat het twintig procent van de reutelend opgewekte stroom door alternatieve leveranciers naar de elektrieke apparatuur van de cliënteel laat lekken.
Electrabel, lees Bilderbull Etienne Davignon, was zwaar over zijn plas en dreigde meteen naast de rollators in Doel ook de Tihange 1 in 2015 dicht te mieteren. Daardoor loopt voornoemde cliënteel de kans in dat jaar bijvoorbeeld de finish van de Ronde van Vlaanderen op zijn navel te moeten schrijven, omdat zijn glazen tiet zonder stroom zit. En niks is zo erg als een kwaaie Belgische wielerliefhebber als het om public relations gaat.
Staatssecretaris Melchior Wathelet ging er gisteravond nog van uit dat Electrabel blufte (1). Kan. Zal wel. Maar wij zouden er niet van opkijken als er ineens weer eens speels een oud dossier tot leven wordt gewekt over de blote avonturen uit het verleden van pinkeltje Di Rupio. Onder het motto “wie niet luisteren wil, moet voelen”. Want het gaat om het spaarvarken van Etienne en wie zijn handen daarnaar uitstrekt kan een tsunami verwachten of een aardbeving van 8 komma zoveel op de schaal van Richter. Dus stay tuned.

(1) Gisteren haalden wij vader en zoon Wathelet nog door elkaar. Sorry met een bloemetje. Moet de warmte zijn geweest.

  • Datum: .

vrijdag 6 juli-2012
Nee, nee. Is niet zo. Is geen chantage. Hebben de baasjes van Electrabel onder leiding van Bilderbull Etienne Davignon gisteren laten weten. De achtergrond van hun dreigement, dat ze die Fuckyoushima look-alike in Tihange in 2015 zouden sluiten was puur financieel. Als ze die nucleaire voddenbaal namelijk tot 2025 aan de praat moeten houden kost dat effies 500 meloen aan reparaties en verbeteringen. En dat vinden ze wel wat veul.
Voelt u hem komen? Ja, wij ook. Als de Belgische wielerliefhebbers dus niet het gevaar willen lopen in de komende dertien jaar de finale van de Ronde van Vlaanderen te missen op hun glazen tiet (1), dan zal kinderpinkeltje Elio dus in de buul moeten graaien. Want zo vet is Electrabel’s spaarvarken niet. Europese concurrentievervalsing? Geen probleem. Oom Etienne heeft Führer Hermann von Rompuy in zijn kontzak zitten. Komt dik voor de boulanger. Polletiek? Hoef je echt niet voor te studeren. Stay tuned.

(1) Zie onze berichtgeving van gisteren

  • Datum: .

Kleintje goes nuclear today. All the way. Want ook dit berichtje gaat over kernzaken. Belgische. Tussen uw kwabben huist zonder twijfel nog de eerste afleveringen van deze serie uit juni 2011. Daarin kwam een kwartet A-4tjes aan de orde dat Hermann von Rompuy in oktober 2009 als Belgisch premier had volgeklodderd, waarin onderhands werd geregeld dat drie van de vier kreupele nucleaire draaiorgels van Electrabel in Doel en Tihange in plaats van in 2015 pas in 2025 hun laatste stroomstoot mochten afleveren. Hermann had dat sneaky plannetje in elkaar gehangen om een wit voetje of een ander handig attribuut te halen bij Bilderbull en kotervriend Etienne Davignon. Een Belgische oligarch uit de hoogste echelons van GDF-Suez, de moeder van Electrabel. Ondanks het feit dat Hermann's plannetje al redelijk snel op de klippen liep, kreeg hij van Etienne toch een tit for tat: Hermann werd de eerste Führer van het Vierde Rijk. Daarna werd er toch weer zwaar gedelibireerd over de houdbaarheidsdatum van Electrabel's draaiorgels. Want als je die in 2015 inderdaad bij de vulles zette, dan kon de Belgische stroomvoorziening wel eens een flinke deuk krijgen. In goed overleg werd besloten om na wat reparaties in ieder geval orgel 3 in Doel en orgel 2 in Tihange in juli weer een slinger te geven. Ja, gaat niet door. Dankzij een gloednieuwe onderzoekmethode is aan het licht gekomen dat het wiemelt van de scheuren en scheurtjes in de betrokken orgels. 16.000 in totaal. Pardon? 16.000 in totaal. Door corrosie. Nou zijn er noch in de Schelde, noch in de Maas tsunami's à la Fuckyoushima te verwachten. Maar alleen al als in Doel en Tihange de druk wegvalt en de boel gaat lekken kunnen wij hier achter de duinen beter even voorzichtig zijn met het consumeren van mosselen of een lokaal forelletje. Mocht het helemaal uit de hand lopen dan kunnen we met een lichte bries uit het zuiden ten volle meegenieten van de stralende gevolgen. Overigens zitten niet alleen onze zuiderburen opgezadeld met dit nieuwe probleem. Experts raden al aan om de nieuwe meetmethode ook los te laten op de rest van de in totaal 430 nucleaire stroomvoorzieners in de wereld. Kunnen we niet gewoon die hele rotzooi binnen een redelijke termijn dichtmieteren en een paar containertjes zonnepanelen uit China laten komen? Lijkt ons als volstrekte leken toch heel wat gezonder. En goedkoper. Stay tuned. 

 
  • Datum: .