Skip to main content

Democratie en vrijhandel

woensdag 25 juni-2014
Nou is de parlementaire democratie die wij kenen op zijn zachtst gezegd nogal beperkt, ééns in de vier jaar wordt er gehengeld naar je stem en daarna moet je je plaats weten. In de trant van “niks te zien, doorlopen”. Stemmen op het werk geschiedt met de voeten, die van je baas die je eruit flikkert of die van jezelf als je het elders “beter” hebt. Verder nada. Wat deze democratie te maken heeft met vrijhandel lijkt ver weg. Maar al maandenlang wordt er tussen de EU en de VS gewerkt aan een “vrijhandelsverdrag” (TTIP). Iedereen is voor als je de media mag geloven, behalve een aantal azijnpissers. Banen meneer, banen. Wat wil een mens nog meer?
Nou wat een mens nog meer wil is in elk geval geen verdere verslechtering van de toch al schraal geworden (marktwerking) mensenrechten, werknemersrechten, standaarden van sociale wetgeving, milieuwetgeving, volkshuisvesting en ga zo maar door. Maar ja, banen hè, banen. Dus voor die zo gewenste vrijhandel krijgen we in plaats van de staat (zeg maar NL of zoals veel politici willen EU) nu de corporaties. Kijk, een gelijk speelveld voor de 75000 multi’s in de VS en EU betekent uiteraard: terug naar 1860. En laten we wel zijn, drievierde van alle banen in de EU zit niet in de industrie, maar in vervoer, onderwijs en gezondheidszorg. En als we kijken naar de EU positie in dat verdrag dan zijn gepland: de “liberalisering” van gezondheidszorg, onderwijs en de energievoorziening. Niet de staat maar internationale commissies zullen bepalen wat wel en niet mag, wat de investeringsruimte van de onderneming beperkt en dus verboden moet worden.
Uiteraard geschiedt dit alles in de donkere achterkamers van onze democratie, daglicht is daar niet welkom. Enne, kritische EU verkiezingen, kom zeg dat is al weer zo lang geleden. Met volle kracht vooruit naar het verleden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen