Skip to main content

Zwarte Piet

09 januari 2019

En zo ging rechts gisteravond in de Bossche bieb weer een stapje verder in de verdelging van het debat. Ik verliet U bij de berichtgeving over het avondje Wierd Duk, in de herfst. (1) Bij die gelegenheid was de opponente van de fascistische trommelslager thuisgebleven en zat de zaal vol Baudetianen: wrevelige middenstanders en eeuwigestudenten die te diep in het glaasje hadden gekeken. Bij het optreden van Jerry Afriyie was tegenstander Herman Vuijsje wel gekomen maar werd de zaal vijf minuten voor aanvang onaangenaam verrast door de binnenkomst van de M-Side.
Elders in KM (2) schrijf ik graag over deze jongens van veertien, vijftien jaar oud in zwarte duffer en dito capuchon. Maar in die serie gaat het over voetballen. Ik vind het leuk en ik vind het belangrijk dat deze supporters van FC Den Bosch het stadion zien als hun vrijplaats. Maar ik vind hun groepsgewijze aanwezigheid binnen in een gebouw met maar één fatsoenlijke uitgang intimiderend en onnodig. Ik weet uit mijn bezoeken aan De Vliert hoe makkelijk zij vuur- en vooral rookwerk smokkelen. En ik ben er ook van overtuigd dat zij niet kwamen om te debatteren maar om het debat te verhinderen.

Zo ging het dus ook.
Nadat de organisatie had besloten toch te gaan beginnen, zij het een half uur later dan gepland, werd Afriyie voortdurend in de rede gevallen. En toen de microfoon de zaal inging om het publiek in staat te stellen te reageren op de spreekbeurt werd die gelegenheid gekaapt door de schreeuwers. Het ‘debat’ ging daarna al snel over slavernijverleden en uitkeringstrekkers. ‘Jij zegt dat jij als slaaf tot je dood moest werken, nou dat moet ik ook hoor!’. En: ‘Jij zegt dat je kunstenaar en dichter en wat niet allemaal bent maar waar leef je dan van? Ik moet werken om die hobbies van jou te betalen!’

Klaar en duidelijk is dat de inzet van het Zwarte Piet-debat allang niet meer de achterlijke gewoonte van een stel mensen is om zich als zwarte uit te dossen en zo deel te nemen aan een feestje. Het gaat om het bashen van links en om het in een kwaad daglicht stellen van links gedachtegoed. Afriyie probeerde het over racisme in het algemeen te hebben en vond daarbij behalve de mob die slavernij met de achturige werkdag verwart, Herman Vuijsje tegenover zich.

Ik heb laatstelijk niemand zo hard door het ijs zien zakken als de socioloog Vuijsje. De onderzoeker -in de zaal werd al gemelijk opgemerkt dat hij in de voetsporen van zijn beruchte academische broeder René Diekstra stapte (3)- bestond het om racisme terug te brengen tot ‘de ideologie van hooguit twee, drie procent van de Nederlandse bevolking’ en tot ‘een trauma waarmee mensen die het treft op individuele basis moeten  zien klaar te komen. Daarvoor kun je niet een hele samenleving laten opdraven.’ Feitelijk de M-Side-redenatie dus maar dan met een vaderlijke grijns op het grijze smoelwerk en van achter een glas rode wijn.

Presentator Ruud Geven -die hier een compliment verdient omdat ie gewoonlijk een nogal nerveuze indruk maakt maar gisteravond de zaak kordaat naar een einde zonder bloedvergieten bracht- gaf het in zijn slotwoord al aan. ‘We moeten in de toekomst gaan bekijken hoe we dit soort avonden aanpakken.’ Ik trof hem de dag voor het gebeuren in de personeelskantine van de bieb en hoorde zijn worsteling met collega’s. Hij maakte een vermoeide indruk toen hij opsomde wat hij allemaal had gedaan om de avond mogelijk te maken en antwoordde bits op de vraag of er dreigementen waren gekomen: ‘In de sociale media’. ‘O, dan zal het wel meevallen’, klonk het geruststellend vanuit die lui die gisteravond niet voor het voetlicht hoefden te treden. ‘Dan blaast men daar van zich af en gebeurt er niets als het er op aankomt’.

Onderschatting dus
Voor mij was de binnenkomst ‘in gelid’ van de groep voetbalsupporters een bewijs dat ze waren gestuurd. Ik ging tijdens een van de vele bezinningspauzes tijdens het debat hun gelederen in om aan ze te vragen hoe zij van het debat wisten want er was van tevoren zeer weinig publiciteit aan gegeven. Mij werd niets anders verteld dan dat ik een ‘linkse homo’ zou zijn. Later vernam ik dat de voorman van de Bossche PVV op enig lokaal televisiekanaal aan het begin van de avond had opgeroepen de bijeenkomst te gaan verstoren.

Op dit punt zijn we dus aangeland.
Bij de oosterburen gaat men als politieke tegenstander elkaar op klaarlichte dag te lijf. Is dat ook in ons land de volgende fase? Ik heb daar geen zin in. Hoe voorkom je dat rechts zich nog beter kan organiseren dan nu al het geval is? Want dat je hun organisatie moet aanpakken dat is voor mij al lang zo klaar als een klontje.  Hun zogenaamde argumenten kennen we nu wel. Nu gaat het erom dat we kunnen voorkomen dat zij ons monddood maken… Hoe doe je dat, in deze tijd? In partijburootjes zul je niets meer van waarde vinden. Die kun je platbranden zoals in Duitsland gebeurt, maar dan heb je alleen maar mensen in gevaar gebracht en brand gesticht. Neen, hacken is hier het antwoord. Goede hackers, die kunnen vandaag al aan het werk...

(JoopFinland)

(1) Zie Wierd Duk
(2) Zie de serie Verlengen, met strafschoppen na
(3) Psycholoog die werd betrapt op plagiaat en het manipuleren van statistisch onderzoek, draait tegenwoordig al weer lustig mee in het Bekende Nederlander-circuit op radio en tv.  O Gij kinderen van de Graafseweg die gisteravond aan politiek deden, een goede raad: wil je elke dag gebraden eend op je bord en een verse eerstejaarsstudente in je bed, en ook nog overal mee wegkomen? Word dan academicus...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 januari 2019