Skip to main content

Verdacht geknerp rond De Terp (001)

27 maart 2017

maandag 26 februari-2007
Hij kwam al even voorbij in de derde aflevering van Krikke-gate. Bert Terpstra. De goeroe van de Human Academy in het buiten  “De Terp” in het rustieke Bosch en Duin. Een duizendpoot, die Bert. Vroeger wat rondgeneusd in de theologie en de sociologie, een hapje wiskunde verorberd, wat juridische kennis opgedaan, zich wat verdiept in het aftappen van zieleroerselen à la Landmark en momenteel als ruime zestiger nog intensief snuffelend aan het diamanten gedachtengoed van ene A. Hameed Ali (aka A.H. Almaas) op de Ridhwan School. Die indrukwekkende bagage brengt Bertje allemaal in bij zijn werkzaamheden als systeemtherapeut, interim-manager, counselor, trainer, coach en het in elkaar hangen van familieopstellingen (met in het doel zijn echtgenote Marjolein Rovers). Het lijkt hier en daar wat zweverig, maar dat is het voor geen vierkante meter. Het is keiharde business. En niet zo’n beetje.
Beginjaren negentig kreeg Bertje’s Utrechtse organisatiebureau Terpstra Tukker de vererende opdracht om tegen een weelderige vergoeding de hark door het Ministerie van VROM te halen. Nou, dat hebben die 1800 ambtenaren geweten. Ze werden tijdens “stratepeutische” (huh?) groepsseances van de beide humanisten uitgemaakt voor boerenlul, nitwit, brandhout en andere superlatieven uit het liedboek van het Zuiderpark. Het beroerde was dat je Bertje en zijn Co. tijdens of na die seances niet het raam uit mocht gooien. Want dat kwam op je kwaliteitskaart (huh?) te staan. Net als andere negatieve reacties als huilbuien, het wurgen van je chef, bedplassen, Bert ‘snachts zijn nest uit bellen etcetera etcetera. Wie de meeste negatieve aantekeningen had kreeg de zak. Wat ook de bedoeling was van het reorganisatieproject. Er moesten zo’n 600 man geloosd worden. Maar door het Utrechtse schrikbewind liep de boel gierend uit de hand en de firma Terpstra Tukker werd vriendelijk verzocht op te lazeren. Maar wel tegen een alleraardigste tegemoetkoming, die naar verluidt ruim voldoende was om voornoemd pand in Bosch en Duin aan te schaffen en er een cursus- en conferentieoord van te maken. Het was wel een bejaardenoord, maar waar gehakt wordt valt wel eens een boerenlul.
Wie denkt dat het echec van het VROM-project een deuk veroorzaakte in de orderportefeuille van Terpstra Tukker en de op “De Terp” tot bloei gekomen Human Academy moet in therapie. Want het ging crescendo. Zo riep bijvoorbeeld de Arnhemse procureur-generaal Winnifred Sorgdrager de hulp van Bertje cs. in om eens flink te husselen in het Hofapparaat.
Of  het één oorzakelijk verbonden is met het ander is niet duidelijk, maar feit is wel dat Winnie in 1994 minister van Justitie werd van het eerste kabinet Kok. Was niet om te juichen en Sorgdragertje verdween dan ook na vier jaar met omfloerste trom van het politieke toneel. Haar rol in de Haagse jungle leek uitgespeeld, maar eind 2005 maakte ze haar entrée in de Raad van State. En kijk, dat was voor onze vriend Bert geen ongunstige ontwikkeling. Meer daarover in de volgende aflevering. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 maart 2017
Verdacht geknerp rond De Terp