Skip to main content

Varkens aan de trog

06 augustus 2020

De Britse regering onder Johnson had (en heeft) een paar lastige zaakjes te managen, brexit en de covid epidemie zijn daarvan de belangrijkste. In januari was het duidelijk dat covid een probleem ging worden, maar het duurde toch tot maart voordat zij met noodmaatregelen kwam om werkers in gezondheidszorg te beschermen. De regering opende een inschrijving om PPE in te kopen en stelde een budget van 15 miljard pond hiervoor beschikbaar. Typisch voor deze regering: pre kwalificatie criteria (zoals deskundige staf, x aantal jaren ervaring in de sector enz.) werden niet vereist. Tja, crisis zullen we maar denken, nood breekt wet.

De winnaars: PestFix, een bedrijf dat zich specialiseert in pest (ongedierte) bestrijding; Clandeboy, een bedrijf in de snoepgoedsector en Ayanda Capital, een beleggingsfonds uit een belastingparadijs (Mauritius). Verder was een verrassende winnaar Medical Supplies een bedrijf met 145 pond op de balans.

We zijn nu wat weken verder en wat blijkt. De door Ayanda geleverde maskers blijken grotendeels waardeloos, voldoen niet aan de gewone standaard. Hier en daar werd een wenkbrauw gefronst, met wat aandringen werd duidelijk dat die aanvraag van Ayanda niet direct was gedaan, maar door een tussenpersoon, Prospermill Ltd. Prospermill had volgens eigen zeggen de totale productie van een Chinees bedrijf, gespecialiseerd in PPE weten te bemachtigen. Knap gedaan, jochie.

Prosper sloot een deal met Ayanda onder andere omdat zij niet beschikte over een gevestigde bancaire infrastructuur. Oeps. Maar toch niet zo heel vreemd voor een bedrijf dat is opgericht in 2019, met een kapitaal van 100 pond. Achter Prospermill staan de heer en mevrouw Andrew Mills. Andrew is adviseur van de Board of Trade (onderdeel van het ministerie van internationale handel). Goh, corruptie of business as usual.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 augustus 2020