Skip to main content

Zondag 09/11

donderdag 8 september-2011
Nee, niet dat, maar de vergadering van de Europese “Troika” (EU, IMF en ECB) met op de agenda de voortgang van de bezuinigingen in Griekenland. Uiteraard is al bekend dat die laten we zeggen “niet op schema” liggen. Uit de wandelgangen komt het bericht dat men in Athene slechts eenderde van de toegezegde bezuinigingen heeft uitgevoerd. Inmiddels heeft de Royal Bank of Scotland bekend gemaakt dat Griekenland zich in december aanstaande failliet zal verklaren.
Volgens de afspraken tussen Griekenland en de Troika betekent dit dat er geen gelden richting Athene zullen gaan en dat land niet in december maar maandag aanstaande al failliet zou zijn. Ingeschat wordt dat Griekse leningen een verlies van 60 procent zullen boeken.
Echter, de kans dat aanstaande maandag gehaktdag is, lijkt klein, want de Europese banken kunnen dat niet hebben: niet alleen de Griekse banken zouden direct hun deuren kunnen sluiten ook Duitse en Franse banken zijn dan lege hulzen. De politiek heeft al enkele jaren toegelaten (deregulering) dat de banken boekhoudkundige trucs uit kunnen halen om vooral maar niet de echte waarde van hun leningen te tonen. Nu hebben de bankiers en financiers dus drie maanden tijdwinst om hun zaken op te krikken. De Franse bank BNP doet aan damage control (zie hier, Alleen voor de Amerikaanse klanten en beleggers, niet voor de Franse, want er is geen Franse versie van).
Wedden dat het Europese steunfonds voor staten ook voor banken zal gaan gelden. En na Griekenland staan Ierland, Portugal, Spanje en ook Italië op de lijst van genomineerde staten met een luchtje. Uiteraard wordt de rekening van dit alles niet door de financierende klasse betaald. Oma mag 1x per week onder de douche in Huize Schaamrood. Of recht op WW als je 30 jaar premie hebt betaald aan een verzekeringsmaatschappij. Huisvesting, daar zorgt de markt voor, en ga zo maar door.
Het geheel doet denken aan de Vietnam oorlog: “we moesten het dorp vernietigen om het te behouden”. Eén van de gevleugelde Amerikaanse uitspraken uit die tijd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen