Skip to main content

Nederlandse wapenexport

dinsdag 24 oktober-2006
Morgen (woensdag 25 oktober) wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de grootste Nederlandse wapenexport van de afgelopen decennia; de levering van de eerste twee (van vier) korvetten aan Indonesië. De totale orderwaarde (voor vier schepen) bedraagt bijna 1 miljard euro.
De Campagne tegen Wapenhandel vindt het leveren van peperdure oorlogsschepen aan Indonesië, uitgerust met torpedo's, twee typen geleidde raketten, een kanon en kostbare wapenelektronica om de volgende redenen onverstandig en ongewenst:


  • Piraterijbestrijding is altijd aangevoerd als belangrijke reden om de schepen te leveren. Echter in de straat van Malakka is piraterij vrijwel verdwenen. In vakblad Maritiem Nederland van oktober wordt gesteld: “De toestand in de Straat van Malakka, tot voor kort het gevaarlijkste gebied, is sterk verbeterd (...) In het eerste kwartaal van 2006 is in dit gebied geen enkel geval van zeeroverij gemeld.”
  • De veiligheid van veel Indonesiërs is gediend met grotere sociale uitgaven en niet met de aanschaf van peperdure wapens. In Indonesië leven 16 miljoen mensen van minder dan 80 eurocent per dag en 55 miljoen mensen onder de door de Indonesische overheid zelf vastgestelde armoedegrens.
  • Het Indonesische leger is nog steeds een deel van het probleem van de traag verlopende democratische hervormingen. De Nederlandse regering vergroot de status van dit corrupte en onbetrouwbare deel van de Indonesische samenleving door kostbare en geavanceerde wapensystemen te leveren.
Klik hier om uw reactie toe te voegen