Skip to main content

Uitgeverij Suspect (003)

13 maart 2016

Hoezo Brexit en een nieuwe bankencrisis waarbij vergeleken de vorige niets voorstelt? Wij bleven lelijk in onze maag zitten met de vraag hoe uitgever Perry Pierik en archeoloog Jan Best elkaar kennen. Zou de hoogbejaarde opgraver die volgens Pierik de Utrechtse Heuvelrug terroriseert met behulp van Koerdische strijders (1) ooit deel hebben uitgemaakt van het fonds van Perry?
Op de website van Aspekt is daarover op het eerste gezicht niets te vinden. Geen Jan Best in de link Zoek een boek/Auteurs, noch in de Fotogalerij en al helemaal niet in Over ons. Wel valt ons in de laatste rubriek op dat Aspekt haar auteurs koestert: "In de afgelopen 20 jaar werden ongeveer 1300 titels gepubliceerd, waarvan het merendeel nog altijd leverbaar is." Toch vreemd dat zo'n Best dan niet wordt vermeld, toch?
Ook in de voorjaarcatalogus 2016 onder de link Dowloads geen Best. Maar een jaar geleden was dat anders. In het voorjaarsaanbod van 2015 prijkt Jan Best de Vries met klinkende titels als Het werkelijke Etrurië, etruskologie zonder facisme (inderdaad, de s ontbreekt in de gids, maar het boekje kost dan ook nog geen tien euri's) en De vrouw van het Indusschrift: breekt zij de code (wat duurder uitgevallen maar daarvoor mag je er wel lekker zelf een vraagteken achterzetten).
Glijden we van de boekenberg van Pierik helemaal naar beneden naar de laatste op de website opgenomen catalogus (najaar 2008) dan is Jan Best de Vries (leuke schuilnaam overigens: wij verslonden in onze jongens- en meisjesjaren het epos Met Jan de Vries het zeemansgat uit van een schrijver van wie we nu even de naam kwijt zijn) vertegenwoordigd tussen voorjaar 2013 en voorjaar 2015.
Da's best wel lang toch? Goed, natuurlijk kan het wel zo wezen dat Best niet verkocht heeft, maar aan de andere kant: voorjaar 2013 debuteerde hij met één titel en twee jaar nadien had hij er bijna tien op zijn conto. Dus een ééndagsvlieg is ie toch voor Aspekt niet geweest. Hij moet het dus wel erg bont gemaakt hebben daar in Soesterberg om er ergens in 2015 zo hard en voor eeuwig uit te vliegen.
Daarbij komt: vloog hij wel? Is Best in pak-em-beet de zomer van het vorige jaar echt door Pierik uit diens prachtfonds geknikkerd? Wij wagen dat te betwijfelen en wel om twee redenen. Ten eerste omdat we het door ons meteen na de eerste melding van de peshmerga's in Veenendaal en omstreken bestelde boekje van Best -Oorlogskinderjaren- zonder mankeren door Aspekt toegestuurd kregen. En dat nog wel in de drukke Kersttijd!
Dat was voor ons reden om het groots aan te pakken. Want wij zijn niet van gister. Wist U dat een website tegenwoordig doorzichtig gemaakt kan worden? Wij wel en de NSA ook. Er is veel te doen geweest over of Google zaakjes waarvan mensen achteraf spijt hebben in de zoekmachine mag laten staan. Maar net zo belangrijk is natuurlijk het omgekeerde: dat weer zichtbaar gemaakt kan worden wat er ooit op een website gestaan heeft.
In de US of A zijn allang rechtsgedingen gaande waarin advokaten miljoenen dollars van bijvoorbeeld verzekeringsreuzen eisen omdat op de website van de verzekeraar ooit clausules hebben gestaan die hij zich nu met de beste wil ter wereld niet meer voor de geest kan halen... Behalve die advokaten worden daarvan ook de jongens en meisjes rijk die in staat zijn om op de site van de assuradeur de gewraakte zinnetjes weer zichtbaar te maken.
Gaat U niet de vismarkt op om zo'n apparaatje te kopen want dat kost U handenvol geld. Wij van het Kleintje scharrelden het programmaatje voor noppes op in het net. En bekeken er de website van Aspekt mee. Bingo dus: het oeuvre van Jan Best de Vries, reeds ausradiert uit de catalogus van de uitgever, stond tot en met 4 februari jongstleden gewoon te koop in die link Zoek een boek/Auteurs.
Vragen te over dus. En voor de nooduitgang van de EU blijft het voorlopig dringen geblazen... (1) Zie de vorige afleveringen van deze serie hier, hier, hier en hier.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 maart 2016
Uitgeverij Suspect