Door Jan Portein.

Op het gevaar af dat dit artikeltje de komst van freule Ollongren's ballotage van onwenselijke persberichten bespoedigt toch even dit: De hulp aan de Oekraiense burgerbevolking is hartverwarmend. Zo hoort het. Blijft wel de vraag hangen waarom diezelfde hulp niet of nauwelijks werd verleend toen in 2003 Irak werd platgebrand en daarna een marionettenregering werd ingesteld. Stay tuned.

  • Datum: .

Door Jan Portein.

Vlad Putin is een oorlogsmisdadiger. Dat bericht ging vorige week de wereld door nadat de Amerikaanse president Biden, die ooit een eigen invulling gaf aan het woord roltrap, na enig nadenken al lispelend en wiebelend tot die uitspraak kwam. Aanleiding waren de Russische bombardementen op burgerdoelen in Oekraine.
Voorjaar 1998. De toen nog als Democratisch senator door het leven dwalende Joe Biden kwam tijdens een gezellig samenzijn van de Subcommittee on European Affairs en de Committee on Foreign Relations tot een intrigerende uitspraak tijdens een discussie over de vraag of de USSA cq. de NATO gewapenderhand moesten ingrijpen bij het conflict rond Kosovo. Net als in september 1995 op Servische doelen in Bosnië en Herzegovina (1). Oom Joe:

Back then [in 1993, red.] I was suggesting we bomb Belgrade. I was suggesting that we send American pilots in and blow up all the bridges on the Drina. I was suggesting we take out his [Milosevic,red.] oil supplies. I was suggesting very specific action”.

Veel later, in april 1999, werd oom Joe's wens alsnog verhoord en liet de NATO hier en daar een buitje clusterbommen op Belgrado vallen. Zowel op militaire als burgerdoelen. Oorlogsmisdadigers? Internationaal strafhof? Spreekt de liegende fietser Engels? Stay tuned.

(1) Zie de serie “Mabeltje” over de rol die de Bloody Mary van de Neeltje Jacoba daarbij speelde aan de vooravond van de NATO- bombardementen op Servische doelen.

  • Datum: .

Door Jan Portein.

Hoe roerend wil je hem hebben? Onze liegende fietser ineens in beeld bij een paar ruïnes in Oekraine. Hij was daar in het allerdiepste geheim heengereisd om te voorkomen dat Poetin onverhoopt de spaken uit zijn dierbare tweewieler zou schieten. Na het aanschouwen van voornoemde ruïnes mompelde de fietser iets van “verschrikkelijk” en begaf zich vervolgens naar Kiev voor een ontmoeting met Zeemanshirtjesliefhebber Zelenski. Mogelijk om hem te complimenteren met het schielijk terugtrekken van een paar van zijn ambassadeurs. Onder wie Andrij Meynik, die vorige week wat al te enthousiast Stepan Bandera tot de Willem van Oranje van Oekraine bombardeerde. Een loepzuivere vrijheidsstrijder. Terwijl die toch in 1941 verantwoordelijk was voor het over de kling jagen van duizenden Joden en andere minderheden voordat de moffen arriveerden om die job van hem over te nemen. Nou vertolkte meneer Meynik de visie die gemeengoed is in Kiev en omstreken en langzaam terrein wint op het internet. Maar echt goochem is het niet in deze fase van de oorlog. Zelenski heeft namelijk alle hulp nodig die hij kan krijgen. Al is het een achterlichie van onze liegende fietser. Of die meteen na zijn tête à tête met Holoborodko naar stikstofland is teruggekeerd weten we niet, maar om gebruik te maken van de gelegenheid die het reces hem bood had ie misschien eens naar Gaza kunnen peddelen. Of een ander lappie Palestijns grondgebied dat nog over is gebleven na de op rammelende historische gronden uitgevoerde bezetting door Israël. Om ook daar “verschrikkelijk” te mompelen en aan meneer Anis al-Qag aka meneer Kaag te beloven sancties in de richting van Israël te bepleiten bij puppet on a string Von der Leyen en veldmaarschalk Timmermans. Whishful thinking? Zeker. Want Kiev is nu eenmaal heel wat anders dan Tel Aviv nietwaar. Stay tuned.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch