Skip to main content

Uitgeverij Suspect (012)

19 december 2016

Eindelijk is ie voorbij, die zomer van 2016. Ook voor Perry Pierik heeft het te lang geduurd, alle zonneschijn en strandlol. Eerlijk gezegd maken wij van het Kleintje ons een beetje zorgen over de ambitieuze en eeuwig-jonge uitgever van fijne boekjes. Zijn waar wordt nog steeds alleen maar aan de mens gebracht naast de stationsrestauratie (1) en zul je in de iets betere boekhandel tevergeefs zoeken. Tevens bereikte ons het bericht dat vader Wijnand zichzelf in de uitgeverij van Perry Wijnand bevorderd heeft tot expert in de po√ęzie. Nu U weer, inderdaad! Tot nu toe hield de krasse ex-producent van tandartsenijbenodigdheden zich in de toko van zoonlief lekker op de achtergrond, als maecenas (voor zoonlief dus, niet voor goedwillende auteurs) en louche boekhouder. Niemand in deze wereld die ooit heeft gehoord van of gelezen over de kwaliteiten van Pierik senior in de rijmelarij. Je dichtader zou er subiet van dichtslibben, ja toch?
Maar het meest verontrustende signaal dat het niet zo goed gaat met Uitgeverij Suspect is de oprichting van Vrienden die Uitgeverij Aspekt leuk vinden. Inderdaad, een initiatief in het feestboek (2). Zeker en gewis, een besloten groep. En U zegt het: eentje met een sterk Vlaams karakter. De moderator van het ding heet Bert Murrath en is een Sinjoor, hetgeen bij onze zuiderburen zoveel betekent als geboortig uit Antwerpen. Hoewel de groep al in juni het licht heeft gezien (nou ja) telt ze slechts vijf andere leden. Een missie wordt niet vermeld en de link van de leden met literatuur is vooralsnog onduidelijk. Nou ja, ene Tine Hertmans noemt zich De eerste dorpsdichter voor Destelbergen, en ene Johathan van Tongeren is baas van (cult-)uitgeverij De Blauwe Tijger maar het hoe en waarom van de warme gevoelens voor Suspect en de Pieriks?
Gastheer Bert is wat dat aangaat veel duidelijker. Vooraan op zijn eigen vriendenlijst in het gezichtenboek prijkt Filip Dewinter en in het vlugschrift dat hij in Antwerpen uitdeelt -'t Scheldt- is hij enthousiast over onder meer de Nationalistische Volks Beweging (3). Kijk, dat past weer veel meer bij Perry Pierik met diens 'brede' uitgeverij. We hopen voor hem dat de buren in Soesterberg met Sinterklaas een aardigheidje komen brengen. Of dat Wijnand voor Perry Wijnand een huisdier aanschaft. Want eenzaamheid vinden wij ook niks, voor niemand niet. Maar een goede buur is beter dan een verkeerde vriend...

(1) Zie ook de aflevering in deze serie van 6 juni jongstleden
(2) zie deze facebook-pagina
(3) zie wikipedia

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2016
Uitgeverij Suspect