Skip to main content

Zo'n acht Italiaanse banken staan op omvallen. En er is geen aardbeving voor nodig om ze te laten sneuvelen. Een nederlaag van premier Renzi bij het referendum komende zondag over het ophokken van de macht van de Senaat kan al voldoende zijn. Want de premier heeft aangekondigd pleite te gaan als het volk in meerderheid nee zegt. Naar verwachting rijst de financiële chaos dan de ouwe pastapan uit en ECB-overste Drakie kan dan misschien met de aankoop van Italiaanse staatsobligaties nog wat provisorische pleisters aanbrengen, maar na twee weken kermis is het wel bekeken met het effect daarvan. En als onze eigen Jeroen-bloed-aan-je-schoen ook nog gaat roepen dat de wops best wat extra poen kunnen krijgen, maar dat ze zich wel aan de Gerrit-norm van 3 procent moeten houden, dan zet je de slagboom open voor een Itexit. Zeg niet dat het niet kan. De populistische partij van Beppo Grillo heeft de tekst van een referendum over die eventuele exodus al klaar liggen.
Een van die acht banken is trouwens de Monte dei Paschi di Siena. Het oudste spaarvarken ter wereld, dat al jaren kunstmatig op zijn poten wordt gehouden. Mocht de toestand na komende zondag kritiek worden, dan zou misschien een beroep kunnen worden gedaan op de Mafia. Net als in 2009. Hoewel dat uiteraard ernstige gevolgen kan hebben. Voor je het weet krijg je net als voormalig directeur David Rossi een duwtje op de derde etage en ben je wel degelijk op je achterhoofd gevallen. Mocht u willen weten hoe zoiets eruit ziet, bij deze. Zelfmoord? Ja doei. Hoe was het ook weer?

Blauwe golven, witte wolken, zwarte ogen, rode wijn, Bella Italia.
Alle zorgen zijn voor morgen achter gouden zonneschijn, Bella Italia.
Met chianti wordt avanti heel het leven een festijn, Bella Italia
.

En meer van die rimram. Wat ons betreft: zet hem op Beppo. Stay tuned.

  • Datum: .

Morgen krijgen we een cadeautje. Dan weten we wat er precies gebeurd is met David Rossi. Het baasje van de afdeling communicatie van het in de prut wegzinkende Italiaanse spaarvarken Monte dei Paschi di Siena, die op 6 maart 2013 met een salto mortale afscheid naam van al het aardse (1). Na een poosje 6 feet under te hebben gebivakkeerd werd zijn stoffelijk omhulsel op initiatief van zijn echtgenote weer opgedolven en voor nader onderzoek naar de doodsoorzaak tijdelijk in een vriescel geparkeerd. We zouden de uitslag van de puzzel afgelopen zomer al voorgeschoteld krijgen. Vervolgens in september, oktober en november, maar uiteindelijk staat de bekendmaking voor 5 december op het menu. Precies de dag na het referendum over de grondwetswijziging, die een deel van de macht van de Senaat moet inperken. Aangenomen wordt dat een eventuële afwijzing van premier Renzi's voorstel de redding van voornoemd spaarvarken wel uiterst twijfelachtig maakt. Zo niet onmogelijk.
Overigens wordt de dodelijke salto van Rossi niet los gezien van de kort voor zijn heengaan losgelaten openbaring in contact te zullen treden met een vertegenwoordiger van het OM. Dat kan je beter laten. Zeker in Italië. Wat ie voor ogen had met dat onderhoud weten we niet, maar het zal alles te maken hebben gehad met de miljarden aan kredieten die bij de bank de deur uitgingen. Telkens in tranches van minimaal een meloen. Aan lieden van wie de namen niet in de boekhouding terug zijn te vinden. Terugvorderen? Hoe bedoel u? De uitstaande (spook)kredieten bedragen naar schatting momenteel... effe wachten... effe wachten nog... pizza. Maar dan wel een van 45 miljard euro. Redden? Hoe bedoel u? En dan hebben we het alleen nog maar over de MPS. Daarachter staan nog zeven banken te schudden. Dat wordt morgen knallen met de ballen. Dus stay tuned. (1) Voor beelden daarvan zie aflevering 1 dd. 30 november 2016.

  • Datum: .

Bij de oosterburen hadden ze gisteren een preview. In de studio van het ZDF. Ging om een docu van Moritz Enders over de stilletjes voortwoekerende crisis bij de Italiaanse banken. Met als kapstok de vliegende “zelfmoord” van David Rossi. De chef communicatie van de Monte dei Paschi di Siena, het oudste spaarvarken ter wereld, die dom genoeg had aangekondigd in conclaaf te zullen gaan met het OM (1). Op 12 december a.s. wordt deze onheilsbode de glazen tiet opgejaagd. Via de zender ARTE. Mocht u meer details willen weten over dit doemscenario voor de euro en u beheerst een beetje redelijk de taal van buuf Merkel en haar volgelingen duik dan eens in dit artikel. Of wacht ongeduldig op 12 december. Stay tuned.

(1) U kunt David's salto mortale desnoods dagelijks hier aanschouwen.

  • Datum: .

Gisteravond kwam bij de Duitse zender ARTE deze docu voorbij. Over de dood van David Rossi, de perschef van de Italiaanse wrakbank Monte dei Paschi di Siena. Met tags als de ABN/AMRO, Mario Draghi, derivaten, William Broeksmit, de Deutsche Bank en Michele Faissola. Die laatste schrobber kwam zowel in het dossier over de zelfmoord van Rossi als dat van de in Londen gezelfmoorde Broeksmit voor. Je moet wat tijd over hebben en wat kennis van de Duitse taal tussen de kwabben, maar dan is het echt wel genieten geblazen. Stay tuned.

  • Datum: .

We hadden nog maar net de luiken open of dit bericht schoof voorbij. Nou, dat ziet er al veel beter uit dokter. Na al die binnengepompte miljarden van de eenvoudige Italiaanse buzzurro (boerenleut, red.). Nou nog een paar dwarsliggers van drie hoog naar beneden mieteren zoals bij deze en de Monte di Paschi wordt weer helemaal beter. Hopen we. Stay tuned (JP).

  • Datum: .

Moeten we het doen? Moeten we het niet doen? Nou, laten we het toch maar doen. Een beetje laat maar vort. Een week geleden werd dit bericht verspreid. Zonder enig boe of bah. Een eenvoudige begrafenis van een waanzinnige affaire. Wilt u even uw geheugen een duwtje geven? Lees dan ademloos deze serie. Compleet met de salto mortale van David Rossi, de toenmalige aanvoerder van de afdeling communicatie van de oudste bank ter wereld. Sterkte. Stay tuned (JP).

  • Datum: .