Skip to main content

Lubbers' geheimschrijvers

01 januari 2014

donderdag 2 januari-2014
Wat aan de late kant. Maar wat wil je met al die vreselijkheden binnen één week. Vandaar dat we nu pas even hebben geloerd naar de docu over Ruud Lubbers in Andere Tijden. Vantevoren flink over getoeterd, dus je gaat er eens voor zitten. Viel niet mee. Na dat kleine uurtje loeren voelden we ons licht belubberd. Een heel stel pratende hoofden, weinig wol. Typisch Haags. Het enige hoofd dat ons een beetje kon boeien was dat van Rein Jan Hoekstra. Een geheimschrijver en vermaard begrafenisondernemer par excellence en een van het legertje raadadviseurs dat Lub indertijd terzijde stond bij het vaak stiekempjes verzamelen van info op de ministeries en elders in de samenleving. Met een grof woord, spionnen.
Dat riep in ons nog halfbewolkte hoofd herinneringen wakker aan een ouwe collega van Rein Jan. Ene Jos Kieboom uit Oeteldonk. Raadadviseur tussen 1980 en 1995. En een van de interessante figuren uit onze serie “Lubbers en de muzelmannenbom”. Over de poging van een delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven om via onderhandelingen op Cyprus tot een nucleaire deal te komen met de uit Jemen afkomstige sjeik Hassan Zubaidi en Rifaat Assad, toenmalig hoofd van de Syrische veiligheidsdienst en oom van de huidige Syrische president (1). Een soort sequel van de Khan-affaire (2). Misschien ook eens een leuk onderwerp voor Andere Tijden. Al zal het moeilijk worden om de Haagse hoofden ook daarover aan het praten te krijgen. En de papieren bewijzen zullen zonder twijfel in het laatje “Staatsgeheim” terecht zijn gekomen. Een flinke kluif dus. Maar een beetje documaker moet daar desondanks toch een lekker potje snert van kunnen maken. Kom gerust eens langs bij ons in Oeteldonk als je over dit onderwerp een brainstormpje wil ontketenen. Liefst over een paar weken, want we zijn nu onze keuken aan het verbouwen. Houdoe.

(1) Zie ook het artikel “Steekspel rond een uranium-deal” op de site van de Morgenster. Kort na voornoemd steekspel zou Rifaat geprobeerd hebben een coupje te plegen. Hij werd het land uitgemieterd. Begin november 2013 dook zijn naam weer op als intermediair bij de strijkages tussen het zogenaamde Syrische verzet en Rifaat's neef Bashar (vgl. “Rare vogel” dd. 8 november 2013).
(2) Zie voor de door Den Haag tot atoomspion verheven Abdul Qadeer Khan onder andere het artikel “Miljoenen dodelijke slachtoffers” op de site van de Morgenster. Ook leuk: de serie “Khanebraaiers”, die we vanaf 2005 in de loop der jaren bij elkaar hebben geborsteld.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 januari 2014