Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (018)

05 april 2019

Na Marco Kroon is het de beurt aan Kakhi Jordania om in Den Bosch op handen gedragen te worden. Hoe groot kan je behoefte aan helden zijn? Houden we het simpel. De mores van het moderne betaald voetbal, nog eens uitgelegd voor de M-Side.
Regel 1: niemand investeert in profvoetbal om wille van dat voetbal. Voetbal is big business omdat je er op kunt gokken. Vandaag de dag niet alleen meer op de uitslag van een wedstrijd maar op alles in en rond zo’n wedstrijd. Je kunt inzetten op de minuut waarin de volgende vrije schop gegeven zal worden. Je kunt zelfs gokken op het rugnummer van de volgende invaller in een wedstrijd. In online gokken gaan miljarden om en er worden miljoenen aan zwart geld mee wit gewassen.
Regel 2: de reikwijdte van een competitie, de omvang van een club of het belang van een wedstrijd heeft niets te maken met de keuze van de gokmafia voor een bepaalde club. Van belang is alleen maar dat er in real time gegokt kan worden tijdens wedstrijden van die club. Daarom zijn de Russische en Skandinavische competities gewild bij de gokmafia, omdat daar gespeeld wordt terwijl elders de competitie stil ligt.
Regel 3: de gokmafia zet een stroman als investeerder in een club. Vergeet dus de indianenverhalen waarin de Jordania’s in verband zouden kunnen worden gebracht met illegale handel met de Krim of zo. Ik wed (sic) dat hun geld omgaat in het gokcircuit en dat dat geld wordt gebruikt voor matchfixing en het over de hele aardbol verhandelen van spelers, coaches en scheidsrechters die weten hoe je de gokmafia aan zijn gerief laat komen.

Ik weet waarover ik het heb. Ik zal het allemaal nog wel es in een boek zetten, maar hier een samenvatting van hoe de gokmafia zo’n tien jaar geleden huis hield in de Finse voetbalwereld. Het begon bij FC Allianssi, in een voorstad van Helsinki. Anonieme club, die opeens werd gekocht door een Chinees. Club veranderde van naam, kreeg een gloednieuw stadion (helemaal van hout!) en speelde als AC Vantaa zelfs in de Europa League. Zhe, zo heette de Chinees was de held in Vantaa en omstreken… Totdat opeens de coaches en de meeste spelers van de club ontslagen werden en vervangen door acht of negen spelers en een trainer uit het Waesland, in Belgie. En die vernieuwde ploeg vervolgens met naar ik meen 8-0 verloor… Daarna was het snel afgelopen met AC Vantaa. Nadat de Finse bond de wedstrijden van de club uit de nationale toto haalde verdwenen spelers en coach weer net zo snel als ze gekomen waren terug naar Lokeren en Sint-Niklaas, van de Chinees -die in een programma op de nationale tv uitgebreid geinterviewd was geweest!- werd nooit weer iets vernomen (was dus waarschijnlijk een heel andere Chinees dan voor wie hij zich uitgaf…) en het mooie stadionnetje staat leeg te herinneren aan deze trieste periode.
Vervolgens was het de beurt aan Tampere United. Club die zich al had opgewerkt tot kampioen van Finland en in de industriestad Tampere mocht bogen op een grote supportersschare. Kreeg eigenaren met een russischklinkende naam. Matchfixing is nooit aangetoond maar de Finse bond spitte door de boekhouding van de club en stuitte op zoveel onregelmatigs dat het bestuur werd vervolgd en de club teruggezet naar de zesde klasse. Met name de gelden die ene Winston Perumal vanuit Singapore naar Tampere had overgemaakt, waren verdacht. Perumal was toen al internationaal gezocht vanwege matchfixing. De man kreeg nog net de tijd om een ander slachtoffer te maken: FC Popa.
FC Popa, uit mijn woonplaats Pori, was het speeltje van Antti Sumiala, voor de iets ouderen onder ons bekend als de spits van onder meer NEC en FC Twente. Zomer 2011 deed Popa er alles aan om naar het hoogste niveau te promoveren en omdat de rel in Tampere toen volop speelde dacht Atti er verstandig aan te doen door in de krant te laten zetten dat Perumal weliswaar ook contact met hem had opgenomen maar dat Antti dapper neen had gezegd. Arme held Antti: natuurlijk bleek hij na een onderzoekje van de bond wel degelijk door de Singaporees gekocht.
Ik heb Perumal in Pori voor de rechtbank zien verschijnen, voor zijn uitwijzing naar Hongarije. Een bedeesde, kleine man. Beslist geen held. Ik heb ook de vergadering bijgewoond in het kantoortje van Popa, waar de harde kern van de supporters bij Antti verhaal kwam halen. In het kantoortje, naast een vuilverwerkingsbedrijf, brandde nog een enkele lamp en er stond nog een oude sofa. Verder niets dan veel oude pizzaverpakkingen en een motregen op de raampjes. Antti heeft drie jaar voorwaardelijk gekregen, zijn manager een boete van 600 euro. Ook bij die rechtszaak was ik aanwezig. Antti lachte en tapte moppen, zijn manager zag er ontdaan uit. Ik heb Antti twee dagen geleden maar in facebook gelukgewenst met zijn verjaardag, maar een held is hij voor mij nooit geworden.

Het is de vraag geworden of FC Den Bosch er een verlenging uit zal slepen. Is er nog een afslag, voordat dit serietje eindigt tussen de oude dozen en in de motregen? Er hing maandag op de M-Side voor de wedstrijd wel een spandoek waarom ik kon lachen: tegen de KNVB. Laat ik het zo formuleren: natuurlijk is het zo dat het weigeren van een overname aan FC Den Bosch voor de bonzen makkelijker is dan het zuiveren van de boekhouding van PSV of Ajax, laat staan die van de bond zelf. Het is een illusie om te denken dat het Nederlandse profvoetbal vrij is van matchfixing of competitievervalsing. Net zo als het een illusie is om te denken dat een Georgische patser in een club in Brabant investeert uit liefde voor die club of uit liefde voor voetbal. Wil je daarom als liefhebber van het spelletje en als fan van je kluppie echt breken met oplichters en misbruikers, dan moet je wild gaan. Uit de bond.
Is ooit begonnen rond Manchester United, toen de Mancunians werden verkocht en de fans voor een kaartje honderd pond moesten gaan neertellen. Die fans richtten de FC United of Manchester op. Ik citeer uit Wikipedia: ‘De supporters zijn dus voornamelijk misnoegde fans van Manchester United. De club heeft een grote schare trouwe fans, de bezoekersaantallen van de club zijn enorm hoog voor de divisie waarin het uitkomt. De club wordt geleid door een raad van bestuur. Deze raad wordt gekozen door de aandeelhouders, zijnde supporters die vrij zijn een bepaald bedrag te geven voor één aandeel. Per man is slechts één aandeel te koop. De club is tevens een nonprofit-organisatie’.
Iets dergelijks ontstond ook in Finland. Tampere United maakte onder leiding van de fans een doorstart en maakt komende zomer weer haar opwachting in de landelijke tweede klasse. In Pori gaat het niet zo snel. Popa zonder FC begon in 2012 in de zesde klasse en speelt daar nog steeds. Maar wel op een financieel gezonde basis…
(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2019
Verlengen, met strafschoppen na