Skip to main content

Uitgeverij Suspect (001)

11 februari 2016

Wij missen Fred Kaps. De altijd in stemmig kostuum gestoken en beschaafd sprekende goochelaar uit de tijd waarin je dat nog met ch schreef. Nu, in het google-tijdperk, komt er uit de hoge hoed van de zoekmachine geen onschuldig wit konijn meer maar de zoveelste flagrante schending van het recht op privacy. In de show van kleinkunstenaar Kaps was je zeker van dat konijn, bij Google weet je absoluut niet waar je zoektocht je zal brengen.
Neem nou als voorbeeld onze queeste naar de opdrachtgever van advokaat Boer in Zeist (1). We hutselden de naam Boer en die van zijn slachtoffer Best met wat plaatsnamen en andere antecedenten en werden gekonfronteerd met de hooiberg die weliswaar in de volksmond Koekel heet, maar waarop je met een racefiets mooi niets nada uitricht.
Wij wilden al de handdoek in de ring gooien toen ons een anekdote te binnen schoot die ons moeder ooit aan ons opdiste. Ze was ooit, ver voordat ons vader op haar schermpje verscheen, als boerenmeid door een buurman in diens hooiberg gegooid maar was van de vunzige bedoelingen van de snoodaard gevrijwaard gebleven doordat de aanvaller ter hoogte van diens steekwapen in een fors uitgevallen dennenaald terechtkwam.
Wonderen bestaan dus, willen wij maar zeggen, en voor die overtuiging werden we meteen beloond. Al na tien minuten woelen stuitten wij op onze speld. De link (2) voerde ons naar het relaas van een mevrouw die advokaat Boer ooit is tegengekomen, in de rechtbank. Archeoloog en Syriƫganger Best komt niet voor in die rechtbank maar wel op de betreffende site. Sterker nog: Best lijkt ons de bedenker en beheerder van het weblog, want hij schrijft em bijna in zijn uppie vol.
Maar om Best gaat het ons niet, wij zijn nieuwsgierig naar de klantenkring van Boer. In Foute boeken bestaat die in elk geval uit uitgeverij Aspekt, en in het bijzonder uit diens eigenaar Perry Pierik. Aspekt is een in 1994 in Grave bij Nijmegen opgerichte uitgeverij die later naar Soesterberg is verhuisd. Op haar website (3) worden we niet veel wijzer. De link Boekwinkel is leeg, ook onder Agenda is het wit en de link Nieuwsarchief begint met de mededeling dat ie niet up-to-date is.
Maar bij het in ogenschouw nemen van wat Aspekt zoal op de boekenmarkt brengt, blijven wij met een raar gevoel in de maag zitten. Alsof we bij de Chinees op een patatje-oorlog waren getrakteerd. Foute boeken geeft er al een voorproefje van: Aspekt doet in titels als -we doen maar een gooi uit het recente aanbod- De Duitse soldaat in bidprenten uit de Tweede Wereldoorlog (waarbij inderdaad die soldaat ook uit die oorlog stamt....), Van Winterhulp via Oost-Compagnie en Marseille naar Rode Kruis (zouden ze bij Aspekt geen eindredakteur hebben?) en Nazi's to the Core (Nazi tot op het naadje, zeg maar).
Oubolliger kan het alleen in De Kameleon en bij J.B. Schuil maar Aspekt/Pierik laadt in alle onbenulligheid de verdenking op zich dat het de mening is toegedaan dat fascisme misschien niet echt voor iedereen iets leuks in petto heeft, maar wel verdomd spannend is. En het kwaad komt nooit alleen: behalve de rits boeken met een bruin randje die in Soesterberg het licht ziet, is er nog iets vreemds aan de hand met het geesteskind van Pierik. Wie googelt op Aspekt en PP -en waarom zouden wij afhaken nu we al een keertje beet hebben gehad- komt al snel terecht bij een lange reeks rechtszaken... Stay tuned!

(1) Zie de afleveringen 1 en 2 uit deze serie onder de titel Basr en Baarn.
(2) Zie deze link
(3) Zie de website van Aspekt.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 februari 2016
Uitgeverij Suspect