Skip to main content

Zika

31 januari 2016

Maldicão [godverdomme,red.]. Dat moeten de autoriteiten en de grootgeldverdieners in Brazilië hebben gedacht toen die zikabui daar losbarstte. Want hoe krijg je die klotenmuggen op tijd weg uit de stadions, hotels, shoppingcentra en uitgaansgelegenheden als het startschot van de Olympische Spelen valt? Een ding is zeker: de bollebozen van de Britse firma Oxitec zal niet gevraagd worden of ze even kunnen helpen. Gaat u even mee terug in de tijd? Gezellig. Hier even keren. Kijk uit voor de tegenliggers. Opoe even laten oversteken. Gas. In een mum of twee bereiken we dan 23 november 2010 en we parkeren bij ons artikeltje “Ziek”. Moet u even lezen. Leuk hè? Hmmmm.
Het wordt nog leuker. In juli 2012 kruipt naar buiten dat Oxitec in Brazilië een imposante farm heeft ingericht om daar aan de genen van mannetjesmuskieten te knoeien. Met het achterliggende plannetje die genetisch gemodificeerde (GM) zoemers later het bos in te jagen om de vrouwelijke soortgenoten te beklimmen en langs die weg het gevaar van knokkelkoorts en andere onprettige kwalen zoals zika voorgoed uit te bannen. Want de koters uit die one night stands strijken al voor hun adolescentie de vlag. Tenminste, als pappa geen tetracycline met zich meedraagt, anders zoemen een flink aantal koters alsnog de wijde wereld in.
Voorjaar 2015 wordt de eerste wolk GM-jongens losgelaten bij de stad Juazeiro en in juli toeterde Oxitec al triomfantelijk, dat 90 procent van de betrokken GM-koters in de nabije omgeving waren uitgeknokkeld. Leuk, maar hoe zat het met die resterende 10 procent? Nou, die bleven leven. Twee mogelijkheden: die waren resistent of hadden toch voldoende tetracycline binnengekregen om te kunnen overleven. Oxitec aan de snuffel en wat bleek? Bij het manipuleren hadden ze hun zoemende vriendjes kattevoer opgediend. Daar was kip in verwerkt. Veelal ontplofte kip die bij leven op de been werd gehouden met antibiotica en u voelt hem komen, een van die antibiotica was tetracycline. Inmiddels weten waartoe al dat geknoei heeft geleid. Straks een heleboel kindjes met te kleine koppies en het besluit van Daphne Schippers om thuis te blijven. Dat is effe lekker.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 januari 2016