Skip to main content

Mosterd voor de kust

maandag 16 september-2013
Saringas is de laatste tijd een nogal hot topic, uiteraard in verband met Syrië, maar er zijn meer strijdgassen om ons zorgen over te maken. Zo werd er een jaar of tien geleden bekend, dat er voor de Belgische kust een grote hoeveelheid gasgranaten uit de EERSTE Wereldoorlog waren gedumpt. Het zouden voornamelijk "mosterdgas"granaten zijn. Dit gas, dat zijn naam dankt aan zijn geur, is een blaartrekkend middel en veroorzaakt sterke brandwonden, die moeilijk helen.
Voor de kusten van Florida en New Jersey in de VS zijn vanaf de late jaren zestig grote hoeveelheden granaten en raketten met het veel gevaarlijker VX-gas gedumpt. Dit is een uiterst dodelijk gas en behoort tot de groep van zenuwgassen. Op kaarten voor de zeevaart zijn deze plekken zelfs aangeduid en sommige van deze plaatsen zijn zelfs compleet verboden voor elke vorm van zeevaart.
"Unexploded ordnance" staat er dan netjes aangegeven... pfff. Iedereen weet wat er gebeurt als een stalen schip zinkt op zee... het zeer corrosieve zeewater vreet het ijzer in een aantal decennia gewoon weg. De vraag is nu: wanneer gaan deze wegrottende granaten en raketten een gevaar voor zwemmers, zeilers en de vissenpopulatie vormen?

Klik hier om uw reactie toe te voegen