Skip to main content

Stemhokje: “Niet voor ongedocumenteerden”

donderdag 23 augustus-2012
Eind juli werd met list en bedrog het tentenkamp van Somali's voor de IND in Den Bosch ontruimd. Het heette alleen niet 'ontruiming' omdat de Somali's, onder dwang en met valse beloftes, het kamp zelf opbraken. Dat is dus net zoiets als 'terugkeer' vrijwillig noemen onder dreiging van detentie en deportatie.
Ze werden belazerd, de Somali's. Hen was opvang zonder dagelijkse stempeldwang toegezegd en daarmee was alvast één van hun eisen ingewilligd, meenden zij. Maar zelfs dat niet. In de AZC's Echt, Zweelo en Almere wachtte hen datzelfde wurgregime dat zij van de vrijheidsbeperkende locaties Vught en Ter Apel al kenden. Afgelopen dinsdag diende een rechtszaak tegen die stempelplicht. Maandagavond begon een groep Irakezen een vergelijkbare actie bij de IND in Zwolle, die op de woensdagmiddag dat ik dit schrijf nog voortduurde, maar voor hoe lang? Beide keren is het antwoord van Leers, hard en meedogenloos als altijd, dat mensen wel terug kunnen. Weg van de stoep van de IND dus! Ja, ze kunnen terug, want van het land van herkomst mógen ze terugkomen. Daar zorgt Leers wel voor want hij doet er een buidel geld bij. Wat de regeringen of strijdende partijen daar verder doen met die 'vrijwillig' teruggekeerden zal Leers een rotzorg zijn.
Je hebt kunnen en kunnen. Leers vindt dat het kan. Wat hij ook vindt kunnen is mensen op straat te gooien indien ze naar zijn zin niet genoeg meewerken, en het mooiste van dit alles is nog de belofte van verkiezingen aan protesterende vluchtelingen die uit het zicht moeten worden gewerkt: gaat u nou maar terug naar de vrijheidsbeperkende locatie, want wie weet verandert er wel wat na 12 september.
Valse hoop geven heet dat. Doorgaans horen we steeds van figuren zoals deze Leers dat 'we' streng moeten zijn voor al die 'uitgeprocedeerde asielzoekers' en 'illegalen' omdat we hen geen hoop mogen geven. Hoop dat ze misschien toch wel kunnen blijven. In het licht van verkiezingen zit Leers er dus niet mee om die hoop juist wel te geven, om die mensen maar terug in dat stempelplichtregime te krijgen. Gaat u terug, wacht op de verkiezingen (en intussen gaat hij nog even konkelen met de minister van Irak in Bagdad want wie weet lukt het nog om de mensen te mogen deporteren, gekneveld en geboeid en wel).
Verkiezingen. Het klinkt alsof al die mensen zonder papieren naar de stembus zouden kunnen. Alsof ze naar democratische maatstaven mee zouden mogen doen in 'onze' samenleving, om 'mee te beslissen' over hun toekomst. Boerenbedrog, wederom bedrog, want 'illegalen' en 'uitgeprocedeerde asielzoekers' 'genieten' in ons land een status aparte, onze eigen Neederlandse apartheid, want op de stemhokjes staat met onzichtbare inkt geschreven: "Niet voor ongedocumenteerden". Nee, wíj mogen bepalen of die mensen hier mogen blijven, of dat ze opvang kunnen krijgen. Hoewel...
Zullen er daadwerkelijk betere tijden aanbreken voor al die ongedocumenteerden als er een nieuwe regering komt? Zou het? Gaat er een geheel nieuwe wind waaien met een regering van zogenaamd 'linkse' signatuur? Dat is toch larie! Want ben je uitgeprocedeerd of illegaal verklaard, dan moet je het land uit. Dat is al decennia zo. Er is geen partij die dit idee betwist. Geen enkele partij. Dus voor ons allen Nederlandse stemgerechtigden: wilt u dat graag anders zien, dan heeft stemmen geen zin. U verschaft slechts de rechtvaardiging om er mee door te gaan. Ik hoor het de politici alweer zeggen als protest de kop op steekt: "Wij hebben hier met ons allen voor gekozen (dus niet zeuren verder en als u het er niet mee eens bent moet u volgende keer maar anders stemmen) ...".
Medewerking aan de uitvoering van dit beleid weigeren of het tegenwerken, tot sabotage en de IND afbreken aan toe, dat heeft meer zin dan de verantwoordelijkheid voor de mogelijkheid van verandering uit handen te geven in het stemhokje 'slegs vir Neederlanders'. Alles heeft meer zin dan een rondje rood te kleuren en dan te verwachten dat je iets zult bijdragen aan positieve verandering, zoals in de situatie van de apart gezette migranten.
Erg ver in de tijd hoef je er niet voor terug te kijken, als je deze stelling op waarheid wilt controleren. Want wie sloot al die noodopvang waardoor mensen nu op straat rondzwerven? Wie besloot er dat uitgeprocedeerd of illegaal niet alleen betekende dat je niet kon werken (althans, alleen zwart en onder omstandigheden die vooral aan slavernij doen denken), maar óók dat je nergens meer een dak boven je hoofd kunt krijgen?
Albayrak, een PvdA politica. Mei 2007: Er was sprake van een generaal pardon dat geen generaal pardon was, en Albayrak kondigde aan "het vertrek van mensen die evident niet onder de regeling vallen, snel ter hand nemen" en zat de gemeenten achter hun kont aan om al die noodopvang te sluiten (zie "Albayrak: Lever de illegalen uit!" en "Noodopvang? Daar hebben we bajesboten voor!") om de druk op niet vrijwillig vertrekkende papierlozen op te voeren. Al die mensen die nu op straat staan, hebben dat in de eerste plaats aan de PvdA te danken. En o ja, wie ontwierp de huidige vreemdelingenwet, die nog altijd verder tot de ultieme vorm van repressie wordt uitgebouwd? Cohen... alweer: PvdA.
Een nieuwe wind? Verbetering? Valt die te verwachten van een van nationalisme en racisme doordrenkte politiek die als marionetten aan de touwtjes van het bedrijfsleven, het kapitalisme, danst? Valt verbetering te verwachten van regeringsleiders die handen schudden met andere regeringsleiders, waarbij geld over tafel gaat om medewerking te kopen en waar juist alle grenzen, in het belang van naties en van winst, als sneeuw voor de zon verdwijnen? Zou het echt dat er wat verandert na 12 september 2012?
Geloof het maar niet. Er wordt weer eens een wortel voorgehouden om achteraan te hobbelen. Het houdt de mensen weer een tijdje koest. Verkiezingen? Een zoethoudertje voor wie er aan mag meedoen. Bedrog en apartheid voor wie niet meetelt vanwege het ontbreken van de juiste papieren. Het enige wat er op zit voor al die geïllegaliseerden is zichtbaar te blijven, in de weg te blijven zitten, en dat is precies wat ze doen. En wij, de stemgerechtigden, de bevoorrechtten met de papieren?
Wat let ons een paar stappen verder te gaan dan alleen maar te demonstreren binnen de grenzen van de wet van de rechtsstaat en de perken van de dictatuur die zich democratie noemt? We hebben genoeg bedrog gezien. Waar wachten we nog op? (Joke Kaviaar)

Klik hier om uw reactie toe te voegen