Skip to main content

Hardleers (003)

09 april 2017

woensdag 2 oktober-2013
Ook Europese Unie. En na 1 januari aanstaande zelfs een onsje meer. Roemenië. Daar is kortgeleden een parlementaire enquête uit de legodoos gehaald. Om eens te kijken wat er in de afgelopen 14 jaar allemaal is gebeurd rond de goudmijn van de Canadese firma Gabriel Resources in Dracula's thuishaven Transsylvanië. Trok in het verleden ook een paar keer onze aandacht, omdat ene Ovidiu Tender een dikke ringvinger in het project bleek te hebben. En die meneer Tender speelde ook een prominente rol in het drama rond onze fameuze luitenant kolonel Willem Matser (1). Zodoende.
Naar aanleiding van een verklaring die zijn collega van de buitenlandse snuffeldienst vorige week het publieke domein inkieperde, erkende het opperhoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst George Maior gisteren, dat zijn smurfen de zogenaamde "eco-anarchisten" die zich tegen de exploitatie van de mijn verzetten al vanaf 1999 in de kieren houden. Volgens hem werden die eco's namelijk door buitenlanders gesponsord en dat is niet netjes. Overigens gold dat volgens hem ook voor de golddiggers die het project wèl zagen zitten. En vanaf dag één had hij de regering op de hoogte gehouden van deze kwalijke praktijken. George's ontboezemingen druisten fors in tegen de opvattingen van de huidige president Basescu.
Die toeterde afgelopen zondag namelijk in het rond, dat de tegenstanders van de mijn geen enkele blaam trof, maar dat de voorstanders zich bedienden van kwalijke praktijken. Nou moeten we die uitspraken wel met een korreltje goud nemen, want de populariteit van meneer Basescu kon wel een kontje gebruiken. Maar toch, als je als president je eigen topsmurf te kakkert zet ben je wel bizar bezig. En daar bleef het niet bij. Basescu beschuldigde premier Ponta namelijk van een nummertje corruptie. De premier zag tot voor kort het uitbaten van de mijn niet zitten. Maar hij heeft zijn standpunt herzien en is nu voor. Volgens Basescu is dat natuurverschijnsel te verklaren uit de poen die Ponta van buitenlandse golddiggers heeft gekregen. De premier ontkent bij hoog en een treetje lager, maar het kwaad is al geschied. Lekker land om erbij te hebben 1 januari. Stay tuned.

(1) Zie voor deze imposante story de serie "Brusselse Connecties" op onze Followupsite. Een must read.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017